Că avem o ţară frumoasă şi bogată ştim cu toţii. Ce nu ştim este cum să o protejăm ca să ne bucurăm de bogăţiile ei pe termen lung. Însă asta se poate învăţa din exemple bune pe care le găsim la tot pasul în jurul nostru. Trebuie doar să deschidem ochii bine şi să înţelegem cum putem contribui chiar şi noi la protejarea naturii.

Un amic a ales să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în Maramureş şi, cu această ocazie, a profitat de şansa de a face o plimbare cu Mocăniţa, faimosul tren cu aburi. Parte a Parcului Natural Munţii Maramureşului, Valea Vaserului cuprinde o zonă împădurită enormă, pe unde îşi croieşte drum Mocăniţa, pe ruta Vişeu de Sus – Paltin, într-un peisaj superb. Acolo este o arie protejată a Munţilor Carpaţi, unde parteneriatul dintre administraţia Parcului Natural Munţii Maramureşului şi Calea Ferată Feroviară Vişeu de Sus reuşeşte să protejeze şi să valorifice responsabil bogăţiile naturale. Acolo turiştii lasă bani care ajută economia locală să prospere.

La fel se întâmplă şi în cazul Parcului Natural Vânători Neamț, un loc vizitat de turişti pentru numărul mare de mănăstiri şi pensiuni, unde posibilităţile de recreere sunt diverse: centrul de vizitare al parcului (unde pot fi admiraţi zimbrii reintroduşi în libertate), plimbări cu sania, echitaţie, spa, sau vizite la grădina zoologică „Dragoş Vodă”, unde cele 10 ha găzduiesc cerbi carpatini, urşi, mistreţi, lupi și numeroase specii de păsări.

Ariile protejate au un potenţial uriaş de dezvoltare pe zona turistică. Însă pentru a genera venituri constante e nevoie de investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii, protejarea biodiversităţii, amenajarea refugiilor şi a cabanelor, întreţinerea traseelor montane etc.

Ariile protejate sunt locurile cele mai bogate de pe pământ din punctul de vedere al diversităţii biologice, resurselor naturale: apă, lemn, minerale etc. De aceea s-au şi adoptat legi pentru administrarea lor durabilă. Ele sunt deosebit de importante pentru economie şi pentru oamenii de afaceri. Exemple de afaceri care depind de ariile protejate sunt: reţeaua de apă din oraşe, îmbutelierea de apă potabilă, energie-hidrocentrale, eoliene, microhidrocentrale, industria lemnului, cariere de piatră, turism, industria farmaceutică şi cosmetică (plante medicinale) şi lista nu se opreşte aici.

Autorităţile, companiile multinaţionale şi asociaţiile de protecţie a naturii dezvoltă proiecte pentru susţinerea ariilor protejate. Un astfel de proiect au iniţiat Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Romsilva, ca să arate valoarea ariilor protejate în contextul economiei naţionale. Beneficiul cumulativ al acestora este de 9 miliarde de euro pentru următorii 25 de ani, luând în calcul gestionarea durabilă a ecosistemelor.

Un alt exemplu pozitiv de parteneriat ce aduce beneficii comunităţii locale este cel dintre Administraţia Parcului Natural Apuseni şi o firma din Cluj care preia din parc plante medicinale, pe care le foloseşte pentru prepararea unor produse naturiste, pe care apoi le vinde cu certificat de origine şi logo-ul parcului. Astfel, agentul economic îşi asigură materia primă pentru ceea ce produce, iar parcul primeşte 2 euro/ kilogramul de plantă uscată, banii fiind reinvestiţi în dezvoltarea facilităţilor pentru turişti.

Ce putem face noi, ca simpli cetăţeni, ca sa protejăm bogăţiile naturale ale ţării? Am putea promova ariile protejate din Munţii Carpaţi ca destinaţii ideale pentru petrecerea unei vacanţe indiferent de sezon, am putea merge cu prietenii ca să le vizităm, plătind astfel tariful de intrare în parc, cazându-ne la cabanele din zonă, cumpărând produse locale, bucurându-ne de serviciile oferite de localnici şi recomandând chiar şi străinilor peisaje de o sălbăticie şi o frumuseţe rare în Europa.

 Disclaimer: articolul de mai sus e scris de o amică. Dar aș vrea să știu cum comentați. 🙂