Anca Dicui locuiește în Buxton (Anglia) de mai bine de doi ani.  Pentru că s-a decis la momentul respectiv că vrea să studieze events management & PR și facultatea la care a aplicat era printre primele din UK pe specializarea asta, astăzi ne povestește despre cum e să locuiești într-un oraș din Anglia, care nu e la fel de cunoscut ca Londra (guest post 1, guest post 2), Liverpool, Edinburgh etc.

„La o ora departare de Manchester, doua ore departare de Derby si inca putin mai departe de Nottingham se afla pe harta micutul oras Buxton. Ascuns de toata lumea, daca nu ajungi sa ai de-a face cu el atunci cu siguranta nici n-o sa afli de existenta sa. Aflat chiar in mijlocul primului parc national din Marea Britanie (numit The Peak District National Park), Buxton este considerat un oras-spa cu aproximativ 24.ooo locuitori, fiind resedinta unui campus al University of Derby.

Primul lucru care trebuie stiut despre el este ca are propriul climat. Oricat de renumita este Marea Britanie pentru vremea ploioasa si pentru vant, odata ajunsa in Buxton a trebuit sa ma desprind de orice fel de modalitate de a fi cu un pas inainte in fata vremii. Cel mai bun exemplu este sa luam in considerare o zi din luna Martie. Daca pornesti de acasa dimineata pe la ora 9 este foarte posibil sa trebuiasca sa ai pregatita o umbrela, doar ca pana la ora 12 sa reusesti sa vezi soarele de vreo 2 ori si chiar si vreun curcubeu. Bineinteles ca daca reusesti sa ajungi acasa dupa ora 17 exista toate posibilitatile sa faci si un om de zapada pe drum. Din fericire iarna nu este foarte friguroasa. Temperaturile ajung destul de greu sub 0 grade Celsius, iar pe timpul verii este locul perfect sa te ascunzi de cele mai mari calduri, pentru ca temperaturile cresc doar pana la 27-28 grade Celsius. Insa indiferent de anotimp o umbrela este cel mai eficient accesoriu pe care poti sa il ai la tine.

Campusul din Buxton, ca parte al University of Derby, este una din atractiile orasului. Cu o istorie foarte bogata, domul (foto stanga) a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea pentru al cincelea Duce de Devonshire si a fost folosit ca grajd pentru aproape un secol. Odata cu venirea Primului Razboi Mondial a fost transformat in spital pentru ca in 2001 sa fie cumparat de catre University of Derby si transformat in campus. Deoarece orasul are la baza apa termala, Universitatea a dezvoltat un spa la primul nivel al cladirii, iar deasupra se afla salile de curs. Ca subiecte principale, la acest campus se ofera Spa Management, Outdoor Activities, Events Management, Travel and Tourism si Sport Management. Toate acestea au fost mutate la acest campus datorita facilitatilor pe care le ofera studentilor.

Printre atractii se afla The Crescent, o cladire initial construita pentru al cincelea Duce de Devonshire si pentru musafirii acestuia. Momentan aceasta se afla sub restructurare pentru a deveni primul hotel si centru spa de 5 stele din zona Derbyshire. De asemenea, odata ajunsi in Buxton merita sa vizitati si Solomon’s Temple de unde se poate vedea panorama orasului, iar apoi Poole’s Cavern, o pestera calcaroasa formata acum 2 milioane de ani. Opera House este de asemenea una dintre atractiile principale ale orasului datorita pieselor de teatru care sunt puse in scena, dar si pentru ca este principalul organizator al Festivalului International Gilbert and Sullivan, care atrage anual peste 20.000 de vizitatori.

Solomon's Temple

(Solomon’s Temple)

Orasul ofera o selectie destul de larga de restaurante care sa fie pe gustul oricui. Simply Thai ofera o gama larga de preparate thailandeze, Imani’s Restaurant are o gama cu specific indian, Michelangelo’s si St. Moritz ofera meniuri cu specific italian iar Flamenco este singurul restaurant cu tematica spaniola. Daca totusi cineva doreste sa incerce traditionala mancare englezeasca fish and chips atunci cele mai apreciate puburi sunt The Railway, Wetherspoons sau King’s Head.

Buxton poate foarte usor sa intre in sufletul cuiva, cu tot cu dealuri si stradute inguste, cu casele ingramadite si cu ratele din parcuri, dar mai ales pentru ca ofera fiecarei persoane care ajunge aici o farama de istorie si de aventura.”

 (mulțumesc frumos, Anca Dicui!)

PS: „Hailed as the best in the world for spa management, our courses are highly praised within the trade for offering what employers are looking for: management training combined with hands-on experience.” (de pe site-ul facultatii)

PS 2: Mai multe fotografii din Buxton găsiți aici.

PS 3: Iar mai multe informații punctuale despre viața de student în Buxton găsiți aici.

Oricum ar fi, cred că și Anca va răspunde cu drag întrebărilor. 🙂