Alaltaseară am fost invitată într-un bar din București, ca să le povestesc unor oameni cu chef de ducă, dar puțină teamă la bord, despre experiența mea de voluntar în Brazilia. Totul în cadrul unui eveniment informal, sub numele de  „AIESEC Exchange Cafe„.

Și m-am dus, chiar dacă eram frântă și fără chef. M-am dus fiindcă știu cât de mult a însemnat pentru mine episodul Brazilia, și fiindcă sunt de părere că o astfel de experiență are un impact pozitiv asupra vieții unui tânăr. Deci m-am dus ca să-i conving și pe alții să plece de capul lor în lume. 🙂

M-am dus pentru cei care vor să trăiască experiența unui stagiu de voluntariat în străinătate, a unei experiențe de leadership și care vor să-și reprezinte țara peste hotare. M-am dus pentru oamenii “Artsy”, “Travel Addicts”, “Fast Learners” și “Change Agents”. Pentru tinerii excepționali, dornici de aventură și de o schimbare în bine, atrași de atmosfera țărilor exotice sau din contră, a celor intens urbanizate și cu arhitecturi deosebite.

Și de îndată ce-am intrat pe ușă, întrebată despre Brazilia, un zâmbet larg mi s-a afișat pe față și nu mă mai puteam opri din vorbit. Mi-am amintit cu ușurință despre primul zbor transatlantic, despre gândacii din autogara din Rio de Janeiro, despre frica de a-mi lăsa bagajele nesupravegheate, deși aveam nevoie urgentă la toaletă, despre îmbrățișările pe care le-am primit în prima zi de la copii, despre locuința temporară și pisica gazdei mele, despre toate fructele pe care le-am mâncat, deși nu știam ce nume poartă, despre vecinii de bloc care mă întrebau cum mă simt în țara lor și dacă nu cumva m-am hotărât rămân mai mult, despre excursiile făcute și locurile descoperite, despre oamenii cu care m-am împrietenit, sau despre Barbara, o fetiță adorabilă de 6 ani, care în ultima zi mi-a spus că am fost ca o mamă pentru ea…

„Aproape in fiecare weekend am calatorit undeva, zi de zi m-am plimbat prin oras, am iesit des la bere/apa plata cu lamaie/caipirinha, am interactionat cu localnicii, m-am imprietenit cu portarii/doamnele de la magazinele din proximitate/vanzatorul de salgados de la coltul strazii, am fost de una singura la cursurile de forró, am vizitat casele prietenilor mei, diverse scoli, am fost invitatul special la cateva cursuri de engleza, am incercat cam toate produsele culinare specifice, am privit filme braziliene si multe asemenea.” (de aici)

Așa că vă zic și vouă, dacă vă tentează un stagiu de voluntariat în perioada mai-iunie-iulie, aplicați cu încredere până pe 31 martie, aici.Trebuie să aveți mai puțin de 30 de ani, nu mai mult de 2 ani de la terminarea studiilor și să vorbiți bine o limba străină, de preferat engleza, ca să fiți eligibili pentru GCDP sau GIP. Aici am răspuns eu la 10 FAQ despre programul de voluntariat/internship într-o țară străină, sper că vă ajută.