“Scopul teatrului, dintru-nceputuri şi până acum, a fost şi este să-i ţină lumii oglinda-n faţă…” (Hamlet)

Cu citatul de mai sus în gând, aş spune că “Un bărbat și mai multe femei” e un titlu perfect de piesă de teatru, fulgurant. Şi nu mă aşteptam ca la reprezentaţia de joi, din clubul La Scena, sala (podul) să fie pe jumătate goală. Desigur, publicul feminin a fost predominant, mi-a fost uşor să observ câteva grupuri de prietene care veniseră să-l vadă pe bărbatul care trăieşte înconjurat de multe femei.

În realitate l-au văzut pe Arcadi, un bărbat care de-a lungul piesei a cunoscut diverse ipostaze ale sexului frumos: femeia înger, femeia exaltată, femeia paznic, femeia autoritară, femeia disperată, femeia victimă…

Recunosc, în primele cinci minute ale piesei, influenţată şi de scaunele goale, băţoase, am crezut c-am nimerit la o piesă slab jucată. Dar parcă pe măsură ce actriţa intra în pielea tuturor tipurilor de femei amintite mai sus, piesa devenea din ce în ce mai atractivă şi actorii tot mai buni. De câteva ori am râs. Poate ar fi trebui să râd mai des, cei din jurul meu aşa făceau. Dar mai degrabă am analizat cât de mult se schimbă femeia de la un cadru la altul. Uneori era nedreaptă, sau suspicioasă în exces, dar incapabilă de răutate. Alteori se arăta distantă şi/sau autoritară. Însă tot timpul se juca. Juca rolul şi se juca cu bărbatul de lângă ea.

Femeilor care mă citiţi, vă recomand să luaţi un bărbat de mână (nu-i musai să vă fie iubit) şi să mergeţi împreună să vedeţi piesa. Pe el n-o să-l ajute să înţeleagă femeia mai bine, mai degrabă o să se gândească că aceasta e într-adevăr o misiune grea. 🙂 Pe voi o să vă ajute să vă (mai) relaxaţi.

Piesa este oferită de Teatrul de Artă București şi jucată de Paula Chirilă & George Constantinescu, în regia lui Bogdan Hușanu. Prețul biletului: 25 lei (sau 20 lei pt.  studenti/elevi).