(o continuare a articolului de aici)

 • În Brazilia exista un fel principal de mancare, care insoteste FIECARE masa: orez cu fasole (rice & beans/ arroz e feijão). Deci cand vine vorba de mancare in Brazilia, in general ai la dispozitie orez, fasole si alaturi carne + salata. Si farfuriile arata ca un amestec din toate acestea. Unii completeaza si cu banane prajite sau chiar pepene.
 • Brazilienii au acelasi discurs ca noi: cred ca birocratia, coruptia, educatia slaba, saracia si lipsa clasei de mijloc sunt concepte inventate aici. Si se simt inferiori, de cele mai multe ori. Eu personal nu cred ca ne sunt noua inferiori. Sunt multe aspecte pe care le admir aici, dar despre asta o sa povestesc alta data.
 • Brazilienii poarta atat numele de familie al mamei, cat si numele de familie al tatalui. De aceea unele nume sunt foarte lungi.
 • Exista foarte multe nume americane, sau nume internationale la care se adauga un sufix brazilian: Gilson, Gibson, Jefferson, Emerson, Denilson, Facebookson(!), Raphaela, Geovanne, Mattheus, uneori Walt Disney, Brad Pitt care-l are ca frate pe Tom Cruise (asta a fost, probabil, un caz unic), John Lennon, Egipt; sau pur si simplu contrageri, de exemplu din Joao (numele tatalui) si Maria (numele mamei) rezulta Joma – Joao Maria. (găsiţi aici o listă cu cele mai comune 50 de nume braziliene; Maria e pe primul loc)
 • Exista cuvinte separate pentru a defini fiecare etapa a unei relatii dintre un barbat si o femeie:
 1. “Pequete” cred ca e sinonim cu “ficante” si se refera la o relatie (amoroasa si/sau sexuala), dar fara prea multa implicare.
 2. Apoi “namorada”, cand lucrurile devin serioase.
 3. “noiva” dupa ce se logodesc;
 4. “casada”, cand se lasa cu “esposa” si “esposo”. (sot/sotie)
 • Tinerii parasesc casa parintilor abia dupa ce se casatoresc. Deci sa intalnesti persoane de 30 de ani care sa locuiasca cu parintii e ceva comun.
 • Telefoanele fixe sunt inca destul de mult folosite, desi toata lumea are si mobil.
 • Si brazilienilor se plac mult telenovelele, dar ei adora sa se intalneasca cu prietenii/vecinii, ca sa le urmareasca impreuna.
 • Ca sa suni pe cineva pe mobil, trebuie sa formezi inainte si un prefix. Fiindca fiecare numar de telefon are un prefix, care arata statul in care persoana respectiva locuieste. (deci e musai sa comunicati codul DDD; gasiti aici o harta cu toate codurile DDD din Brazilia) De exemplu:
 1. Codul meu este 032
 2. Ceea ce inseamna ca numarul meu international, pe care ma puteti suna (:P) este: 00553284024610
 3. Numarul meu national, pentru toata Brazilia este: 03284024610
 4. Iar numarul local, pe care il folosesc cei din Juiz de Fora ca sa ma sune este: 84024610
 • La supermarket se gasesc pungi cu usturoi gata decojit si pasta de ceapa/usturoi. Practic, rapid, util. 🙂

To be continued! 🙂 

PS: în thumbnail sunt „brigadeiros„, tradiţionalele bomboane cu ciocolată ale brazilienilor. Sunt făcute, desigur, cu lapte condensat, foarte ieftin, des întâlnit şi apreciat pe aici.