Marius Stoian e “puştiul” de 23 de ani care, alături de Agatha, ne-a învăţat bazele schiatului, aici, la Arena Platoş. E campion naţional la copii, are acasă două rânduri mari de cupe şi medalii, iar ultimul titlu câştigat este Cupa Universităţii Lucian Blaga, anul trecut, când a avut cel mai bun timp din tot concursul, toate categoriile. („Pe langa locul castigat, multumirea mea a fost mai mare cand am aflat ca am cel mai bun timp. Mai mult de atat nu se putea.”)

L-am luat pe Marius la întrebări, aşa că haideţi să vedeţi ce-a răspuns:

Cand ai pus tu prima oară schiurile în picioare?

Pai, aveam aproape 4 ani.

A fost dragoste la prima vedere sau ţi-a luat ceva mai mult până ai prins gustul?

Nu pot sa zic ca a fost dragoste la prima vedere, imi doream foarte mult sa schiez, tatal meu e cadru militar activ, la fel ca mama mea, iar el a participat la Spartachiade Militare si a fost schior de schi fond dupa care s-a reprofilat pe schi alpin; de la el am veninul asta infiltrat.

Am inceput pe la 4 ani, am continuat alaturi de el, cupe de copii, concursuri de copii, in Fagaras si imprejurimi, la Bran, in Poiana Brasov, pe Valea Prahovei, Valea Sambetei si Balea Lac, dupa care la varsta de 8 ani, odata cu intrarea la scoala generala, in vacanta de iarna am inceput pregatirea de performanta la Dinamo Brasov. Poate ca atunci a fost momentul magic cand mi s-a pus chiar asa de rau pata pe schi. Am continuat pregatirea de performanta, insa nu atat de intens pe cat mi-as fi dorit, deoarece prioritara era, bineinteles, scoala.

Prioritara pentru cine? Pentru tine sau pentru ai tai?

Pentru ai mei, pentru mine iti dai seama ce era prioritar.

Dar tatăl tau, mai ales, n-a înţeles pasiunea asta a ta?

Pai au inteles-o amandoi, doar ca pe atunci schiul in Romania nu avea niciun viitor.

(continuam) La varsta de 11 ani am fost campion national la categoria copii, la 12 ani am incetat cu pregatirea de performanta, dar am continuat pe cont propriu, am intrat in echipa de schi a orasului Fagaras si am continuat cu concursuri la cupele organizate de Salvamont Bran, Salvamont Victoria sau Salvamont Brasov. Aceste cupe se organizeaza de vreo 60 de ani, iar eu in fiecare an participam la toate editiile si acolo au venit rezultatele. Am castigat 4 ani consecutiv Cupa Carpatilor Meridionali.

Intre timp, dadeam lectii de schi la cine puteam. Pe atunci nu stiam inca ca te poti atesta in acest sport ca si monitor profesionist, nu aveam varsta necesara (18 ani), asa m-am apucat de schi extrem, heliskiing sau mergeam cu diversi turisti pe munte ca si ghid montan (Fagaras).

Dupa ce am terminat liceul am venit la Sibiu sa urmez facultatea.

In 2009 mi-am luat atestatul de monitor profesionist de ski si de atunci practic  aceasta meserie intr-un cadru legal.

Care a fost cea mai periculoasă situaţie prin care ai trecut la schi?

Cosmarul oricarui schior – sa fie surprins de o avalansa, Eram in muntii Fagaras, in Valea Sambetei, pe un traseu care este interzis si inchis iarna, cu niste colegi de la Salvamont si ne-am dat drumul pe o panta foarte abrupta, chiar din creasta. La cat de entuziasmati eram n-am mai controlat zapada, nimic, si inevitabilul s-a produs. Am auzit un zgomot puternic, ca o rupere. Zapada dupa noi, ne-a prins, ne-a intors, ne-a facut varza… Din fericire n-a fost zapada atat de mare. Dar in jur de 3 ore ne-am cautat echipamentele, schiuri,  bete, ochelari; important e ca am scapat cu bine.

Asta insa nu ne-a oprit sa mai mergem pe acolo. 🙂

Care e vârsta optimă la care să ne apucăm de schiat?

Eu consider ca de schi te poti apuca atunci cand esti capabil sa mergi si sa vorbesti, sa intelegi ce ti se spune. Dar niciodata nu e prea tarziu. Cei mai in varsta elevi pe care eu i-am avut aveau 74 de ani, sot si sotie.

La 20 de ani mai poţi face performanţă, dacă abia te-ai apucat?

