Într-o zi m-a sunat un prieten şi m-a rugat să intru pe transporturban.ro să-l ajut cu calcularea unei rute cu tramvaiul prin Bucureşti. Am intrat pe site şi am fost uimită să văd cât de bine arată. Ulterior, căutând mai multe rute, dintre cele cunoscute de mine, am observat că rezultatele oferite sunt chiar potrivite şi m-am decis să le scriu dezvoltatorilor, să aflu mai multe. Tudor Iliescu mi-a răspuns aproape instant:

De cât timp există transporturban.ro?

Tudor: Prima versiune TransportUrban.ro a fost lansată în ianuarie 2010, iar versiunea a doua (îmbunătăţită) am lansat-o în august 2011.

Câţi oameni folosesc zilnic serviciul acesta? Spre exemplu, am vazut că aplicatia de mobil a fost descărcată de mai mult de 5000 de ori.

Tudor: În fiecare zi, sunt aproximativ 650 de utilizatori care îşi planifică rutele prin intermediul aplicaţiei web (~350) şi Android (~300). În primăvară vom lansa aplicaţiile mobile pentru iOS, Windows Mobile, Symbian şi, posibil, BlackBerry.  (n.r. aplicaţia pentru Android o găsiţi uşor în market)

Care a fost scopul vostru, de ce aţi creat site-ul, cum v-a venit ideea?

Tudor: Scopul nostru inţial a fost de a oferi un serviciu pe care noi îl vedeam necesar studenţilor din provincie veniţi în Bucureşti. Noi înşine a trebuit să ne lovim de provocările transportului public din Bucureşti înainte de a veni cu ideea aceasta. Treptat, ideea a devenit un proiect de antreprenoriat social prin care dorim să promovăm transportul public rapid, accesibil, sigur şi ecologic. Scopul nostru actual este să îmbunătăţim în permanenţă experienţa călătorilor în folosirea transportului în comun.

Cât de des folosiţi voi aplicaţia? Folosiţi mijloacele de transport în comun sau vă petreceţi minutele blocaţi în maşini pe străzile capitalei?

Tudor: Suntem 5 membri în echipă. Toţi folosim transportul în comun din Bucureşti, unii zilnic, alţii săptămînal, iar asta ne ajută să ne gîndim la noi moduri de îmbunătăţire a aplicaţiei, fie că e vorba de calcularea rutelor sau de adăugare de noi opţiuni. Uite, am vrea să anunţăm în premieră faptul că vom introduce anul acesta un sistem de rating al traseelor care va permite utilizatorilor să aleagă nu doar rutele cele mai rapide sau cu cele mai puţine schimbări, dar şi rutele cele mai confortabile şi mai sigure. Acest serviciu nu este oferit, din cîte ştim noi, de niciun alt planificator de rute din Europa. În orice caz, noi testăm permanent aplicaţia şi încercăm să ne asigurăm că rutele sunt actualizate, pentru că se întîmplă ca RATB să nu anunţe anumite modificări (de exemplu, intervalul de succedare al autobuzelor, factor determinant în calcularea rutelor).

Şi o ultimă intrebare… (când) aveţi de gând sa introduceţi şi o estimare a timpului pentru biciclişti? 🙂 Si eventual să marcaţi şi pistele de biciclişti pe hartă?

Tudor: Includerea pistelor pentru biciclete este un angajament pe care ni l-am luat în noiembrie anul trecut. Acum suntem în căutarea unor parteneri cu care să lucrăm în configurarea traseelor. În final noi vrem să oferim un planificator integrat de rute, care să includă toate mijloacele de transport (în afară de maşina personală, pe care noi vrem să o vedem cît mai puţin în traficul urban).

Voi ce ziceţi, vă place site-ul, vă foloseşte? Sunt sigură că Tudor, Emil, Pavel, Luiza şi Cristian s-ar bucura să primească feedbackul vostru. Îi găsiţi si pe Facebook, aici. Şi promit să dau de ştire când lansează aplicaţia şi pe celelalte platforme mobile. 😉