De la an la an văd tot mai mulți bicicliști pe străzile capitalei. Și sper să fiți de acord cu mine când spun că toate marșurile și evenimentele cu și pentru bicicliști au contribuit la asta. Aș zice că ne-au dat încredere că se poate să pedalezi în siguranță și printr-un oraș fără infrastructură pentru biciclit.

Iar eu simt diferențe mari între cum mă simțeam ca biciclist în București în 2011 și cum mă simt azi, cinci ani mai târziu. Pentru că astăzi se întâmplă destul de des ca șoferii să-mi facă loc în dreapta lor pe prima bandă la semafor sau să-mi acorde prioritate de bună voie. Anii trecuți doar taximetristii mă scuipau de bună voie. (n-o să uit prea curând acel pronunțat „treci, fă, pă trotuar”)

Elena Cîrîc bicicleta

Accidente înspăimântătoare cu bicicliști n-am văzut prea multe. În schimb mă înspăimântă numărul bicicliștilor care-și fac singuri rău, pedalând cu șaua foarte prost reglată. Foarte jos. Știu că prin oraș e comod să ții șaua mai jos, ca să ajungi cu picioarele pe sol fără să cobori de pe bicicletă. Dar dacă șaua e prea jos, pedalatul devine obositor și neplăcut. Și în timp cred că afectează și genunchii…

De cele mai multe ori durerile de genunchi intalnite de catre medici in cazul ciclistilor nu sunt determinate de afectarea cartilajului articular si, cateodata, genunchiul nu este deloc problema. Problemele pot sa apara in cazul pozitionarii incorecte pe bicicleta […] (sursa)

Șaua trebuie să fie în așa fel înălțată încât să ajungi la pedală cu călcâiul atunci când piciorul e perfect întins.  Un articol bun pe tema asta l-am găsit aici. Explică cum e cu dimensiunea cadrului, înălțimea șeii, pozitia șeii înspre față-spate, pozitionarea față-spate a șeii, poziționarea pe înălțime, lungimea și înălțimea pipei.

Deci vă rog, dacă obișnuiți să pedalați des, reglați-vă șaua corespunzător înălțimii voastre. Picioarele dau randamentul cel mai bun dacă mușchii se întind corespunzător, deci este și un reglaj cu implicații directe asupra vitezei și modului în care pedalați. (sursa)

Elena Cîrîc pe bicicleta

PS: Nu uitați să vă reglați și frânele!