Ce-o mai fi și Acțiunea Impacțiunea asta, veți întreba voi. Și eu m-am întrebat zilele trecute. Între timp, weekendul acesta am fost acolo, am participat la  întâlnirea naţională „Acţiunea Impacţiunea”, un eveniment dedicat copiilor, tinerilor şi profesorilor activi în programul de educaţie prin experienţă IMPACT

IMPACT înseamnă multe lucruri diferite, pentru mulți oameni diferiți. Înseamnă tineri care au șansa să realizeze proiecte importante pentru comunitate, să simtă și să vadă contribuția lor la binele societății. Înseamnă educarea tinerilor – în procesul de implementare a proiectelor de serviciu în folosul comunității – prin deprinderea unor abilități valoroase de angajabilitate și antreprenoriale, și astfel înseamnă creșterea șanselor tinerilor de a obține slujbe mai bune pe viitor. Înseamnă tineri care învață să își dezvolte abilitațile de lideri, ceea ce implică acel proces important de asumare a deciziilor. Și înseamnă profesori care vor și pot să facă mai mult decât urmărirea pas cu pas a curriculei şcolare.

M-am dus weekendul ăsta la Centrul de Agrement Pădureni (Covasna) ca să mai cunosc niște tineri implicați: tineri responsabili și curajoși, care îi ajută pe cei în nevoie, tineri care știu să își ceară drepturile, să își depășească limitele, tineri care vor să fie mai buni și să îmbunătățească ce e în jurul lor. Și ca să le vorbesc, să încerc să-i motivez și mai mult. Cred că mai tare m-au motivat ei pe mine. 🙂

Tabara VIATA

Activitățile astea din imagine le-am făcut la Băile Tușnad, în Tabăra VIAŢA, care are o istorie de aproape 15 ani, fiind prima tabără de aventură din România. Se organizează în fiecare an, în Straja și Băile Tușnad, și cuprinde activități precum cursuri de frânghii la înălțime și joasă înălțime, escaladă, orientare cu busola, drumeții, activități artistice și proiecte de serviciu în folosul comunității. Dar te poţi gândi la acest program al Fundaţiei Noi Orizonturi ca la o şcoală de vară, în care copii şi adolescenţi învaţă prin activităţi distractive să fie mai comunicativi şi responsabili, mai încrezători în ei înşisi şi în ceilalţi, mai atenţi la problemele din comunitate şi protejarea mediului. Asta fiindcă după fiecare activitate educativ-distractivă, care îi ajută pe tineri (12-18 ani) să iasă din zona lor de confort, are loc o discuție prin care participanții analizează experiența trăită și află cum pot aplica lucrurile învățate și în viața de zi cu zi. 

Tabara VIATA_veverita zburatoare

Am descoperit așadar, că pe parcursul anului se întâmplă multe lucruri faine și de IMPACT în toată țara. Cluburile de Inițiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT adună în România aproape 2000 de elevi și 300 de profesori voluntari, ceea ce face ca modelul IMPACT să fie prezent în 13 județe, în aproape 100 de unități de învățământ. Așa că dacă aveți copii cu vârste între 12-18 ani, poate le recomandați să intre și ei în IMPACT. Sau dacă sunteți profi altfel, înrolați-vă cu alții ca voi, pentru ca impactul să fie mai mare.

IMPACT_Actiunea Impactiunea 2014