Fotografia de mai jos e realizată în Brăila, într-o sâmbătă seară, și recunosc că am fost uimită. Cei de la pizzeria Pomodoro, de pe strada principală a orașului Brăila, au găsit o soluție ca să nu taie copacul din fața restaurantului, de lângă trotuar.

Deci #sepoate să punem preț pe natură, în condițiile în care tot mai des aud că noi, românii, nu prea știm să apreciem natura, și că dacă nu o vom gestiona responsabil, e posibil să o pierdem încetul cu încetul…

IMG_20140111_170108

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din Romania (UNDP), impreuna cu Romsilva si WWF, au realizat un studiu care ne arata foarte clar ca Romania va pierde tot mai multi bani si bogatii naturale daca nu vom implementa un sistem de management sustenabil. Motiv pentru care au lansat campania de comunicare “Pune pret pe natura!”, car propunerile legislative pentru  stoparea declinului biodiversitatii si implementarea unor masuri de gestionare durabila.

Pune pret pe natura este un proiect care isi propune sa imbunatateasca legislatia, finantarea si capacitatea de management a ariilor naturale protejate, prin promovarea implementarii platilor pentru serviciile ecosistemelor si a altor mecanisme financiare, pentru salvarea naturii si mentinerea calitatii vietii in Romania.”

harta_arii protejate_romania

Personal, am fost impresionată anul trecut de rezervația Cheile Nerei – Beușnița, tocmai datorită faptului că am plătit o taxă modică de 5 lei. Am găsit curățenie, trasee marcate, pancarte întreținute și doi omuleți amabili care povesteau fiecărui vizitator despre parc și ce se poate vizita acolo, în funcție de timpul avut la dispoziție, condiția fizică, vreme și altele.  Așa că nu m-a indignat vestea că de anul acesta vom plăti o taxă (de maximum 5 lei) pentru a urca pe traseele din Bucegi. Doar că în felul acesta sper să nu mai văd hârtii și pet-uri peste tot, mi-aș dori să apară coșuri de gunoi și jandarmi care să dea amenzi.