Nu mai e mult si se inchide stagiunea la teatru. Eu tot incerc sa ajung la cat mai multe piese de teatru, dar ultima la care am fost s-a petrecut acum 2 saptamani si 3 zile. (Sluga la doi stapani, la teatrul Masca, recomand!)

Urmatoarea piesa la care merg trebuie sa fie la Teatrul National, fiindca vreau sa-l mai prind deschis macar o data, inainte de a intra in renovari vreme de 3 ani. Si daca as prinde un bilet la piesa “Raoul” as fi foarte fericita!

„Raoul” este cea mai recenta creatie a lui James Thiérrée, un amestec de circ contemporan, muzica si poezie. Spectacolul a debutat la Barbican Centre din Londra in octombrie 2009 si a mai fost jucat la Maison de la Danse – Lyon, Théatre de la Ville – Paris,  UCLA  – Los Angeles, Brooklyn Academy of Music – New York. Iar in perioada 29-30.04 si 01.05 va avea trei reprezentatii pe scena Teatrului National Bucuresti, incepand cu ora 20! (multumita Ambasadei  Frantei in Romania, Institutului Francez, Orange Romania si Samsung Mobile)

Despre James Thierrée trebuie sa va spun ca este actor, regizor, dansator si acrobat. A crescut in inima spectacolelor de circ, parintii lui, Victoria (sora lui Geraldine Chaplin) si Jean-Baptiste Thierrée fiind fondatorii Circului Bonjour. La 4 ani a debutat si el in circ, invatand numere de magie, sa fie mim si sa cante la vioara. In spectacolele Le Cirque imaginaire si Le Cirque invisible a jucat ca acrobat la sol, la trapez sau pe bicicleta acrobatica si abia mai tarziu a urmat cursuri de actorie in cadrul unor institutii prestigioase. (Piccolo Teatro din Milano, Harvard Theatre School, Conservatoire national supérieur d’art dramatique de la Paris sau Acting International)

„Raoul” nu este o poveste simpla. Pe scena, un rege decazut, misterios si singuratic, traieste intr-un turn construit de el insusi  pentru a scapa de demonii lumii. Dar ai sai? Singur in mijlocul unui decor complex in metamorfoza perpetua, care pune in miscare toate masinariile teatrale, James Thiérrée creeaza o lume onirica si fermecata. Ne intalnim acolo cu animale de poveste, precum un peste urias, un carabus metalic si o meduza muribunda.

Am fost curioasa sa citesc ce-au scris marile publicatii despre aceasta piesa, din moment ce s-a jucat si pe scenele din Londra, Lyon, Paris, New York. Iata ce-a scris un londonez : «The virtuosity of this one man (or is it?) show has to be seen to be believed. He has been variously described as an acrobat, a clown, a poet and a magician. Raoul showcases all these aspects to Thiérrée’s performance and his skill blends them into a dystopian narrative where Raoul confronts his many demons. His world is wonderfully realised on stage and the set and lighting all have their part to play in the performance. » Si-acum stau si ma intreb, cum sa ratez acest spectacol?

Atentie, biletele s-au pus deja in vanzare si stiti si voi cum sunt cozile acelea de sambata dimineata la Casa de bilete a TNB-ului. Vestea buna e ca biletele sunt puse in vanzare si in magazinele Orange si in reteaua Eventim. Cine merge cu mine?