Complexul Arena Platoș din staţiunea sibiană Păltiniş a fost construit în 2010, pe baza experienței celor doi investitori-asociaţi, foşti sportivi de mare performanţă: austriacul Martin Freinademetz și românul Andy Fazekas. Martin Freinademetz a fost de 12 ori campion naţional al Austriei, de două ori campion mondial, de cinci ori campion european şi are un titlu de Snowboarder Alpin al Anului. În plus, e și promotorul Red Bull Romaniacs, cel mai dificil raliu hard enduro din lume, ce se desfăşoară anual în România. Andy Fazekas, cel de-al doilea acționar al complexului Arena Platoș, a câştigat de 12 ori campionatele naţionale de snowboard, fiind campionul en-titre. În 2001 ocupa locul 22 la nivel mondial, iar în 2003 a încheiat pe locul V campionatul mondial de bordercross.

Așa se explică și afișul acesta, pe care-l veți vedea fix lângă centrul de închiriere:

Arena Platos _ Tirol

Încă de la început, Arena Platoș a fost conceput ca un complex de sport și sănătate destinat în primul rând copiilor, începătorilor și familiilor, asta și datorită pârtiilor mai scurte. Totuși, prin capacitatea de transport oferită, aprox. 4500 pers/oră, prin calitatea pregătirii pârtiilor și prin evenimentele organizate cu recurență, cred că reușesc să atragă și schiori & snowboarderi experimentați.

Momentan complexul dispune de 5 pârtii deservite de 4 instalaţii de tip teleski, iar din această iarnă şi de un telescaun. Există de asemenea o pârtie de sănii cu o lungime de 900m + cel mai complex Fun Park din România, pentru iubitorii de free style. Patru dintre pârtii au lungimi între 600 și 700 de metri, iar cea de-a cincea, pentru copii și începători, are 250 de metri.

harta-arena-platos-2014-2015

Ski-pass-ul de adult costă 58 lei în timpul săptămânii și 75 de lei în weekend. Însă, dacă intenționați să stați mai multe zile, se aplică și reduceri. Nocturna (17.00-22.00) are preț separat, iar copiii, elevii, studenții și pensionarii se bucură de reduceri la cartele și cardurile de puncte.

preturi skipass _ arena platos

(PVS = perioada de vârf de sezon, 20.12 – 4.01 și 31.12 – 8.02)

Echipamentul (ski + clăpari + bețe sau snowboard + boots) se închiriază cu 40 lei pe zi. Sania sau zipfelbob-ul costă 25 de lei pe toată ziua, sau 10lei pe 2h.

inchiriere echipament ski Arena Platos

Despre Şcoala de Schi şi Snowboard Arena Platoș se zice că este una dintre cele mai bune din țară, având acum un număr de 15 instructori calificaţi, care oferă servicii pentru toate nivelele tehnice ale schiului alpin/snowboard: începător (nivel I), intermediar (nivel ÎI) şi avansat (nivel III). Dacă vă amintiți, acum 2 ani am făcut și eu cursuri acolo, și tot atunci am stat de vorbă cu doi dintre instructori, Marius Stoian și Agatha Diana Şuteu.

monitor schi snowboard_arena platos

Competițiile internaționale de Freestyle, concursurile de ski, snowboard, săniuțe, carnaval, serile de karaoke, petrecerile de Revelion, concertele Live pe pârtie – toate aceste evenimente sunt menite să atragă turiștii și să îndemne lumea (din Sibiu, dar și împrejurimi) la mișcare și aer curat.

Așadar, cum se ajunge la Arena Platoș?

Arena Platoș e situat pe DJ 106 A, care leagă Sibiu de staţiunea Păltiniş, în Poiana Poplăcii. Distanţa faţă de Sibiu este de 30 km, iar faţă de intrarea în staţiunea Păltiniş de 1 km. Coordonate GPS: lat – 45.672603, long: 23.940024.

Există şi microbuze care fac legătura între Sibiu şi Păltiniş. La fel cum există și ski-bus.ro, care asigură transportul din capitală.

Unde vă puteţi caza? 

Anul acesta am fost cazată la Pensiunea Romantic, pe care v-o recomand din suflet pentru mâncare și amenajarea camerelor, dar îi acord un mare minus la capitolul aerisire în restaurant. (dacă suportați fumul de țigară n-o să aveți probleme). Mi-a rămas în inimă gustul șalăului umplut pe care l-am mâncat acolo sâmbătă seara. Iar peisajul e de vis, cu vedere directă spre munții Făgăraș.

Arena Platos 2015_13

Vila Romantic _ Paltinis

Acum 2 ani am stat la Pensiunea Perla Păltinișului, vizavi, la fel de ok. Ambele pensiuni sunt foarte aproape de pârtie, puteți merge și pe jos, mai ales dacă închiriați echipamentul de la baza pârtiei, ca să nu mergeți deloc în clăpari. Spre deosebire de Transalpina, în Păltiniș n-o să întâmpinați dificultăți cu cazarea, aveți de unde alege.

Ce puteți mânca pe pârtie? 

Restaurantul Buonavista servește mâncarea în regim de bufet cu auto-servire, mai nou. Veți găsi 2 feluri de ciorbă, zilnic, cartofi prăjiți și alte prăjeli, dar și ceva legume pe grătar, brânză bună de burduf, legume proaspete etc. În plus, mai găsiți și niște bunătăți: clătite, gogoși sau simple sandvich-uri. Ciocolata caldă și vinul fiert costă 5 lei.

Arena Platos 2015

Après-ski bar

În fiecare weekend, la Arena Platoș Păltiniş au loc concursuri sportive, unele destinate profesioniştilor, altele destinate inclusiv familiilor sau concursuri ceva mai trăznite, deja faimosul Miss Bikini (8 martie 2015!) sau Slide and Freeze (15 martie 2015!), concursul în care concurenţii trebuie să traverseze pe schiuri sau pe placă un lac artificial construit la baza pârtiei. Party-urile şi concertele ce au loc la Arena Platoș au devenit legendare, apreski-ul fiind plin până la refuz de fiecare dată când au loc asemenea evenimente.

bd58396655

HILA-web-use-08-14-06-24-9680

Slide and Freeze _ Arena Platos

5a16764cd9

Unde mai pui că vă puteți antrena la cuie? 😀

Arena Platos 2015_12

Locurile de parcare sunt cam 300 la număr. În weekend se plăteşte o taxă de 3 lei/zi. 

Iar ultimul lucru demn de menționat sunt pachetele cu 5 nopți de cazare, care pornesc de la 99 de euro de persoană, și includ:

  • 5 nopți cazare în cameră dublă (intrare duminica și ieșire vineri), uneori și mic dejun
  • 5 zile skipass (de luni pana vineri între orele 10:00-16:00)
  • 5 zile instructor de ski/snowboard 3 h/zi

Arena Platos 2015_11

Arena Platos 2015_08

Arena Platos 2015_07

Sigur, cei maximum 3 km de pârtii de la Arena Platoș nu se pot compara cu cei 5.200 (!) km de pârtii din Tirol, dar pentru un weekend sau o săptămână de ski pe bani mai puțini și la distanță mică de casă, e o alternativă bună pentru aglomerația de pe Valea Prahovei.

PS: Știati că schiatul este de 3x mai sigur decât fotbalul? Și că instalațiile de urcare pe cablu sunt cele mai sigure mijloace de transport din lume? 🙂