Articolul de mai jos e scris de un brăilean de-al meu, pe nume Robert Savlovschi, care a ajuns în Londra acum 3 ani.

Londra e un oraș cosmopolit, se spune că e orașul în care se vorbesc cele mai multe limbi. Habar n-am dacă lucrul ăsta trebuie văzut ca pe o calitatate, dar ca turist îți faci o idee greșită despre oameni, obiceiuri, gastronomia de aici. In cele câteva zile în care vizitezi Londra nu ai timp să interacționezi cu foarte mulți englezi/londonezi. Când „fugi” de la un obiectiv turistic la altul oamenii întâlniți sunt 99% la sută turiști și alte naționalitați care eu imigrat aici.

La început am stat prin Chingford Mount, foarte aproape de Whalthamstow Market, o zonă în care limba principală e limba română. Glumesc, dar sunt foarte, foarte mulți români acolo. Acum locuiesc pe Edgware Road. De când sunt aici pot numara pe degetele de la mâini oamenii albi cu care am interacționat. Proprietarul casei noastre e evreu, iar cei cu care locuiesc sunt: un spaniol, un francez și un camerunez, iar zona e plină de turci, pakistanezi, libanezi. Un mix de naționalități care nu mă ajută să înțeleg cum trăiește și ce tradiții are un englez. Amuzant e că am cunoscut mai mulți englezi atunci când am călătorit în Bristol, Bath sau Brighton.

Aici am descoperit fast-food-ul, mâncarea la conservă și chiftelele deja condimentate și vândute în supermarket. Tu doar trebuie să le pui în tigaie acasă și să faci sosul. În general mâncarea sintetică și cancerul vândut în orice conservă. Încercați tradiționalul breakfast englezesc! Cârnatul e cumpărat de la chioșcul din colț iar fasolea e Heinz. Daca știe cineva dintre voi unde pot mânca un mic dejun englezesc cu fasole gătită în restaurant, eu mâine dimineața merg să mănânc acolo. Asta o spune unul care e disperat după fasole, după orice tip de mâncare de fasole: ciorbă de fasole, fasole scăzută cu ciolan, fasole făcăluită sau iahnie de fasole. În rest multă mâncare chinezească, peste tot unde privești.

Tot aici am descoperit berea băută în cantități industriale. Nu e o bere englezească, dar Fosters am observat că e preferată prin barurile din Londra. Oricând merg 2-3 beri cu burgerii imenși sau cu pizza deja facută pe care trebuie doar să o bagi în cuptor acasă. Englezii beau până adorm pe jos în stațiile de metrou. Cele mai multe sunt femei și nu par rușinate de acțiunile lor. Asta le face dezinhibate și directe, ceea ce pe noi, bărbații, ne bucură și ne binedispune. Dacă vreți să vedeți astfel de momente mergeți în Camden Town.

Jubileul Reginei Elisabeta a II-a și nunta Prințului William cu Kate Middleton m-au prins în Londra. Știu că sunt mulți ce se opun monarhiei aici, dar sunt mult mai mulți englezi care o susțin. Nu am văzut în viața mea atât de multe familii care să-și împodobească locuințele cu drapelul țării lor sau cu fotografii ale președinților sau regilor din țara lor. Pentru mine e uimitor pentru că vin dintr-o țară în care nu prea am motiv sa atârn drapelul de marginea balconului.

Admir promptitudinea firmelor, instituțiilor. Dacă ți se spune că pe 5 ajunge la tine o scrisoare, un colet, atunci așa e. Aici se schimba ușor carnetul de conducere, se obține la fel de ușor o ștampilă și poți obține un card fără prea mult timp pierdut prin bancă. Pe lângă astea se respectă linia roșie/galbenă atunci când stai la rând. Oamenii din Londra au grijă să păstreze străzile curate. Nu vezi ambalajele aruncate pe jos, în schimb în autobuz totul e pe dos. Cutii de bere sau de energizante se rostogolesc dintr-o parte a autobuzelor în alta la fiecare curbă.

Eu m-am îndrăgostit de fața ascunsă a Londrei. Dacă treci peste London Eye, Big Ben, Buckingham Palace, în general atracțiile astea puternic promovate, și intri în inima orașului, ai șansa să vezi o altă latură a acestei capitale frumoase. Astfel am aflat de lampa care funcționa pe baza gazelor obținute din excremente, am văzut vechile adăposturi pentru birjariceasul care funcționează cu apăcea mai veche cafenea din oraș sau am băut o bere în vechiul pub unde își dădeau întâlnire vampirii. Iar ca să afli cât mai multe povești nu trebuie decât să intri în vorbă cu cel care te servește. Imi place să cred că astfel pot cunoaște Londra autentică.

Londra 1

Londra 2

Londra 3

Londra 4

Londra 5

Londra 6

Londra 7

PS: Puteţi citi şi alte guest post-uri scrise de români care au avut oportunitatea/neşansa de a locui în alte oraşe/ţări  din lumea mare, pe tagul de aici. (Cracovia/Liege/Amsterdam/Edinburgh/Aarhus/ Paris/ Stockholm/ Maidstone/ Cipru/ Köln/ Trier/ Burgos/ Portugalia/ Barcelona/ Varşovia sau chiar Londra)