La doar 40 km de București se află Balta Comana – a treia zona umedă a României după Delta Dunarii și Balta Mică a Brailei, și a doua ca biodiversitate după Delta Dunării. Un spațiu mare, ofertant pentru multe tipuri de activități și pentru mulți iubitori de natură.

Deși mai fusesem acolo de câteva ori (inclusiv cu bicicleta), ieri a fost prima oară când m-am aventurat cu adevărat prin pădure. Planul era să parcurgem un traseu mai lung, de vreo 32 km, dar fiindcă am plecat târziu de-acasă și ne fugăreau norii de ploaie, am fost nevoiți să ne întoarcem din drum și să scurtăm. La fix, ne-a picurat doar un pic. Dar pe cât de relaxați am pedalat prin pădure și pe malul Neajlovului, pe-atât de mare viteză am prins la final pe DJ603, ca să ajungem înapoi la Casa Comana înainte de ploaie.

traseu Comana

În total 25.7 km parcurși în 2:25:58 (moving time). Ne-am îmbolnăvit de-atâta miros de tei înfloriți! Iar eu recunosc că aproape m-am îmbolnăvit și de-atâtea libelule care s-au lovit de mine în plină viteză. 😀

La final, cina servită la Casa Comana a fost o desfătare. Chiar dacă nu sunteți adepții unor ture cu bicicleta prin pădure, un popas la Casa Comana puteți face oricând într-un weekend. Prețurile sunt un pic mai mari (preview aici), dar e atât de frumos aranjat și dichisit tot complexul, încât mi se pare normal să coste. În plus, puteți încerca unul din traseele din parcul de aventură, sau călări, sau face o plimbare cu barca/caiacul. Lista cu alte posibile activități, aici. Chef și dorință să aveți.

PS: pe cât de jalnic arată ieșirea asta sudică din București (prin Jilava), pe-atât de îngrijite sunt satele din județul Giurgiu, după ce părăsiți drumul european E85 (Varlaam – Mogoșești – Grădiștea)

PS2: dacă aveți suport de biciclete pentru mașină, recomand cu căldură să mergeți cu mașina până în Comana, și să vă păstrați energia și cheful de pedalat pentru parcul natural. N-are sens s-o irosiți pe E85, printre tiruri.

PS3: în aplicația bikemap.net sunt multe ture de bicicletă marcate de alții în împrejurimile parcului Comana. N-o să vă plictisiți.