De ce Cipru si nu Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie … buna intrebare! Imi doream sa traiesc intr-o tara insorita, inconjurata de apa, cu niscaiva munti, nu foarte departe de Romania, neafectata grav de criza economica si in care sa ma descurc cu limbile straine cunoscute. Dupa indelungi cercetari m-am hotarat asupra acestei insule cu o istorie – sa-i spunem – tumultoasa.

Prietenii si familia au incercat sa ma faca sa ma razgandesc aducand ca argumente instabilitatea politica (lupta perpetua intre turci si greci, zona de tampon instituita de ONU, ruperea legaturilor alta data stranse intre Cipru si Marea Britanie), apropierea de tarile africane (Egipt, Liban, Tunisia), criza economica din Grecia care teoretic ar trebui sa se rasfranga si asupra Ciprului etc. Dar iata-ma aici, departe de zona de confort din Romania. 😀

Ciprul ca destinatie turistica nu mi se pare ca ar excela. Merita vizitata, dar as spune eu dupa alte tari precum Grecia, Croatia, Muntenegru, Italia, Spania, Turcia si atunci cand dispui de un buget de vacanta apreciabil. Apa este grozava: diferite culori in functie de vreme si de ora din zi, cristalina si fara alge =)) . Plajele sunt diverse: de la plaje pline ochi pana la plaje izolate unde poti face nud fara probleme, de la plaje cu nisip fin pana la plaje cu pietris si pietroaie (par sa domine), dar toate  curate (din cate am citit este tara europeana care detine cele mai multe plaje decorate cu steagul albastru). Relieful si vegetatia sunt mult diferite de cele din Romania: dealuri golase care se termina abrupt in mare, munti cu vegetatie mediteraneana (pe ici pe colo cativa pini mediteraneeni), campii parjolite de seceta si caldura. Am uitat de multitudinea de pasari, reptile si arici. 🙂

Nici la capitolul cultural-istoric nu sta rau: numeroase biserici vechi (ex Manastirea Kykkos – Patrimoniu Unesco), castele in aproape toate porturile (Larnaca, Limassol, Paphos), ruine din perioada romana (Parcul Arheologic Paphos – Patrimoniul Unesco), “marturii” ale legendelor (Locul nasterii Afroditei, Sanctuarul Afroditei) etc. Viata de noapte difera mult in functie de regiune: destul de saraca in vest (Paphos), mai animata in sud (Limassol), nebuna in est (Larnaca). Vara la moda sunt petrecerile pe plaja: tinute lejere, muzica destul de buna, joc de lumini, bautura cat cuprinde, remediu natural contra starii de ebrietate (racorirea in apa marii).

In spatele cortinei insa starea lucrurilor m-a dezamagit putin (parere absolut subiectiva):
* cipriotii sunt incredibil de lenesi (sambata-duminica liber, miercurea zi scurta, iar in restul zilelor rar mai gasesti ceva deschis dupa ora 17.00, sa nu mai vorbim de pauza de la pranz)
* cipriotii sunt slab dotati intelectual (natura nu a fost prea darnica cu ei, noroc cu britanicii care le-au dat cu lingurita cunostiinte)
* cipriotii sunt ingamfati (celelalte natiuni care populeaza teritoriul Ciprului precum romani, bulgari, polonezi, slovaci, unguri sunt aici pentru a face treaba grea si murdara, iar singura indatorire a cipriotilor este sa-i supravegheze pe expati – si nici macar asta nu fac cum trebuie)
* cipriotii sunt “cocalari” (stilul lor vestimentar, tunsorile, parfumurile, ochelarii nelipsiti, atitudinea sunt o ofensa grava asupra unor simturi precum vaz, auz, miros)
* preturile la alimente si bauturi sunt piperate, iar “cireasa de pe tort” este pretul la electricitate (valoarea medie a unei facturi este de 50 Euro/luna)
* transport public in comun destul de slab dezvoltat
* umiditate crescuta a aerului, la care se adauga uneori furtuni de nisip venite de pe continentul african
* traseele montane la ei inseamna poteci care urmaresc curbe de nivel 🙁

Sunt si parti bune, nu neg:
* salariu minim pe economie de 850 Euro
* doar 1.2 Euro / litru benzina
* chirii destul de ieftine (de exemplu o vila cu 3 dormitoare + living imens, gradina exotica si piscina = 700 Euro/luna)
* pret redus pentru utilitatile precum apa (fiecare casa are boiler cu incalzire prin panouri solare)
* infrastructura bine dezvoltata (aeroporturi, autostrazi, porturi, dar nicio cale ferata 😀 )
* piste de biciclisti reale
* oriunde ai fi in maxim 1.5 ore ajungi la mare 😉
* fetele vesele si relaxate ale oamenilor, atomosfera generala degajata

Trebuie sa recunosc ca nu este tara perfecta si ca de multe ori ma gandesc serios sa intru in masina, sa conduc pana la aeroport si sa urc in primul avion spre Romania, dar totusi ma tine ceva aici. Multitudinea de experiente prin care am trecut, stabilitatea economica, distractia inclina balanta spre a ramane. In plus, inca nu am ajuns in vestita zona Famagusta (unde se intra cu pasaport si viza), despre care multi spun ca daca ar fi deschisa publicului larg ar fi cea mai indragita destinatie de vacanta a europenilor.

Articol scris de Ioana Hagiu