„I’m Romanian. And I think the more you mix different people, the more you get a little further.” Românca Mica Ertegun este văduva mogulului din lumea muzicală Ahmet Ertegun şi a donat  26 de milioane lire sterline Universităţii Oxford. Iar din rândurile de mai sus aş vrea să reţineţi două lucruri: faptul că universităţile prestigioase precum Oxford primesc donaţii imense, ceea ce înseamnă că se investeşte constant în educaţie, şi ideea de mai multe culturi în acelaşi loc.

Cred cu tărie că tinerii care ies un pic din tiparul şcoala din cartier – liceul la care am intrat în funcţie de medie – universitatea din oraş (sau cel mai apropiat oraş) pot obţine rezultate mari. Apropierea de casă şi comoditatea nu duc neapărat către acelaşi rezultat măreţ.

Iar mai jos sunt doar câteva fragmente din mesajele unor prieteni de-ai mei, studenţi români plecaţi la universităţi internaţionale:

„Ideea este ca imediat ce am ajuns aici am intrat in paine. Iar pe langa faptul ca materia este facuta in mare viteza (deci daca nu inveti zilnic ramai in urma, ceea ce mi s-a intamplat mie la a doua materie), am fost super ocupata cu aplicatiile pentru slujba. Si aici nu m-am miscat tocmai exemplar pentru ca am asteptat initial sa port niste discutii cu oameni din industrie, ca sa vad intr-adevar ce vreau sa fac. Apoi mi-a luat destul de mult sa scriu aplicatiile. […]
M-am bagat in cluburi. Desigur: Graduate Investment Fund, Alternative Investment Society si Business Society. Dar sunt si unele foarte faine la care m-am dus de placere: Wine Tasting Society si Squash Club. Am fost deja la o degustare si a fost foarte fain! Luni este o degustare de Bordeaux. Can’t wait!” (prietena mea care studiază în Anglia)

„Trimestrul asta am 4 cursuri obligatorii: statistica, economie, management si etica (filosofie). In general sunt cam overworked aici. Chiar ne termina cu invatatul. E mult mai intensiv decat a fost la Stanford (banuiesc nu datorita faptului ca e Harvard, ci mai mult pt ca e master). Avem mult mai multa materie cantitativa. Partea cea mai naspa e ca nu mai am timp si de alte chestii (cluburi, conferinte etc.) cum aveam la Stanford. Incerc sa intru la niste programe de cercetare pentru ca asta ma va ajuta mai departe sa intru la un program de doctorat decent.” (prietenul meu care studiază în America)

„Acum doua saptamani am participat la un Assessment Center pentru „Join The Best”, un program la nivel national care ofera burse pentru internshipuri in strainatate. Procesul e mai amplu, dar eu am fost selectata dupa trimiterea documentelor ca sa particip la AC local. Daca treci mai departe de asta, te duci la AC final pe tara! SI EU AM FOST SELECTATA SA PARTICIP LA FINAL ASSESSMENT CENTER!!! :) glücklich Stiu ca nu pare mare lucru pentru ca nu am primit nimic concret, nu e ceva final, dar … S-au inscris in total din Germania aprox. 2 000 de studenti. 1 500 au fost invitati la primul AC, iar 300 merg la AC Final! Iar eu sunt unul dintre ei! Bine, sunt numai 18 burse la final… ” (prietena mea care studiază în Germania)

Da, veţi avea de învăţat pe bune dacă plecaţi la o universitate de-afară, sunt convinsă, dar ulterior veţi observa şi rezultatele. Iar când veţi trage linie veţi spune că a meritat. Orele petrecute căutând universităţi şi cursuri pe net, exerciţiile de gramatică pentru testele de limbi străine, discuţiile cu studenţi de la alte facultăţi, literele scrise şi sterse de pe scrisorile de intenţie, CV-urile scrise şi rescrise, traducerile legalizate, conservele mâncate ca să economisiţi bani, toate vor fi fost o investiţie bună.

Şi, dacă vă hotărâţi să faceţi un pas mic pentru omenire, dar un pas mare pentru voi anul acesta, vă recomand târgul RIUF, care primăvara aceasta se va desfăşura la:

  • Bucureşti, 17-18 martie, la Sala Palatului
  • Timişoara, 20 martie, la CRAFT
  • Iaşi, 22 martie, la Hotel Unirea

Vor participa peste 100 de instituţii educaţionale! Pe langă sesiunile de workshop obişnuite, în care aflaţi despre diferite sisteme educaţionale, testele de limbi straine, oferte ale universităţilor internaţionale, vor fi şi workshopuri interactive. Cristian Lupşa de la Decât o Revistă va vorbi despre cum a devenit un jurnalist mai bun şi va povesti despre facultăţile de profil din SUA şi Anglia. CROS vor prezenta modelul de Universitate Alternativă din Romania, iar Leaders vor discuta despre modele de leadership.

PS: Nu uitaţi de SPOT ADMISSIONS! DDL 15 martie! Succes!

PS2: Strategiile de succes sunt cele prin care se determină oportunităţile de piaţă şi avantajul competitiv!

(Foto)