Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la prima partidă de tenis în scaun rulant, jucată de Brad Parks. Cine e Brad Parks? Un fost schior de performanță, care în urma unui accident sportiv a ajuns în scaun cu rotile. Dar în loc să-și petreacă restul vieții întrebându-se de ce el, s-a apucat să lupte cu morile de vânt, încercând să facă din tenisul în scaun rulant un sport popular. Și cred că i-a reușit: la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012 au participat 112 jucători din 31 de țări. Iar în acest moment există un circuit de peste 170 de turnee, printre care se numără și Bucharest Open Wheelchair Tennis, Napoca Open Wheelchair Tennis, Oradea Open Wheelchair Tennis.

Despre Bucharest Open Wheelchair Tennis vreau să vă povestesc și eu. Cea de-a doua ediție a acestui turneu de tenis de câmp în scaun rulant se va desfășura la București în perioada 5-8 maipe terenurile de tenis ale Arenelor BNR. (La fel ca în tenisul clasic, meciurile se pot juca pe orice teren standard și fără modificări pentru rachete sau mingi.)

Bucharest Open Wheelchair Tennis este rodul unui parteneriat între Fundaţia LiciniumFederaţia Română de Tenis şi Federaţia Internaţională de Tenis, prin care este promovat sportul de performanţă în rândul tinerilor cu handicap. Wheelchair Tennis aplică aceleaşi reguli ca tenisul clasic, singura diferenţă fiind că mingea poate să cadă în teren de două ori.

”În contextul acestui an paralimpic, unul dintre obiectivele noastre îl reprezintă accesibilizarea bazelor sportive astfel încât persoanele cu handicap să poată practica sportul la nivel de performanţă. Tocmai de aceea am înființat Romanian Wheelchair Tennis Tour, un circuit care include 3 turnee de tenis în scaun rulant. În ordine cronologică, primul dintre ele este Bucharest Open Wheelchair Tennis care are, totodată, și cea mai mare valoare competițională și a premiilor. Următoarele sunt Napoca Open Wheelchair Tennis și Oradea Open Wheelchair Tennis care urmează a se desfășura în august 2016” (Cosmin Jurcan, președintele turneului Bucharest Open Wheelchair Tennis)

Așadar, între 5-8 mai 2016 72 de sportivi din 20 țări de pe mai multe continente vor concura la categoriile Men, Women, Quad. Printre aceștia se numără și 8 sportivi români: Stancu Ionut FILISAN, Ciprian ANTON, Tibor FUSTOS, Mihai GAITA, Andrei AVIRVAREI, Daniel DANILA, Cristina DEAC și Flavian Alexandru CRACIUN. Mergem să-i susținem? Intrarea este liberă! 

header-bowt