Echipa Ciuc Radler România Activă, cea care a acceptat provocarea de a realiza cel mai mare desen pe GPS din țară, pe biciclete, a ajuns sâmbăta trecută la finish. După 2500 de km în care au trecut atât prin zone urbane din Bacău, Piatra Neamț, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Arad și Timișoara, cât și prin porțiuni de drum care le-au testat anduranța, iată câteva cifre care sintetizează nebunia asta de forțe:

Infografic #CiucRadlerRomaniaActiva

Și fiindcă i-am urmărit îndeaproape, vreau să vă arăt și vouă jurnalul lui Alexandru Grecu, unul dintre cei 4 cicliști din Echipa Ciuc Radler România Activă, așa cum a fost el postat pe Facebook, zi de zi:

18 iulie 2015: „Astăzi plec în cea mai mare aventură a vieții mele pe două roți! Vor fi 29 de zile, timp în care voi pedala în fiecare zi, în medie 80 km, o distanță totală de peste 2500 km, voi trece prin aprox 383 de localități și în fiecare zi vom „desena” pe hartă, ceea ce la sfârșit va fi cea mai mare lămâie și probabil cel mai mare desen trasat pe GPS, până acum, în lume! Vom promova un stil de viață sănătos și activ cu ajutorul Ciuc Radler sub inițiativa „Ciuc Radler România Activă”, care este motorul principal al acestui proiect! Abia aștept să te cunosc mai bine Românie!!!

#RomâniaActivă

Salut Buzău!!! Prima zi și primii 130 km! Legenda spune că domnul General Suvorov a iubit atât de mult vinul, încât a murit înecându-se cu el. Eu vă pot spune că are o statuie spectacol!

Start ziua 2! Părăsim Buzăul cu a lui statuie nebună și ne îndreptăm spre punctul intermediar de la Focșani!

Salut Focșani! Punct intermediar și km 201

Hello happy #Adjud! End of day 2!

Salut Piatra Neamț, oraș frumos! End of day 3.

Neața, astăzi plecăm din Piatra Neamț spre Bicaz și ne oprim în Chirțeni! Încep peisajele de munte și urcarea. Let’s start day 4!

Salut, Bicaz! Punctul intermediar al zilei și locul de unde traseul nostru începe să urce! Km 377

Start ziua 5! Astăzi plecăm din Chirițeni, spre Broșteni și ne oprim în Vatra Dornei!

Salut, Broșteni! Punctul intermediar al zilei și intrarea în județul Suceava! Am mers până aici prin zona Valea Bicaz, care este superbă! Km 461

Salut, Vatra Dornei, una din cele mai frumoase zone al țării noastre! End of day 5! Km 510

Sunt îndragostit de relieful și peisajele din zona Vatra Dornei! Sunt extrem de fericit că am ocazia să văd aceste peisaje minunate, pe bicicletă, să mă opresc când vreau, să pot fotografia imagini rupte din filele de povești!

Astăzi am părăsit frumusețea ireală a Bucovinei și ne îndreptăm către Bistrița. Iar la plecare am avut parte de prietenia oamenilor frumoși, care ne-au însoțit pe două roți, sau o roată, cum este cazul lui Alex, un viitor sculptor în lemn și un mare pasionat al freeride-ului! Day 6!

#romaniaactiva

Salut, Bistrița! Punctul final al zilei 6, care marchează și km 600!

Bună dimineațaaaa ziua 7! Astăzi am pornit la drum spre Cluj, iar la plecare am fost întâmpinați de trei cicliști bistrițeni, care ni se alatură pâna la Dej! Printre ei se afla și domnul Pompei, în tricou verde deschis, care, la frumoasa vârstă de 57 de ani, pleacă în concedii în care rulează peste 2500 km!!! Sper să îi pot urma exemplul în viitor.

Salut, Dej!, punctul intermediar al zilei si km 660! Am fost foarte plăcut surprinși să fim întâmpinați de către domnul Primar Costan Morar, care ne-a încurajat. Tot aici, Lucian Mândruță s-a alăturat grupului nostru și ne va însoți pâna la Cluj.

Salut, Cluj! Am încheiat ziua 7 la Cluj Arena, una din cele mai frumoase baze sportive din țară! Mulțumim foarte mult cicliștilor care s-au alăturat plutonului și cărora le suntem recunoscători pentru că ne-au ajutat să transmitem mesajul nostru! Km 720

Start ziua 8! Am plecat din Cluj spre Trâncești, alături de mai mulți oameni frumoși, clujeni activi, care iubesc sportul pe două roți! În spatele meu este Radu, un domn care și-a asamblat singur bicicleta, alegând fiecare piesă în parte, iar în stânga lui, cu casca albă, tânarul Andy, un talent al ciclismului și un viitor campion! Mulțumim pentru susținere!

