Dacă spun „mountainboard” știi exact la ce mă refer, fără să cauți pe Google? Eu recunosc că săptămâna trecută nu știam mai nimic despre acest sport. Nici cum se practică, nici unde, nici cine-l practică în România, nici cum arată echipamentul. Dar la prima citire pe Google mi s-a părut suficient de mișto încât să le zic celor de la magazinul Switch! Ski’n’Surf (unul din sponsorii competiției Balkan Dirt Masters) că merg și eu cu ei, să văd care-i treaba.

Sâmbătă la prânz când am ajuns eu în Piatra Neamț era cald tare, la fel ca-n București. Ne-am luat rucsacii din mașină (şi bicicleta) și-am pornit spre locul cu pricina, un muntișor de sub/de lângă pârtia Cozla. Sub soarele ăla puternic, copleșitor, niște băieți coborau în viteză „pârtia” pe niște plăci cu roți. Coborau în viteză pe roţi, urcau mai greu pe jos, dar nu se opreau deloc. Se dădeau pe rând, iar când unul din ei cobora ceilalți nu se uitau după avioane în văzduh, ci erau atenți la poziția corpului riderului care se dădea și uneori la greșelile pe care le făcea, probabil.

Vedeți voi, mountainboardingul acesta a fost inventat de pasionații de snowboarding, care voiau să aibă activitate și vara. La noi în țară a apărut prima oară prin 2004 și de-atunci proriderii zic că datul la vale pe mountainboard a demonstrat că senzațiile oferite de snowboarding sunt posibile și în lipsa zăpezii, în sezonul cald, strângand în fiecare an din ce în ce mai mulți adepți. Anul trecut în mai 2011 au adaptat o pârtie pentru practicarea mountainboardingului la Campulung Muscel. Au organizat atunci prima competiție internațională – Balkan Dirt Masters 2011 – competiție care weekendul trecut s-a desfășurat pentru a doua oară. (în afară de români au venit francezi, nemți, sârbi și bulgari)

Eu sincer nu-nțeleg nici acum de unde aveau băieții ăia (și cele 5 fete practicante :P) atâta energie. Și după ce s-au dat de țânspe mii de ori, seara la petrecere tot ei erau activi și plini de viață. (cred c-am avut eu un weekend greu, serios, de-obicei nu dorm atâta :D)

La început mi s-a părut că nu-i chiar aşa dificil să te dai cu placa asta cu suspensii. Pe urmă, când m-am uitat mai cu atenţie cât de abruptă-i valea pe care o coboară, mi-am schimbat un pic părerea. Apoi, în timp ce se antrenau (în afara competiţiei), mai toţi încercau chestii noi, şi de multe ori cădeau, măcar un pic. Aveau echipament (căşti, cotiere, genunchiere,  protecţii incheieturi şi armuri complete), dar căzăturile tot nu cred că le erau uşoare…

Pentru mine totul a fost spectaculos, dar staţi să vă explic şi vouă ce-am înţeles eu: că există 2 stiluri majore de mountainboarding: downhill (freeride sau racing) şi freestyle. Freeride se desfaşoară pe o varietate mare de suprafeţe, de la partii de ski atunci cand nu exista zăpadă, până la trasee de downhill pentru mountain biking în padure. Competiţiile (racing) se ţin între 2 boarderi. Freestyle-ul e partea aia senzaţională, când sportivii încearcă să ne arate tot ce ştiu ei să facă: acrobaţii de genul 180, 360, back flip, front flip, tail grab, nose grab, superman, superman fingerflip şi sărituri peste rampe.

Imaginaţi-vă cât de interesant a fost pentru mine să-i văd live pe cei aproximativ 30 de rideri arătând ce-au învăţat de-a lungul timpului. M-aşteptam sincer să existe mai mulţi nebuni care fac asta, dar se pare că nu-s prea mulţi. Nici în celelalte ţări europene nu cred că-s mai mulţi, bănuiala mea însă e că francezii sunt un pic mai avansaţi la capitolul acesta. Asta fiindcă unul dintre francezii participanţi, Timothée Lambrecq, a câştigat vreo 3 premii. (premiile I la Freestyle şi Downhill + premiul III la Boardercross) 😛

La final aş spune că nu m-au convins serios să mă apuc şi eu de sportul ăsta, fiindcă am altele de care vreau să mă ţin acum, dar poate fi distractiv să fac asta la nivel de foarte începătoare. Şi mi se par foarte mişto oamenii care fac asta acum. Sunt dincolo de cool. 🙂

PS: Switch! Ski’n’Surf este un magazin dedicat pasionaților de sporturi de acțiune, fie ski, skate sau surfing, oferindu-le acestora o gamă variată de îmbrăcăminte, accesorii și chiar electronice „de firmă”, alături de traininguri oferite de riderii lor cu experiență. Switch! Ski’n’Surf are atât un magazin fizic în incinta clubului Fabrica (str. 11 Iunie nr. 50), cât și un magazin online, cu detalii despre produsele în stoc.