La doi pași de București, la poalele munților Leaota, am descoperit la finalul lunii iunie încă un loc magic în această Românie. Locul perfect pentru a fugi departe de tumultul orașului. Ionuț Popescu este cel care a construit acolo pensiunea sugestiv intitulată Potcoava. Și tot el a adus 10 cai din Tirol, ca să-mbolnăvească orășeni ca noi cu microbul încălecatului pe șa. Am profitat de ocazie că l-am cunoscut și l-am rugat să-mi răspundă la câteva întrebări despre cai și ce-ar trebui să știm înainte de primele lecții de călărie. Iată, așadar, lecția de echitație 1.0. cu un om călare pe situație.

Crezi că e mai ușor să înveți să călărești la vârstă fragedă, sau e mai bine să fi trecut de o anumită vârstă?

Se poate învața oricând începând cu vârsta de 3 ani. Cu cat începe mai devreme procesul de învățare cu atât mai bine.

Potcoava-6860

E nevoie de pregătire înainte să mergi prima oară la o lecție de călărie? 

Primele lecţii de echitaţie sunt axate în general pe găsirea echilibrului călare şi câteva elemente de control. Prin urmare nu sunt necesare pregătiri speciale. Sigur că este mult mai confortabil să încaleci îmbrăcat în pantaloni de călărie (sunt elastici) şi cizme sau ghete de călărie, dar pentru o primă încercare poţi încăleca aproape oricum. Este bine să ai un minim de agilitate, exerciţiile de streching făcute înainte de călărie se pot dovedi de un real folos.

De câte ore de antrenament ai nevoie ca să înveți să călărești?

Eu cred că poţi învaţa să mergi la trap în 2 ore, fără să însemne că ai devenit un expert şi sigur plecând de la premisa că ai un minim de pregătire fizică.

Potcoava-4771

După câte cursuri poți ieși din manej, pe cărările de munte?

La Potcoava poţi să ieşi prin pădurile din împrejurimi începând cu prima ora de călărie, sigur cu un însoţitor care merge pe lângă cal şi cel mai probabil după 2 – 3 şedinţe de echitaţie poţi să ieşi însoţit de un ghid călare. Oricum sunt doar estimări, sunt diferenţe notabile de la persoană la persoană.

Care este echipamentul cel mai potrivit pentru călărit? (pentru cineva care nu face asta des și care nu vrea să investească încă)

O pereche de pantaloni confortabili dintr-un material care să nu alunece pe șa şi îţi permite o libertate de mişcare cât mai mare şi o pereche de ghete cu un mic toc (nu toc cui :), un toc care să nu permită alunecarea completă a piciorului în scăriţă).

Potcoava-4766

E periculos să călărești? Se întâmplă și accidente la călărie?

Am un prieten din Marea Britanie care este ghid ecvestru şi care răspunde la această întrebare doar după ce toată lumea este călare şi zice cam aşa: atunci când vine vorba despre accidente nonfatale, călăria este mai periculoasă decât motocrosul. În mod cert sunt pericole, cele mai multe vin din neatenţia sau lipsa de experienţă a oamenilor. Calul este un animal viu 🙂 şi reacţionează la foarte mulţi stimuli prezenţi în jurul nostru. De exemplu o folie de plastic foşnind în bătaia vântului poate să ducă la o mişcare bruscă din partea calului şi uneori un călăreţ nexperimentat sau neatent se poate dezechilibra. Cu atenţie permanentă se poate evita foarte uşor un astfel de incident. Dar toate acestea se învaţă în primele lecţii de echitaţie.

Potcoava-5833

Cât costă o oră de călărie la Potcoava? 
– 100 lei/ oră cursuri de echitație
– 80 lei/ oră excursie călare

Cum te-ai îndrăgostit tu de călărit?

Am călărit cu șa de mai multe ori de-a lungul timpului, dar cu adevărat m-am „îmbolnăvit” de călărie în 2008, după un sfârşit de săptămână petrecut la Cross Country Farm lângă Sighişoara. Am trăit atunci o experinţă excepţională şi îmi amintesc că i-am spus lui Mihnea Vîrgolici (proprietarul Cross Country Farm) că într-o zi voi avea şi eu „un loc cu cai”. Este un subiect frumos de discuţii de fiecare dată când ne întâlnim. 🙂

Din peste 300 de rase de cai, de ce ai ales tocmai rasa Haflinger pentru Potcoava?

A durat aproape un an de zile să mă decid asupra rasei de cai şi am luat în considerare o mulţime de criterii: Potcoava este la poalele munţilor Leaota, într-o zonă deluroasă, majoritatea clienţilor vor fi începători, suntem relativ departe de un medic veterinar specialist în cai, nu vom avea oameni specialişti în cai în primii ani etc. Aceste criterii m-au ajutat să determin caracteristicile importante pentru rasa de cai pe care o voi folosi la Potcoava: cal dintr-o zonă de munte, cu un temperament plăcut, suficient de puternici pentru a duce în spate oameni pe trasee de munte, frumoşi :), rasă rustică cu mare rezistenţă la boli, fără pretenții mari la regimul alimentar. Şi după ce am văzut alte 2 rase de cai, m-am hotărât la Haflinger.

Potcoava-4706

Ionuț, mulțumesc pentru răspunsuri și felicitări pentru ce ai reușit să construiești. Sper din suflet să-ți meargă bine ca antreprenor, fiindcă avem nevoie de astfel de locuri în România!

Alex, mulțumesc pentru fotografii. Și mulțumește-i și Roxanei, că tare frumos a scris despre Potcoava Mountain Hideaway.