• Un lucru elementar: anotimpurile sunt aici inversate; poate că ar fi trebuit să încep cu asta. În ianuarie începe vara, iar acum ne pregătim de intrarea în iarnă (iunie-august). Ştiţi care e singurul articol vestimentar pe care mi l-am cumpărat de când sunt aici? (din Petropolis – oraş imperial din epoca imparatului Dom Pedro al II-lea) Un pulover! 🙂 Mi-a fost teamă ca am prea mulţi pantaloni scurţi în comparaţie cu bluze cu mânecă lungă. Iar Juiz de Fora e la 800m altitudine, seara se lasă destul de rece, nu seamănă deloc cu Rio de Janeiro.
  • [încă nu m-am obişnuit cu faptul că sunt 25 grade afară, dar la ora 18.00 e noapte!]
  • Sunt destul de mulţi brazilieni care poartă mândri tricouri pe care scrie Brazilia şi care sunt pictate în culorile steagului naţional. Cine poartă în România bluze cu tricolorul nostru? Poate uneori mai vedem câte-un tricou cu Bran sau Sibiu sau Sighişoara, dar recunoaşteţi că nu e ceva comun.
  • De fiecare dată când plăteşti cu cardul eşti întrebat „Débito ou Crédito?” (Card de debit sau de credit?)
  • Brazilienilor nu le place să atingă mâncarea cu mâna; chiar şi la McDonald’s, apucă sandvişurile în şerveţel.
  • Sunt foarte multe restaurante care oferă „comida à quilo” , adică mâncare la kilogram. Şi oamenii îşi pun în aceeaşi farfurie un amestec de orez, fazole, cartofi, brânză, salată, multe feluri de carne, peşte etc. Poate părea  scârbos, dar în realitate, astea-s restaurantele mele preferate, fiindcă pot să-mi aleg exact mâncarea care-mi face cu ochiul. Şi în cantităţile dorite de mine. În medie, pentru o astfel de masă eu am plătit cam 15 reais. (24 lei), pentru aproximativ 350 g de mâncare. Dar am avut peşte, creveţi şi multe alte delicatese.

DSC03262_1

  • Foarte apreciate aici sunt şi restaurantele de tip “Rodízio”, unde plăteşti o taxa fixă (30-40 reais, să zicem), dar mănânci până nu mai poţi. Chelnerii tot aduc platouri cu mâncare şi tu alegi ce şi cât vrei să-ţi pună în farfurie. În general restaurantele care au “rodizio” oferă multe specialitati de carne, dar există şi “rodízio” cu pizza si paste. Sau cu mâncare japoneză.
  • Restaurantele normale poartă numele de „restaurante a la carte„.

Mai puteţi citi şi: 

Diferenţe între România şi Brazilia (I)

Diferenţe şi asemănări între România şi Brazilia (II)