TED este o organizație non profit devotată ideilor care se ghidează după dictonul Ideas Worth Spreading. A început acum 25 de ani ca o conferință de patru zile ținută în California și a ajuns astăzi o conferință globală care anual invită liderii lumii să-și prezinte ideile în 18 minute.

În spiritul “idei care merită împărtășite”, TED a creat TEDx, o platformă de evenimente locale, organizate independent, ce adună oameni care împărtășesc o experiență tip TED. TEDxBucharest s-a alăturat inițiativei internaționale încă de la început, din 2009, când au luat naștere și conferințele locale din întreaga lume.

Astăzi suntem peste 800 de participanți în Auditorium Pallady din București, așteptându-i cu entuziasm pe cei 15 speakeri români și internaționali care vor urca pe scenă. Toate prezentările din cadrul evenimentului vor fi disponibile ulterior pe o platformă video, dar până atunci, voi încerca să fur cele mai bune idei și să le notez aici.

Fiecare sesiune are un cuvânt cheie. Pentru prezentarea lui Florin Stanciu, cuvantul cheie e #explore. Acesta încearcă prin mai multe studii să răspundă la intrebarea “Ce/cine sunt românii?” analizând ADN-ul nostru nuclear și trecutul genetic.

Ștefania Drugă = fondatorul Hackidemia – facem o calatorie initiatica, plecand de la eroii nostri de pe vremea in care eram copii.

Si-a propus sa schimbe modul in care copiii invata: sa-i ajute sa invete in mod activ, prin ateliere practice.

A fost implicata intr-un program de 3 luni la NASA, lucrand cu studenti din 36 de tari, pt a rezolva probleme globale prin solutii tehnologice.

„Cea mai importanta calatorie, de fapt, este viata. Va invit, de astazi, sa deveniti eroii principali din aceasta calatorie.”

Adrian Pop – arhitectul Centrului Educațional și Vocațional de la Boldeşti-Scăieni, care se doreste a deveni cea mai sustenabila cladire din Europa. Ne-a povestit despre stadiul actual al constructiei, despre tehnicile folosite, si ne-a aratat cum e implicata comunitatea de romi in tot acest proces.

Invited us to „See these communities not as problems for our society, but as an endless field of opportunities to do great things, and for us to develop, with them.”

Ioana Cozmuța – talking about our kind future through the eyes of space

Probablilistically speaking, there is definitely life outhere, but it is just out of our reach.

Exotic fibers are the future to go.

Daca oamenii nu vor mai vrea sa traiasca pe pamant, in urmatorii 2-300 de ani vor putea fi locuitori ai galaxiei. 🙂

Ioana Calen – fondatorul modulab.ro, in 2007 –>>  platforma Future Garden – auzisem despre ei, dar acum sunt convinsă că trebuie să îi vizitez.

Ce idee mi s-a întipărit (și) mai bine: Daca ai o idee creativa, nu trebuie sa stii tu s-o pui in practica, ci doar sa gasesti persoana potrivita care sa te ajute.

If you believe in an idea, just do it yourself. Nourish it, share it with other people and you will be amazed by the results. 🙂

 

#forsee #futurepower

Theodor Paleologu – the pathologies of power

Not only power makes people crazy, but crazy people desire power.

  • The first step towards rehab  is to be aware.
  • To be vigilent = the second step in curing the pathologies of power.
  • Humour – when you can laugh about yourself, when you can take distance from yourself, you are saved.

Perry Timms – the dawn of Monday love

How can we reinvent work?

Do not leave yourself outside, when you enter the office at work.

The job is dead, long live work.

Ne-a acordat 30 de secunde in care sa ne gandim, fiecare, cand ne-am simtit ultima oara foarte mandri de noi la munca, de munca noastra.

Tipa din fata mea s-a intors catre prietenul ei, si cu un zambet scartait, care transmitea clar dezamagire, a dat din cap ca n-are niciun astfel de moment. That is sad, indeed.

„HR people should rather sit in a canteen than at the board of managers’ table and listen to people from their company”

Individual power – the next big thing

The future of work is how we make it. It needs to be less transactional, and more transformational.

Your future is down to you!

Daniel Marcu – making the ineffable effable

Ne-a facut sa vedem foarte clar cum in doar 15 ani am ajuns sa folosim ceva ce parea cu totul imposibil la inceput – traducerea automata a textelor dintr-o limba in alta, de exemplu. Si ne invita sa ne imaginam viitorul si inovatiile pe care nu putem nici macar sa le prevedem acum. This is only the beginning.

Luck favors the prepared mind. (Pasteur)

Charlie Ottley – the future of Romania- ecoturism

Ne-a citit o poezie compusa de el, cu un final apocaliptic pentru Romania moderna.

Ne incurajeaza sa gasim moduri prin care sa pastram traditiile locale, si in cele din urma sa reusim sa atragem turisti, care sa le aduca localnicilor suficienti bani pentru a duce o viata decenta.

Teach the future generation to take the pride in this (country).

Marcus Orlovsky – about the power of determination & the power of the individual

Incredibil, acum 8 saptamani nu putea nici macar vorbi, toate simturile ii fusesera afectate de un atac cerebral, iar azi e aici in fata noastra. Doar fiindca si-a dorit sa isi revina si a incercat sa vada ce are de facut ca sa-si revina.  What if…

Start / Keep doing/ Stop – de aplicat oricand si oriunde ceva poate fi imbunatatit. Inclusiv daca ne referim la sistemul medical.

It is the focus what keeps you going.

„I am so lucky that I had a stroke. Because I got the chance to find a different kind of work that I like.”

Opportunity is NOW HERE.

 

Vlad Mixich

Desi si-a marturisit frica de public speaking, a avut o prezentare cursiva, presarata cu umor. (self-humour)

6 femei azi in Romania mor de cancer de col uterin, zilnic.

Romania – pe locul II in Europa la consumul de antibiotice.

Rezistenta la antibiotice se datoreaza tocmai consumului mare de antibiotice de la noi din tara.

Cel care a avut diabet este cel mai bun expert in diabet, pentru ca si el a suferit de problema asta.

 

Ioana Pelehatai & Alex Lungu – Copyright

  • Limited time
  • Not property
  • A privilege
  • For the whole world

Solution? Stricter control. But… Too much control is a bad thing.

882 millions  creative commons works on the internet today

Control as an incentive to work? Not anymore.

Exposing as many people to works – all kind of works – is a good thing.

People will want to support you, if you don’t make them do it.

Cu mai multe detalii ii gasiti aici. 

A fost o zi interesantă, generatoare de idei, chiar dacă nu toți speakerii au fost geniali. Personal, cel mai mult mi-au plăcut Marcus Orlovsky & Perry Timms, dar și Ioana Pelehatai & Alex Lungu pentru perspectiva interesantă asupra copyright-ului.

Și mai trebuie să vă spun că mi-au plăcut foarte mult momentele artistice: Jazzappella și Georgiana Mănăilă. Din păcate ultima sesiune n-am prins-o, deși îmi doream foarte tare să-i aud pe Rick Falkvinge, fondator al The Swedish Pirate Party și Antonella Broglia, organizator TEDx Madrid și ambasador Ashoka.