Ieri s-au acordat renumitele Premii Pulitzer pentru jurnalismul american, după tradiția începută în 1917 de jurnalistul american de origine maghiară, Joseph Pulitzer. Dintre lucrările premiate, premiul cel mare @Public Service a revenit proiectului “Till Death Do Us Part” – o serie de cinci materiale pe tema violenţei domestice, publicate de The Post and Courier. Materialul respectiv expune un întreg sistem care se face vinovat de moartea a peste 300 de femei, în decurs de zece ani, ca victime ale violenţei domestice în statul Carolina de Sud. Prin abordare, tehnică şi storytelling, materialul poate fi inspiraţie pentru cei care menţin acest subiect în zona de tabu sau de teritoriu greu de explorat şi de documentat cu scopul de a aduce schimbare într-o societate. (găsiți aici toate materialele premiate la Pulitzer în 2015)

Pentru că şi România are autori buni de non-ficţiune, Bursele Superscrieri/Avon – pentru care se mai primesc înscrieri până duminică, 26 aprilie – vor să îi încurajeze  să realizeze materiale de substanţă pe tema violenţa domestică, acest subiect care la noi în ţară este atât de uşor de trecut cu vederea sau chiar acoperit de mareea de texte subţiri.

Fundaţia Friends For Friends şi Avon România s-au parteneriat pentru a aduce o finanţare de 6000 de euro (3 burse x 2000 de euro) şi suport editorial unor echipe de autori şi fotojurnalişti care  vor propune spre realizare proiecte prin care publicul din România să perceapă mai în profunzime aspecte legate de tema propusă.

Bursierii vor fi selecţionaţi de un juriu reprezentat de Dan Duca, Liviu Iolu, Marius Chivu, Mihnea Măruță, Raluca Kisescu, Simona Tache, Vlad Mixich și Vlad Petreanu. Susţinerea editorială – un program de mentorat şi Seminarii Superscrieri de bune practici ale meseriei de jurnalist – va fi susţinută de Mona Dîrţu.

Aplicaţiile pot fi trimise până pe 26 aprilie, pe adresa bursele.superscrieri@ffff.ro, în urma completării unui formular online, disponibil pe site-ul www.ffff.ro/burselesuperscrieri.

Programul Bursele Superscrieri/Avon merită privit ca una dintre puţinele resurse puse la dispoziţia autorilor pentru generarea unui conţinut creativ şi calitativ, care să poată mişca o societate, un întreg sistem, asemenea lucrării publicate peste ocean. Oricine este interesat de conţinut de calitate, fie că este autor sau nu, este invitat să contribuie la acest demers de încurajare a peisajului actual al presei româneşti – prin participarea la proiect sau prin încurajarea acelor autori care ar putea folosi resursele puse la bataie pentru a aduce perspective noi în abordarea unui subiect de interes public.

Burse Superscrieri-2015

Exemple de posibile abordări ale temei

Din cele 42 de aplicații înscrise la prima ediție a Burselor Superscrieri/Avon (2014), juriul a selectat trei proiecte, care au fost publicate în toamna anului trecut:

1. “Fără antecedente penale”

Proiectul jurnalistei Elena Stancu și al fotografului Cosmin Bumbuț a apărut în Esquire România și a fost dezvoltat ulterior de autori pe platforma online www.teleleu.eu/fara-antecedente-penale.

2. “Cu jumătate de inimă”

Proiectul jurnalistei Lina Vdovîi și al fotografului George Popescu a fost publicat pe platforma online Casa Jurnalistului http://casajurnalistului.ro/cu-jumatate-de-inima.

3. “Toată lumea din familia noastră”

Proiectul jurnalistelor Ana Maria Ciobanu și Oana Sandu și al artistei vizuale Solène Cesbron a fost publicat în Decât o Revistă și dezvoltat online ca proiect separat www.violenta.decatorevista.ro.

Alte posibile tipuri de abordări ale temei:

AMINTIRI DIN COPILĂRIE. Povestea cuiva, de preferat personaj cunoscut, care hotărăște să vorbească public despre efectele pe care violența în familie le-a avut asupra sa.

“BĂTAIA RUPTĂ DIN RAI” ÎN FAȚA LEGII. Povestea unui agresor ajuns în fața instanței. Poate fi găsit un proces avansat, care mai are puțin până la pronunțarea sentinței. Reconstituire + discuții cu toți cei implicați + ziua intrării în penitenciar.

MÂINILE CARE ȘTERG LACRIMI, MÂNGÂIE, APĂRĂ. Dincolo de numărul de cazuri, violența întreagă înseamnă armate întregi de oameni care luptă în fiecare zi pentru a-i trata efectele. Înseamnă polițiști, procurori, legiști, avocați, ONG-iști, terapeuți, judecători, preoți, asistenți sociali, educatori, medici etc. Ce cred ei despre violența domestică, cum își văd ei rolul în combaterea ei. O hartă a resurselor pe care violența domestică le înghite anual + infografică + explanatory journalism.

VIOLENȚĂ FĂRĂ CUVINTE. Proiect fotografic – o lună într-un adăpost pentru victimele violenței în familie.

ACESTEA NU SUNT DOAR CIFRE. Sub fiecare cifră e un noian de drame. Câte o poveste adevărată (text/video/audio/fotografie) pentru fiecare cifră de pe pagina Violența domestică în România (Campania Respectului).

Succes & Spor la scris!