20 de ani deja este o varsta cam inaintata, dupa parerea mea. Doar sa fii vreun fenomen, pentru ca pregatirea pentru un concurs de talie internationala  dureaza ani de zile; ca sa reusesti sa iesi in afara prima oara trebuie sa rupi tot pe plan national si asta necesita multa, foarte multa munca.

Dupa parerea mea e cam tarziu in orice sport sa te apuci de performanta, fiindca ai dobandit anumite reflexe care sunt greu de modificat sau corectat.

Cât de mult ne poate ajuta un monitor de schi şi cât depinde doar de noi?

Te poate invata enorm, fiindca prinzi bazele, pe care le poti folosi toata viata. Dar depinde foarte mult de elev, cum raspunde. Altfel, instructorul poate sa vorbeasca cu peretii toata ziua. Cel mai mult conteaza sa aiba un raspuns din partea elevului.

Şi o ultimă întrebare: Schiuri sau placă? Ce alegi şi de ce?

Aleg schiurile, dar doar pentru ca ele imi pot oferi intotdeauna ceva nou. In sensul ca esti independent, ambele picioare sunt independente si consider ca poti sa faci multe pe schiuri, tot timpul apare cate o provocare. Dar nu inseamna ca nu-mi place placa, o iubesc foarte mult, pentru ca pentru mine e ceva aproape nou, in care incerc sa ma perfectionez tot mai mult.

392375_395584170459884_1355623561_n 532426_522565354428431_1013042159_n

Iar acum…un pic despre Agatha Diana Şuteu:

Majoritatea celor talentaţi de pe aici au început să schieze de la 4 ani. Practic s-au născut cu schiurile în picioare. La dvs. cum a fost?

In cazul meu, tata a fost cel care m-a indrumat spre tainele schiului, membru Salvamont Sibiu. Si eu am inceput tot in jur de 3-4 ani, in patrularile Salvamontului, nu neaparat pe partii de schi, ci in zona Muntilor Fagaras. La 7 ani am intrat in Clubul Sportiv Scolar Soimii Sibiu, club pentru care am concurat pana la varsta de 19 ani.

Dacă ar fi să faceţi un calcul brut, câţi ani aţi schiat? Dar zile? 🙂

Cam de 35 de ani sunt pe partie, cat ne permite iarna. Fara ski nu se poate. Chiar si in perioada studentiei in Germania am predat ore de schi in Padurea Neagra.

Ştiu că aveţi multe premii cu care să vă lăudaţi, dar aş vrea să ştie şi cititorii mei un pic din istoricul dvs. sportiv.

Am fost membra a echipei de performanta Şoimii Sibiu, dupa care a urmat lotul national si lotul olimpic, asta pe partea de schi. In rest, sunt maestru al sportului (3 medalii de aur consecutive) la echitatie-dresaj. Si campioana balcanica. Mai practic enduro, sunt instructor, si mai nou sunt instructor auto si moto.

Instructor de schi de când sunteţi? Şi care e primul lucru pe care îl învaţă un elev de-al dvs.?

Cam de la 18 ani eu am inceput sa predau, iar in 2001 am fost atestata de scoala de schi Feldberg, Padurea Neagra. Ca toti instructorii de la Arena Platos, sunt autorizata de Asociatia Internationala a Monitorilor de Schi. (ISIA)

Primul lucru pe care-l invata la oamenii la mine este sa zambeasca, sa se detaseze de problemele cotidiene si sa se bucure de zapada.:)

Nu vă enervaţi niciodată pe învăţăcei? Nu v-aţi săturat să vedeţi iar şi iar aceleaşi greşeli?

Daca te-ai enerva n-ar fi bine sa profesezi in domeniul asta. E normal ca lucrurile sa se repete, dar intotdeauna gasesti bucurie si placere in a-i invata pe altii. Asta e si cea mai mare satisfactie, sa vezi oamenii ca pleaca fericiti.

Cel mai în vârstă elev?

Cel mai in varsta? Inca il corectez pe tatal meu, care are 73 de ani. 🙂  [se intoarce roata]

_MG_4861

20130126_105216

Pe Marius şi pe Agatha i-am cunoscut în prima tabară de schi pentru bloggeri (#schiem), organizată de Arena Platos cu susținerea SonyVodafoneMichelin, StaropramenFord, Perla Paltinisului şi Buonavista. Dacă vreţi şi voi să învăţaţi, vi-i recomand cu drag. Mai ales că în perioada asta Arena Platoş are o promoţie super bună, cu 5 zile de cazare, skipass, echipament şi instructori (snowboard/schi), pentru 99 de euro.