În august anul acesta am ajuns în sfârșit la Alexandria. Citisem multe despre festivalul Ideo Ideis, aveam impresia că știu deja totul, dar la locul faptei am descoperit că e vorba de-un întreg proces de educație alternativă prin artă, care timp de 9 ani de zile a fost șlefuit până a ajuns să strălucească puternic.

În cifre cea de-a noua ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria s-a rezumat la: 220 de participanți, 26 de traineri, 120 de voluntari, 14 spectacole de teatru profesionist, 10 trupe de liceeni, 2 seri de Cinematecă Târzie, 3 de Caravana Filmelor TIFF, 3 de Seara Povestitorilor, 4 spectacole pentru copii și 3 masterclass-uri.

În cuvinte e mai greu de relatat. Ca să simțiți și voi energia aia pozitivă, adunată toată la un loc, trebuie s-o trăiți pe pielea voastră. Iar acum e mai ușor, fiindcă Ideo Ideis vine la București săptămâna viitoare, pe 14 noiembrie, între orele 19:00 și 02:00.

Noaptea Teatrului Tânăr, un concept special creat pentru tinerii bucureșteni, reprezintă un concentrat de Ideo Ideis. Cele 9 zile de festival se comprimă în noiembrie într-o singură noapte. Pentru prima dată, toate elementele care fac din Alexandria un loc magic în fiecare vară  – adolescenți, teatru, muzică, artă, educație alternativă, mentorship – se reunesc într-un singur eveniment în București.

“Pentru mare parte din adolescenții urbani, teatrul rămâne în continuare o noțiune învechităsau elitistă. Conceptul evenimentului din București își propune să aducă puștimea bucureșteană mai aproape de un teatru viu, de un teatru tânăr care le vorbește pe limba lor. Piesele care ajung an de an la Ideo Ideis reinterpretează constant concepte clasice, aducându-le aproape de ei înșiși și de lumea în care trăiesc. Teatrul de la Ideo Ideis nu este un teatru învechit, ci din contră unul care se updatează constant și care își dă refresh de la an la an. ”(Andreea Borțun, Co-Președinte IDEO IDEIS)

Dacă mergeți vineri la ArCuB,  veți putea vedea 3 dintre spectacolele de teatru tânăr de la ultima ediție a festivalului: “5 nuanțe de negru” (trupa Domino, Râmnicu Vâlcea), “ampiticipecreier.com” (trupa Atelierul de Teatru, Botoșani) și “Clasa noastră” (trupa AS, București). “ampiticipecreier.com” este fix piesa care mi-a plăcut mie cel mai mult, motiv pentru care am făcut atunci și-un interviu cu Ilinca-Anamaria Prisăcariupersonajul principal, care și-a asumat spectacolul și-a avut curaj să vorbească despre ea.

Noaptea-Teatrului-Tanar-KV-01

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. Iar programul arată cam așa: 

19:00-19:30 – Intrare în sală. Moment Shtanga Boyz (foaier Arcub)
19:30-19:45 – Deschidere Noaptea Teatrului Tânăr, ediția I
19:45-20:45 – Spectacol de teatru tânăr – Clasa noastră (trupa AS – București)
20:45-21:15 – Moment improvizație muzicală
21:15-21:30 – Networking (foaier Arcub)
21:30-22:20 – Spectacol de teatru tânăr – 5 nuanțe de negru (trupa Domino – Râmnicu Vâlcea)
22:20-22:45 – Proiecție serial Festival Ideo Ideis IX – Sfaturi pentru spectatori
22:45-23:15 – Networking & Ateliere de Teatru Tânăr (foaier Arcub)
23:15-23:30 – Speech Marius Manole & Medeea Marinescu 
23:30-00:30 – Spectacol de teatru tânăr – ampiticipecreier.com (trupa Atelierul de Teatru – Botoșani)
00:30-01:00 – Networking & Ateliere de Teatru Tânăr (foaier Arcub)
01:00-02:00 – Spectacol invitat 

Recomand!