Mă bucur că un actor al teatrului Radu Stanca din Sibiu (la vremea aceea director al Casei de Cultura a Studentilor din Sibiu) a avut acum 19 ani ideea organizării unui festival de teatru. În felul acesta Sibiul și-a creat un nume pe harta teatrală, reuşind să îşi facă prezenţa din ce în ce mai cunoscută la scară europeană. Și tot așa, an de an festivalul a dobândit continuitate, a ajuns să fie cunoscut din America până în Japonia pentru ca azi să fie o instituţie cu o personalitate şi o structură bine definite.

Din păcate eu am aflat târziu despre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), dar mai bine acum doi ani decât niciodată. 🙂 Știam că e unul din locurile acelea în care trebuie să ajung și pe cuvânt că o să încerc să revin acolo an de an. Pentru că m-a cucerit.

Sibiul e un oraș superb oricum, nu degeaba a fost capitală culturală europeană în 2007, dar pe timp de festival e și mai și. (dacă vă amintiți, ziceam eu la un moment dat că m-aș duce să-mi cresc copiii acolo 😛 ) Piețele sunt mereu pline de oameni, terasele sunt doldora cu străini, spectacole stradale se desfășoară zilnic în mai multe locații și toată lumea se plimbă în lung și-n lat. Totul e ca o gură de aer proaspăt, o doză de energie pozitivă perfect echilibrată.

Sibiul l-am văzut ieri așa. Dar și așa. (în caz că nu observați, pozele sunt făcute în același loc, la momente diferite ale zilei)

  

Unul din locurile unde m-am simțit cel mai bine în cadrul festivalului a fost Clubul festivalului, dar din păcate pentru voi accesul este restricționat pentru actori, regizori, voluntari, bloggeri, jurnaliști și alți oameni care sunt implicați cumva în buna desfășurare a festivalului. Acolo dispăreau barierele lingvistice și toată lumea se simțea bine dansând, petrecând până dimineață, pentru ca a doua zi să o ia de la capăt. Mi se pare într-un mare fel să fii atât de aproape de artiști și să poți interacționa cu ei. Poți face asta și pe stradă, dacă ai viteză mare de reacție, sau chiar la hotelul în care ești cazat, dar e mai simplu atunci când îi ai pe toți la un loc.

În pozele de mai jos îi veți vedea și pe Circo Improvviso (din Italia, cu Altolivello), Tutatis Productora (din Spania, cu Caii din Menorca), Factoria Circular (tot din Spania, cu Rodafonio) și Close-Act Theatre (din Olanda, la repetițiile pentru „Invazia” & „Tărâmul apelor”):

În loc de încheiere, vreau să le mulțumesc sponsorilor care au avut grijă ca bloggeri din toată țara să ajungă la Sibiu și să împărtășească pe blogurile lor din lucrurile frumoase văzute și trăite la FITS. Sper ca asta să ajute festivalul și la ediția următoare laitmotivul să nu mai fie „Crize„. 🙂 Felicitările mele pentru implicare merg către Danone care are #obiceiurisanatoase, lanțul hotelier Continental care le-a oferit bloggerilor acreditați la FITS2012 carduri cu 10% reducere pe viață, Oriflameeditura Humanitas, Nokia România care le-a dat să testeze ultimul lor telefon (Lumia) și Print Center, care au avut ideea genială de a le da bloggerilor cărți de vizită personalizate, pe care să le folosească pe durata festivalului.

Iar acum vă invit să vedeți și fotografiile acestea de la FITS: The big picture, sunt senzaționale!