După cum vă ziceam în articolul precedent, weekendul l-am petrecut în Ardeal, pe la Brașov – Feldioara – Hoghiz – Sighișoara (cetate) – Saschiz (cetate) – Rupea (cetate) – Racoș (coloanele de bazalt) – Sânpaul (amenajarea piscicolă) – Odorheiul SecuiescVârghiș (Cheile Vârghișului) – Atid (fabrica de mangan) – Crișeni (Muzeul Pălărillor de Paie) – Lisa (La Vâltori) – Predeluț.


Dar în fotografia de mai sus, publicată vineri, am exagerat cu ceva. Cel de-al 8-lea era mai degrabă un puști, de 13 ani. Și sâmbătă l-am auzit pe taică-su zicând: „Băi Dragoș, după zilele astea două de geografie și biologie nu mai trebuie să mergi la orele respective, te scutesc.”

Într-adevăr, și eu am simțit excursia Goodyear4x4 ca pe o lecție de geografie, geologie și biologie la un loc. Și asta fiindcă am mers cu Doru Panaitescu în mașină, iar cei care-l cunosc știu cât de pasionat/obsedat de bird watching e. Pentru mine a fost o plăcere să-l ascult și să încerc să observ toate speciile de păsări pe care mi le arăta ferm. Pentru el plăcerea acum nu mai e doar să vadă un exemplar, ci să știe exact unde și când îl poate vedea, ca să ni-l prezinte, să ne bucurăm și noi de el. Căci pentru Doru „păsările-s ca cetățile pentru noi, știe exact unde sunt”. 🙂

La întoarcerea spre casă, ieri, am dat și testul de control: Doru m-a pus să fac lista păsărilor văzute în acest weekend. Și tot cu ajutorul lui am realizat că am văzut cel puțin 35 de specii în 48 de ore! Mi-am notat:

  1. Cioara de semănătură
  2. Cioara gri
  3. Stăncuța
  4. Acvilă țipătoare mică
  5. Rândunica
  6. Codobatura albă
  7. Codobatura galbenă

Codobatura galbena_Doru Panaitescu

 1. Gaiță
 2. Coțofana
 3. Presura galbenă
 4. Prundăraş gulerat mic
 5. Bătăuș
 6. Lăstunul de casă
 7. Pietrar sur

pietrar sur _ Doru Panaitescu

 1. Barza
 2. Sturz cântător
 3. Rața roșie
 4. Corb
 5. Guguştiuc
 6. Pițigoi mare
 7. Vrabie de casă

SONY DSC

 1. Pescăruș râzător
 2. Fugaci de țărm
 3. Mărăcinar negru
 4. Mărăcinar mare
 5. Codroș de pădure
 6. Botgros
 7. Sfrâncioc roșiatic

SONY DSC

 1. Sfrâncioc cu frunte neagră
 2. Ciocârlie de câmp
 3. Ghionoaie verde
 4. Fluierar de munte
 5. Șorecar comun
 6. Lișiță
 7. Cănăraş
 8. Graur

graur

Și-or mai fi fost și altele. 36 din aproximativ 400 de specii de păsări pe care le putem vedea (mai greu sau mai ușor) prin România. Într-un singur weekend. Vă dați seama câte am vedea și cât de ușor ne-ar fi și nouă să le recunoaștem dacă am pleca la fiecare final de săptămână pe coclauri?

Deci nu, nu-s toate ciori!

*** goodyear4x4 = un proiect inițiat de Goodyear România și susținut de Țiriac Auto, care cuprinde o serie de expediții în locuri naturale și uneori mai puțin accesibile din țară.

Fotografii: ©Doru Panaitescu