În cele două luni petrecute anul acesta în Brazilia am descoperit gustul adevăratului lapte condensat. Ceea ce adăugăm noi uneori în cafea (de la Meggle, Gold sau Lavazza) n-are nicio legătură cu laptele condensat despre care vorbesc acum, această bombă calorică atât de răspândită în America Latină. În Brazilia rar găsești un desert care să nu fie pe bază de leite condensado. Și dintre toate, brigadeiros sunt cele mai cunoscute prăjiturele. Dacă vreți să vă plouă în gură, aruncați o privire pe pagina Rellicário Brigaderia e Café, una dintre cofetăriile mele preferate din Juiz de Fora.

Cât am locuit acolo n-am preparat niciodată brigadeiros acasă, deși laptele condensat costa mai puțin decât o pâine. Pur și simplu n-aveam de ce, găseam brigadeiros gata preparate la orice colț de stradă. Costa cam 1 reais bucata. (=1.5 lei)

De când m-am întors, însă, am preparat de câteva ori brigadeiros, de dor și poftă. 🙂

brigadeiros (1)
brigadeiros (2)

Și vreau să vă învăț și pe voi, fiindcă se fac extrem de repede și-s delicioase. Dar deloc dietetice, atenție!

Aveți nevoie de:

  • o conservă de lapte condensat (400 g)
  • o lingură mare de unt
  • 3 linguri de cacao
  • imaginație pentru ornat: bombonele, nucă de cocos, fulgi cioco, fulgi de migdale etc.

Se pun toate la fiert (începând cu untul) într-o cratiță care nu lipește și se amestecă încontinuu până când compoziția se leagă și se desprinde singură de fundul cratiței. Cam 10 minute! Și gata, apoi vă măzgăliți un pic pe mâini cu unt și formați biluțele, pe care le tăvăliți prin ce aveți la îndemână. 🙂

Știu că laptele condensat nu se comercializează pe scară largă în România, dar îl puteţi obţine rapid şi uşor acasă.

Poftă buuuuună!

(în imaginea din stânga sus este brigadeiro de colher, adică se mânâncă cu lingurița)