Salut, Mărișel! Am ajuns în punctul intermediar al zilei, după o cățărare de 10 km și o diferență de nivel de peste 1100 m! Dar frumusețea acestui loc este cea mai bună recompensă! Km 772

Final ziua 8, cea care a reprezentat o mare provocare! Am parcurs 125 km, diferență totală de nivel 3529 m!!! Dar România este atât de frumoasă și nu contenește să ne surprindă, astfel încât toate urcările au fost parcurse cu zâmbetul pe buze!

Start ziua 9! Plecăm spre Moneasa și avem de parcurs 80 km, din care 30 km pe munte! Am montat aripi bicicletei în speranța că voi zbura, dar colegii, tot insistă că mă vor apăra doar de ploaia care aparent ne va însoți toată ziua! :))

Salut, Moneasa! Astăzi am traversat două județe, am urcat atât pe asfalt, cât și pe drumuri de țară, am trecut de la frig la căldură, de la ploaie la soare! Dar entuziasmul echipei și starea de spirit ne-au ajutat să ajungem zâmbind la km 950 al traseului nostru! Ei sunt colegii mei, oamenii cu care fac echipă și alături de care trăiesc frumos această experiența unică!

11707577_10204836237130875_5453597106832634496_n

Salut, Ghioroc! Încheiem ziua 10 într-o comună cu importanță istorică! La data de 10 aprilie 1913, aici a fost construită prima cale ferată electrificată din estul Europei și a opta din lume! Săgeata Verde a avut rolul de a transporta țăranii din Podgoriile Aradului în orașul Arad, pentru a-și vinde marfa. Traseul conținea 3 segmente: Arad – Ghioroc, Ghioroc – Pâncota și Ghioroc – Radna. Dupa 102 ani de la inaugurare, a mai rămas doar un segment, Arad – Ghioroc, care se află în stadiul de renovare.Tot astăzi am marcat un moment foarte important al traseul nostru, revin cu detalii. 🙂

Da, o mie în 10 zile!!! Ieri am marcat 1000 de km rulați, de când am plecat din București, alături de colegii mei! Sunt foarte fericit!!!! Iar în această notă optimistă, spun start ziua 11! Ne vedem la Timișoara!

1000 km #romaniaactiva

Salut, Timișoara! Un oraș superb, cu multă personalitate și curaj! Spun asta deoarece în anul 1884, devenea primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric, în anul 1895 se asfalta prima stradă din țară, iar în anul 1989 pornea revoluția împotriva regimului comunist și Timișoara devenea primul oraș liber din România! Trebuie să recunosc faptul că fiind aici, îmi amintesc și de trupa Genius, de muzica copilăriei mele, care mă face să zâmbesc oricând o ascult! Așă că, eu fredonez „Ouououoou, e vara-vara, e soare afara” :))

În drumul nostru spre Arad, ne-am oprit la biserica romano-catolică din Vinga! Construită în anul 1892, în stil gotic, ocupă 1461 m2, lungimea bisericii este de 62 m, lățimea 32, iar înălțimea turnurilor 63 m. Localitatea Vinga datează din cele mai vechi timpuri, primul document fiind din anul 1333. România cu surprise. Ziua 12!

Salut, Arad! Am ajuns la km 1162 al traseului nostru! Un oraș cu un centru superb, pe care abia aștept să îl descopăr! Apropo, astăzi este ziua imnului național!

Salut, Salonta! Astăzi am avut parte de 80 km, cu vânt de față! Acest factor ne-a îngreunat foarte mult înaintarea și am muncit împreună pentru a reuși să ajungem la destinație! Great team work!
Ziua 13, km 1242!

Salut, Oradea! Singurul oraș din România care face parte din prestigioasa rețea culturală Art Nouveau! Aici urmează să fie finalizate lucrările care vor face centrul orașului să fie un adevărat punct de atracție al țării noastre! Am fost întâmpinați de câțiva ardeleni care au pedalat alături de noi, oameni buni, cu un suflet foarte mare, care m-au făcut să mă simt mândru că sunt român și cărora le mulțumesc încă o dată pentru căldura cu care ne-au primit! Ziua 14, km 1282.

