Articolul de mai jos este scris de Dragoş Asaftei, un tânăr şi talentat fotograf născut în Odorheiu-Secuiesc, recent mutat în capitală (la facultate). 

„Am fost întrebat și îmi place să îi întreb pe oameni despre pasiunile lor. Îmi place să aflu de cât timp le practică, ce îi motivează și cu ce cred ei că îi ajută în dezvoltarea lor personală. Și, la un moment dat, inevitabil, se ajunge la întrebarea ”Și, câștigi ceva din ceea ce faci?”. Unii traduc întrebarea sub forma ”Câștigi ceva sau faci asta degeaba?” . Unele persoane, din fericire, traduc întrebarea altfel, cum ar fi normal, ”Și, pe lângă faptul că faci ceea ce îți place, reușești să și câștigi ceva?”. Cred că, înainte de toate, important e să faci ce îți place, cum îți place, să pui suflet și să te implici. Astfel e imposibil să nu apară rezultate. Dacă nu imediate, pe parcurs, dar ele tot apar.

Bineînțeles, o pasiune începe întotdeauna cu o investiție (sau nu neapărat, dar în domeniul fotografiei cam așa e) și o incertitudine că nu știi când vei câștiga acei bani. Aici multe persoane fac cea mai mare greșeală, cred eu. Așteptând ca acei bani să se întoarcă, pierzi scopul pasiunii. Pierzi dorința de a face ceea ce îți place și ajungi în extrema în care te obligi să îți placă ceva doar ca să recuperezi banii investiți. În primul rând cu acei bani investești în tine. Pentru mine pasiunea este cel mai mare câștig. Mai apoi vin și restul.

Dacă pui suflet într-o pasiune investești în tine. Ar fi interesant spre exemplu să se introducă în primul an de liceu un opțional bazat pe dezvoltarea personală și pasiuni, iar acesta să se reia în ultimul an, în clasa a XII-a, pentru a vedea câți dintre cei care au avut la început o pasiune încă o mai au și la ce stadiu a ajuns. O pasiune te învață să lupți, să ai voință, să fii motivat, să faci ceva așa cum îți place, să te descoperi pe tine.

Pasiunea pentru fotografie a însemnat enorm de mult pentru mine. Am reușit să cunosc oameni care îmi sunt extrem de dragi, am reușit să fac parte dintr-o comunitate frumoasă, să descopăr pe zi ce trece tot mai multe lucruri interesante despre ceea ce fac, să fotografiez ce îmi place, să călătoresc, să îmi îndeplinesc vise. Și toate acestea au pornit de la un simplu apus fotografiat acum patru ani. Totuși, acel apus n-a fost atât de simplu. Probabil e cea mai importantă fotografie din viața mea, gândindu-mă la ce impuls mi-a dat.

Investește în pasiune și investești în tine. Vei vedea că pasiunea e cel mai mare câștig. Fii întâi pasionat și apoi încearcă să combini asta cu oportunitatea de a obține un venit. Doar așa se poate. Invers e cam greu. 🙂 ”

 (fotografie realizată de Dragoş în cadrul proiectului Zbor peste Transilvania)