“Mă bucur că un reportaj despre cei mai nefericiți dintre noi primește un premiu atât de important pentru un jurnalist la început de drum. Mă face să sper în continuare că munca mea poate schimba vieți – că eforturile mele de a-i face pe oameni să înțeleagă lumea în care trăiesc nu sunt în zadar. Asta îmi dă putere să fac în continuare jurnalismul în care cred.” (Radu Ciorniciuc, Casa Jurnalistului)

Miercuri am fost, la invitația Elenei, la Gala Superscrieri, o gală ce susține jurnalismul narativ și scrierile de non-ficțiune din România. M-am dus să îi văd, ascult și aplaud pe oamenii pe care i-am citit și admirat anul acesta. 

Radu, autor al reportajului despre Bruce Lee de România care m-a/ne-a uimit, oripilat, mișcat anul acesta, a urcat pe scenă alături de Luiza Vasiliu (autoarea singurei povești despre astrofizicieni pe care am citit-o în viața mea cu sufletul la gură), pentru a primi premiul de superscrierea anului. Efortul lor (și al tuturor jurnaliștilor premiați sau nominalizați în Gala Superscrieri 2014) de a-i face pe oameni să înțeleagă lumea nu sunt în zadar: sute, mii, milioane de oameni din țară și străinătate au citit povestea regelui din canale care joacă rolul de primar, proprietar, tată. Și au înțeles mai bine. Au înțeles mai bine fărâma de realitate paralelă cu viața lor.

Eu una am realizat încă o data că dacă nu ar fi oameni că Radu Ciorniciuc, Luiza Vasiliu, Lina Vdovîi, Ioana Călinescu, Sintia Radu, Vlad Odobescu, Vlad Ursulean, Cristian Delcea, Gruia Bădescu, Oana Sandu, Anca Simina, Victoria Stoiciu, Viorel Ilișoi, Ioana Cîrlig, Laurențiu Diaconu, RISE project, Egyed Ufó Zoltán, aceste bucățele de realitate nu ar ajunge la noi.

Miercuri m-am dus la ArCuB să îi aplaud. Pentru că măcar o dată pe an oamenii aceștia merită să audă că da, cititorii sunt aici, citesc, ascultă și apreciază efortul lor de a face jurnalism de calitate. Și au nevoie de ei.

Castigatorii Premiilor Superscriei editia a IV-a

Nu îmi rămâne decât să mulțumesc Fundației Friends for Friends și să mă inclin în fața oamenilor și brandurilor care susțin an de an aceste atât de necesare premii. Așadar, jos pălăria pentru FFF, BRD – Groupe Société Générale, sponsor principal – Avon România, sponsori de categorie: Orange România, Cercul de donatori/TFN România, FAN Courier, Friends\TBWA și SPV Legal –  societate profesioanală de avocați.

spider-280x215_280x250-504x450

Și, să nu credeți că am uitat, vă las mai jos lista cu ce este de citit acum, pe sfârșit de an, lista materialelor câștigătoare anul acesta. M-a bucurat mult că apar aici, pe lângă proiecte independente de instituții tradiționale (Decât o Revistă, Casa Jurnalistului, RISE Project), și jurnaliști care scriu pentru ziare precum Gândul, Adevărul, Jurnalul Național sau Contributors. Semne bune, nu?

 1. „Bruce Lee, Regele Canalelor”, Radu Ciorniciuc (Casa Jurnalistului)
 2. “[…]“, Luiza Vasiliu (Decât o Revistă)
 3. „Transnistria. Republica torturii”, Lina Vdovîi (Casa Jurnalistului)
 4. „Mândrie și Beton.  Povestea de succes a celor plecați la muncă în străinătate.”, Ioana Călinescu
 5. „Dincolo de ceață”, Sintia Radu (Esquire)
 6. „Împăratul din Năvodari”, Vlad Odobescu (Casa Jurnalistului)
 7. „Visul lui Rodion”, Vlad Ursulean (Casa Jurnalistului)
 8. „Amurgul secolului Beligan”, Cristian Delcea (Adevărul)
 9. „Război și pace. Pe drumul lui Franz Ferdinand, la o sută de ani de la scânteia Primului Război Mondial”, Gruia Bădescu (Decât o Revistă)
 10. „Colecția de alegeri”, Oana Sandu (Decât o Revistă)
 11. Țara din capul lor”, Anca Simina (Gândul)
 12. „Săracii, vinovați din oficiu?”, Victoria Stoiciu (Contributors)
 13. „Lăsați copiii să fugă de-acasă!”, Viorel Ilișoi (Jurnalul Național)
 14. „Young Mothers”, Cîrlig Ioana
 15. „Romania îmbătrânește”, Laurențiu Diaconu-Colintineanu, Ioana Moldovan
 16. „Aruncă-ți țigara!”, Egyed Ufó Zoltán
 17. Munca celor de la RISE Projectpentru misiune publică

Pentru acest articol îi mulțumesc foarte frumos colegei mele, Oana Andreescu