În mai 2013 eram în Brazilia și dacă-mi citeați blogul pe vremea aceea vă amintiți probabil de articolele cu diferențe și asemănări între Brazilia și România și alte impresii de-ale mele din călătorie.
De exemplu: Rio de Janeiro, pentru fricoşi ca mine – part I and part II.
Văzând cum orașul Rio de Janeiro începe timid să se pregătească pentru cel mai mare eveniment multi-sportiv, m-am întrebat cum ar fi fost să vin în Brazilia cu 3 ani mai târziu, chiar în timpul jocurilor olimpice. Dar nu visam atunci ca asta chiar să se întâmple. Însă când a apărut pe net formularul de aplicare, în 2014, am zis să-mi încerc norocul. L-am completat fără să povestesc cuiva despre asta, fiindcă nu credeam că am șanse reale să fiu acceptată.
Pur și simplu am urmat pașii procesului de recrutare: am completat pe platformă (multe) detalii despre mine, am dat un test de germană, m-am programat pentru interviul de grup (de vreo 3 ori, dar asta-i altă poveste) și fix un an mai târziu am reușit să susțin interviul în engleză. Apoi am așteptat. Și-am așteptat. Și-am tot așteptat, până când ajunsesem să cred că n-o să mai vină niciodată emailul cu “Congratulations! You have been approved as a Rio 2016 Volunteer!” Abia în februarie 2016 s-a întâmplat minunea! Deci lucruri frumoase se întâmplă, dacă ai răbdare…
Între timp am adunat 259 de email-uri în inbox pe tema „RIO2016”. Dar hai să vi le povestesc pe rând:
- Inițial, întregistrările se puteau face până pe 15 noiembrie 2014.
- Apoi, pe 14 noiembrie au extins perioada până pe 15 decembrie 2014.
- Pe 15 decembrie mi-am creat cont pe portalul de voluntari. Și uite așa, pe 15 decembrie 2014, în ultima zi, am aplicat și eu!
- A urmat un „Online Dynamics Course” – based on real situations experienced by other volunteers at previous Games.
- Apoi German Levelling Test, care avea deadline 31 Decembrie 2014. În dimineața zilei de 31 decembrie, fix de ziua mea, în Viena cu prietenii fiind, dădeam testul de germană. 😀
- În martie 2015 au început interviurile: față-n față (pentru brazilieni, mai ales) sau online, prin intermediul unei platforme tip Skype: WebEx. Interviurile aveau să se desfășoare timp de un an de zile, până în martie 2016.
- Eu m-am programat inițial pentru data de 14 mai. La ora interviului, ceva n-a funcționat și a trebuit să mă reprogramez. Următorul slot liber era abia la jumătatea lunii iulie! Cu toate astea, am reușit de fapt să mă reprogramez cel mai devreme pe 26 august! Pe 26 august nu mai știu ce s-a întâmplat, dar a trebuit să mă reprogramez… pentru 24 noiembrie. Apoi, în ziua interviului, când m-am conectat pe platformă, eram online doar eu și o ucrainiancă. Ne-am conversat vreo 20 de minute singure (sincer, mă gândeam inclusiv că ăla ar putea fi un test în sine :)) ), apoi am ieșit și am încercat din nou să mă reprogramez. Următoarea dată liberă a fost pe 3 decembrie! (Între noiembrie și decembrie deja se trimiteau scrisori cu roluri celor care fuseseră acceptați, iar eu nici interviul nu-l susținusem…) Dar 3 decembrie în sfârșit a fost cu noroc: am reușit să susțin interviul de grup, online. Îmi amintesc că una dintre întrebări a fost: Ce sportiv vă inspiră? Iar eu le-am povestit despre Eduard Novak – primul campion paralimpic din istoria României.
- 5 februarie 2016: ziua în care am primit emailul cu “Congratulations! You have been approved as a Rio 2016 Volunteer!”
- Pe 24 februarie m-am putut înscrie gratis și la un curs de portugheză.
- 23 aprilie: Diversity & Inclusion Course. #TimeToTrain
- 19 mai: my letter of invitation for the Paralympic Games has arrived!
