După cum scriam într-un articol anterior, anul şcolar/universitar începe în Brazilia abia în luna februarie, nu în septembrie/octombrie, cum suntem noi obişnuiţi. (începe cu o săptămână de şcoală/facultate, după care urmează CARNAVALUL, când toată lumea petrece 🙂 )

Doar că anul acesta profesorii universitari, nemulţumiţi de salariile lor, au intrat înr-o grevă  de 3 luni de zile. TREI LUNI DE ZILE! Motiv pentru care abia ieri a fost prima zi de facultate aici.

Şi tot ieri am văzut pe stradă studenţi vopsiţi din cap până în picioare, studenţi îmbrăcaţi în animale, studenţi purtând diverse mesaje pe ei. Pentru că aici se obişnuieşte să li se ofere studenţilor din primul an un botez/o iniţiere. (hazing) În portugheză asta poartă numele de „trote estudantil” (sau pur şi simplu „trote”). Calourada presupune aplicarea, de veterani către calouros, a acestui trote

Iar imaginea asta e de ieri, de aici din Juiz de Fora, iar unul dintre „beneficiari” e chiar un amic de-al meu!

calourada em juiz de fora 2013

Câteva tipuri des întâlnite de „trote”:

– băieţii să fie obligaţi să-şi radă părul

– să urce scările în genunchi

– să fie machiaţi (băieţii)

– să fie măzgăliţi cu pastă de dinţi

– să fie pictaţi din cap până în picioare

– să răspundă la tot felul de întrebări ciudate sau false teste

– să se joace fotbal cu pantofii bobocilor pe post de minge

– să se joace FutCoco – fotbal cu o nucă de cocos

– să mimeze elefantul

– să primească flotări când eşuează

etc.

Iar cei care refuză să participe la calourada vor fi urmăriţi timp de un an de zile prin universitate. Şi nu vor avea dreptul de a fi consideraţi „veterani”. 🙂

PS: Dacă îmi citeaţi cumva blogul şi acum 3 ani de zile, sper să vă amintiţi cu plăcere de articolele de atunci despre „Caloiros” portughezi. E un obicei întâlnit şi-acolo: