Vineri seara a început oficial ceea ce foarte mulţi indivizi abia aşteptau: Jocurile Olimpice, ediţia a XXX-a,  Londra fiind primul oraș din istoria modernă care organizează Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară. Românii îşi doresc să fie acolo, londonezii au fugit cât au văzut ochii, în Bucureşti britanicii s-au adunat în pubul Oscars ca să urmărească împreună deschiderea Jocurilor Olimpice, la iniţiativa Ambasadei Britanice.

Dacă aţi urmărit şi voi ceremonia de vineri (intitulată ‘Isles of Wonder’), probabil aţi aflat deja că a fost inspirată dintr-o piesă de Shakespeare: ‘The Tempest’. Terenul stadionului olimpic a devenit unul din cele mai mari platouri construite vreodată şi s-a transformat într-o zonă rurală tipic britanică, cu pajişti, câmpuri şi râuri, fermieri  care lucrează pământul, familii la picnic şi jocuri sportive – toate acestea în timp ce animale de fermă păşteau linişte. 12 cai, 3 vaci, 2 capre, 10 găini, 10 raţe, 9 gâşte, 70 oi şi 3 câini ciobăneşti s-au numărat printre ”actorii” inediţi ai spectacolului. În total 10.000 de actori voluntari au luat parte la ceremonie. (preferatul meu a fost Mr Bean, chiar dacă a îmbătrânit)De fapt, pentru toate cele patru ceremonii de pe parcursul Olimpiadei (de deschidere/ încheiere, primire a echipelor şi a victoriei olimpice)  vor fi 20.000 actori voluntari britanicicu vârste cuprinse între 18-90 ani, care vor purta 23.000 de costume! (iar echipa de logistică are peste 2.000 membri!)

O idee care mi-a plăcut mult: fiecare din cele patru regiuni ale Regatului britanic a fost reprezentată de floarea naţională – trandafirul Angliei, scaietele Scoţiei, narcisa Ţării Galilor şi inul Irlandei de Nord.Dar, cel mai interesant lucru despre Parcul Olimpic mi se pare modul în care a fost construit, cum au gândit pe termen lung şi au făcut totul sustenabil:

 • 80.000 de locuri are Stadionul Olimpic, dintre care  55.000 de locuri care vor dispărea prin dezasamblarea structurii superioare a construcţiei şi vor fi transformate în locuinţe sociale pentru comunitatea londoneză – un concept architectural unic în lume;
 • Construcţia Parcul Olimpic a creat mai mult de 40.000 de locuri de muncă;
 • 97% din materialul rezultat în urma demolărilor din această fostă zonă industrială a fost recuperat şi refolosit la construcţia Parcului Olimpic;
 • Doar 10.000 de tone de oţel au fost folosite la construcţia stadionului, cu mult mai puţin decât în cazul altor proiecte asemănătoare;
 • 300.000 de plante sunt aduse în zonele mlăştinoase ale Parcului Olimpic;
 • Bazele sportive din Parcul Olimpic vor consuma cu 40% mai puţină apă decât în mod normal prin iniţiative precum folosirea apei de ploaie strânse pe acoperiş pentru curăţarea toaletelor;
 • Peste 50% din materialele de construcţie rămase şi deşeurile strânse sunt transportate cu trenuri şi şalupe, pentru a reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon rezultate din transportul cu maşina;
După încheierea Jocurilor, Parcul va găzdui:
 • 5 locaţii sportive de cea mai înaltă calitate + spaţii deschise pentru organizarea de evenimente;
 • 8.000 de noi locuinţe şi încă 2.800 în Satul Sportiv;
 • 3 noi şcoli, 9 creşe, 3 centre medicale, 12 centre comunitare şi 29 de locuri de joacă;
 • Planurile Legacy Community Scheme au în vedere crearea a 8.000 de locuri de muncă în următorii 20 de ani, plus încă 2.000 de locuri de muncă în domeniul construcţiilor.
La ceremonia de vineri am avut ocazia să-i întâlnesc pe trei dintre românii care au purtat Torţa Olimpică la Londra şi am stat un pic de vorbă cu Cătălin Stelian.
Între timp, de vineri până azi multe s-au întâmplat, am obţinut prima medalie a delegaţiei României prin Alina Dumitru. Apoi, echipajul roman de dublu rame, Viorica Susanu si Georgeta Andrunache s-a calificat în finală! Alin Moldoveanu a câştigat prima medalie de aur pentru România, după ce s-a impus în proba de puşcă cu aer comprimat 10 metri, din cadrul competiţiei de tir. Ne-am calificat cu al 4-lea punctaj în finala feminina de gimnastica etc.Iar pe Twitter şi Facebook se discută încontinuu despre Jocurile Olimpice.

Între 15 iunie şi 30 iulie s-au postat 280.615 tweet-uri (sursa), iar pagina de Facebook London 2012 a crescut doar în data de 28 iulie cu 130.514 fani! (sursa fanalyzer.co.uk)

În încheiere, dacă sunteţi curioşi cum s-au pregătit ambasadele britanice din toată lumea pentru evenimentul de vineri, aruncaţi un ochi aici, e faină colectia.

Hai, România! 🙂