Salut, Ciucea! Încheiem ziua în comuna unde se află Casa Memorială (Conacul) Octavian Goga. Poet, Prim-ministru al Regatului României și academician! În primul segment al zilei am fost însoțiți de Liliana și de Adi, cărora le mulțumim frumos pentru prezență! Oradea este activă!!!
Ne revedem mâine la Cluj!  Ziua 15, km 1353

Salut, Cluj! Am revenit în unul din cele mai mari orașe universitare din țară, unde energia și dorința unei vieți active, poate fi simțită la tot pasul! Asta o spun și străinii care vizitează acest oraș, care a fost votat cel mai prietenos cu expații! La sosire am avut parte de o nouă surpriză din partea organizatorului, o sesiune de muzica live, susținută de Roxana de la trupa PunctRom, iar piesa de rezistență a fost melodia compusă special pentru noi, de către Ruxandra Predescu, pe care abia aștept să o ascultați, căci este foarte savuroasă! Încheiem ziua 16 cântând, la km 1427!

Salut, Abrud! Încheiem ziua 18 și ne uităm cu entuziasm spre următoarele zile de bucurie, prietenie și locuri minunate ale țării noastre!
Astăzi am avut plăcearea de a pedala alături de Radu, care ne-a însoțit din Baia de Arieș până în Abrud! Este genial sentimentul pe care îl simțim atunci când inițiativa noastră se conturează, iar oamenii ni se alătură! Mulțumim! Km 1595

Salut, Deva! Încheiem ziua 19 la Cetatea romanică a Devei, care a fost construită pe un deal vulcanic în anul 1269! Astăzi a fost cea mai călduroasă zi de până acum, soarele nu ne-a slăbit deloc din îmbrățișarea lui sufocantă! Și nu mă refer la Dl. Soare :)) Km 1675.

Bună dimineața, noi începem ziua 23! Plecăm spre Târgu Mureș! Am încheiat partea traseului care reprezintă frunza desenului nostru și plecăm pe a două jumătate a lămâii. În ultimele zile am avut parte de caniculă, de traseu offroad, de tot felul de obstacole, dar indiferent de condiții România Activă nu se lasă!
Poza este făcută la Colibița, un loc magic al țării noastre, care trebuie neapărat vizitat!!!

Colibita

Salut, Reghin! Punctul intermediar al zilei, de unde vom pleca în acorduri de vioară.
Aici se află cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din Europa, 85% din producție fiind exportată în 30 de țari!

Salut, Mediaș! Ajungem în acest oraș liniștit la finele zilei 25 și la 2042 de km parcurși de când am plecat din București! Îmi doresc foarte mult ca inițiativa noastră să fi prins ecou și prin puterea exemplului să determinăm cât mai multă lume să fie activă și să facă mișcare! Dacă noi am putut, patru oameni fără istoric sportiv, sunt sigur că oricine poate! Hai să nu mai procrastinăm și haideți alături de noi la pedalat sau să ne ajutați să transmitem mesajul nostru, în ultimele 4 zile rămase!

Bună dimineața ziua 26! Astăzi plecăm spre Sibiu alături de un frumos cuplu de italieni! Cristina și Andrea au venit în țara noastră din dorința de a descoperi regiunea Ardealului pe două roți! O surpriză foarte mare pentru noi, mai ales că i-am întâlnit întâmplător! Mă bucur să văd cum conceptul de cicloturism începe să se contureze în România!

Salut, Sibiu! Oraș magic, unde în 1544 era tipărit Catehismul luteran, prima carte în limba română, în 1717 era construită prima fabrică de bere, iar în 2007 a primit titulatura de Capitală Culturală Europeană! Pentru mine, este acasă! Sunt ardelean și toată familia mea provine din frumoasa comună Turnu Roșu! Iar faptul că am ajuns aici după 2098 km și inițiativa România Activă se face auzită și aici, mă determină să fiu foarte fericit!

Salut, Râmnicu Vâlcea! Începem ziua 28 și pornim spre Pitești, pe Dealul Negru! Așteptăm cu nerăbdare provocarea celor trei dealuri pe care le vom urca cu entuziasm, știind că vor urma coborâri pe măsură!

Start ziua 29! Ultima zi din inițiativa Ciuc Radler România Activă! Plecăm din Pitești spre București, iar la finalul zilei vom încheia traseul nostru de 2500 km și vom finaliza ceea ce va fi cel mai mare desen trasat pe gps, în forma unei lămâi!”

18-august

Final fericit. #happyend. Sper ca la un moment dat să am și eu curaj să plec măcar 10 zile pe bicicletă, undeva.