- In (unele) supermarketuri exista persoane angajate (doar) ca sa puna cumparaturile in pungile de plastic.
- Pungile de plastic sunt gratuite si din abundenta, nu prea se tine cont de reciclare, de protejarea naturii…
- Pe produsele cosmetice/alimentare instructiunile de utilizare sunt scrise doar in portugheza.
- (Pe Activia e tiparita atat data fabricarii, cat si data expirarii.)
- Pe strada masinile au prioritate, nu pietonii. (serios, daca te apropii de o trecere de pietoni din Juiz de Fora, e mai bine sa fugi, fiindca masinile nu opresc.) (Nici culorile semaforului nu au cine stie ce prioritate…)
- Am vazut cateva semne de circulatie care sunt diferite fata de cele europene. De exemplu acesta. (Proibido Estacionar = Stationarea interzisa)
- Supele/ciorbele nu prea exista in meniul de aici, dar in supermarket se gasesc supe la plic.
- Brazilienii/portughezii au un sistem original de a numi zilele saptamanii. Sambata era considerata zi de sarbatoare, de targ (feira=targ). Zilele urmatoare, cu exceptia duminicii (domingo), au fost numite: a doua zi dupa targ (segunda-feira = luni), a treia zi dupa targ (terca-feira = marti) s.a.m.d.
- Nu exista banane, ci cel putin 3 feluri diferite de banane. Mini-bananele sunt pur si simplu adorabile. 🙂 De asemenea, nu exista doar portocale, mandarine si grapefruit, ci multe alte feluri de citrice. (kinkan, mexerica, maracujá s.a.) Si mai sunt si celelalte fructe/legume pe care nu le-am vazut niciodata pana acum…
- Scoala/universitatea nu incepe in septembrie/octombrie, ci in februarie! Si dupa prima saptamana de scoala urmeaza ce? Carnavalul!
- Nu se fumeaza in locurile publice (baruri/restaurante/cluburi).
- Bunica mea trebuie sa fi fost braziliana intr-o viata anterioara, fiindca bea cafeaua la fel de dulce precum o beau cei de aici. Extrem de dulce, credeti-ma pe cuvant. (Si eu care abia ma obisnuisem sa renunt complet la zahar…)
Cam atat deocamdata, dar anticipez ca vor urma si alte articole asemanatoare, pe masura ce mai descopar diferente. 🙂
Ei dau pungi fara limita, dar din ce stiu au si un sistem de reciclare foarte bine pus la punct. Multe fabrici pentru reciclare…si astfel au energie termica si electrica mai ieftina. Citisem undeva de treaba asta si sper sa nu ma insel 😉
Confirm că bananele alea sunt mega delicioase 🙂 Am mâncat și eu în Maroc. Am întâlnit și în România supermarketuri cu femei angajate doar ca să pună produsele în pungă. La mine în campus 🙂
Deci practic, un fel de pro si contra.
Automat fiind mai exotici stau mult mai bine ca noi din punct de vedere fructe si legume. Si probabil deaia au si atata energie, multa cafea si mult zahar :))
Aia cu scoala si carnavalul iar imi place ;))
@Sorin ma voi interesa 🙂
@Andreea Ooookay!
@Adrian Faza nasoala e ca la finalul anului trecut profesorii au intrat 3 luni in greva, asa ca anul acesta universitar are un pic alt program, s-au schimbat si vacantele si tot.
Wow, nu se fumeaza in locurile publice?? Deci stiu ce as alege intre Brazilia si Romania! 😀
@Virgi I know!! Ma bucura tare aspectul asta. (e ceva recent introdus, dar se respecta)
Draga Elena,
Foarte interesante e blogul tal, eu sunt brazilian si invat limba romana pentru ca imi place acesta limba si alti limbi neolatini spre deosebire. Locuiesc in Polonia, la Cracovia(in sud Poloniei). Multi brazilieni au o mare simpatia pentru Romania si romanii. Din pacate nu am fost inca in Romania. fetele romane sunt in general foarte frumose 😉
I love Romanian girls, you ‘re so cute!
All the love from a Brazilian man who study Romanian lost in Poland !
Am descoperit blogul tal datorita programului Romania, Te iubesc ! folosesc acest program pentru a sa invata mai mult pe romaneste.
Congratulations Elena, keep up the excelent work! You’re a great inspiration 🙂
@Gustavo, ma bucur mult ca ai ajuns pe blogul meu, si iti multumesc pentru comentariu.
Cat de grea/usoara ti se pare limba romana?
PS: Am pe blog si cateva articole despre Cracovia, cum ti se par? http://elenaciric.ro/2018/locuind-cracovia-guest-post-2.html sau http://elenaciric.ro/2018/locuind-in-cracovia-guest-post.html
Multumesc pentru rasponsul tau. Limba romana nu este atita de facila ca spaniola, italiana si catalana. Gramatica e grea, dar cu o baza altelor limbii neolatine e posibil repede sa invatezi(pentru mine) limba romana.
O sa citesc articolul despre Cracovia, ce surpriza minunata !
Beijos/
Gustavo