- Abia pe 11 iunie 2016 am primit și scrisoarea de invitație pentru Jocurile Olimpice #RIO2016: Venue: FORT COPACABANA, Functional Area: CYCLING ROAD, Job: FOP Marshalls
- 14 iunie: Roster Modified – Olympic Games -> acum știam oarecum cum va arăta programul meu de voluntar la Rio.
- 15 iunie: Letter of presentation to the Brazilian immigration authority
- 18 iunie: Newsletter 01 – Exclusively for Road Cycling Volunteers
- 27 iunie: Online training: Health and Safety
- Collection of uniform and accreditation pass
- My Training face to face course
- 5 august: START!
242.757 de oameni pasionați de sport au aplicat ca voluntari la Jocurile Olimpice de vară din 2016. Din România am participat vreo 10, printre cei 4-50.000 de voluntari admiși din aproape 200 de țări.
Și-acum pot să spun că a meritat toată așteptarea. Mai ales că am intrat în #GașcaLuiCoubertin, pe care vrem s-o creștem, se anunță ani plini:
Și până atunci ar mai fi câteva evenimente olimpice: Winter EYOF Erzurum 2017, EYOF Gyor 2017, Youth Olympic Games Buenos Aires 2018, vă ținem la curent. 😉
Experience of a lifetime. Dupa JO de la Londra mi se nazarise si mie ideea sa devin la voluntar la RIO, dar viata a luat alta turnura si vara asta le-am urmarit de acasa, din Frankfurt 🙂 Hugs!
Andreea, si eu tot in 2012 am aflat despre posibilitatea de a face voluntariat la Jocurile Olimpice. Dar pentru Londra era prea tarziu, fusesera de mult selectati voluntarii. Daca vei avea ocazia pe viitor, iti recomand sa-ncerci experienta asta, mai ales daca iti plac Jocurile Olimpice 🙂
Felicitari! Nici macar nu am stiut ca exista asa ceva. Ma bucur ca ai impartasit cu noi experienta aceasta. poate vor citi si altii si se vor simti inspirati sa participe la urmatoarele.
Ania, asta sper si eu, sa va incurajez sa aplicati mai multi. Sunt aici pentru detalii, daca e cazul 🙂
Buna ziua ! Am 16 ani si dupa JO de la Rio am devenit interesata de o posibila participare ca voluntar la JO 2020. Am dat un search pe Google si am vazut site ul dumneavoastra .Am cateva intrebari: cu cat timp inainte se face anuntul pentru voluntari, este obligatorie limba germana si daca exista o limita de varsta. In anul 2020 voi avea 19 ani si as fi extrem de fericita sa am o astfel de experienta …
Buna, Alexandra. Nu cred ca germana va fi obligatorie pentru Tokyo 2020, dar engleza mai mult ca sigur. Probabil ca inscrierile pentru voluntari se vor deschide prin 2018, in vara. Cel putin asa s-a intamplat in cazul RIO 2016. Varsta minima parca e 16 ani, deci tu te incadrezi cu siguranta. Poate ne intalnim acolo, cine stie? 🙂
Inca o întrebare: Care sunt costurile in medie pentru participarea la JO? Nu de alta,dar ca sa mă apuc de economisit.
Buna,
La RIO voluntarii si-au platit singuri transportul pana acolo & cazarea. (ca voluntar primeai uniforma completa, transport gratuit prin RIO + o masa pe zi in zilele in care aveai program) Poate ca la Tokyo organizatorii vor asigura si cazare, dar mi-e greu sa cred, e greu sa faci asta pentru cateva zeci de mii de voluntari. Deci ia in calcul transportul pana acolo + cazarea. Sau incearca sa-ti gasesti inca de pe acum un amic la care sa stai in Tokyo 🙂 Pentru ca preturile vor creste mult, cu cat se apropie mai tare evenimentul.
Ai citit aici regulile generale: https://tokyo2020.jp/en/get-involved/volunteer/about?
Sa ma tii la curent daca aplici, te rog. 😉 Pe https://www.facebook.com/gascaluicoubertin vom tot posta si noi info despre procesul de aplicare la Tokyo 2020.