Duminică am dat o tură cu bicicleta în jurul lacului Văcărești și, deși ne-a plăcut fooooarte mult experiența, am plecat cu un gust amar de-acolo, când am văzut câte gunoaie sunt pe partea dinspre Șoseaua Olteniței. Sunt chiar multe, din păcate. Am plecat cu gândul că în orice altă capitală europeană am fi fost, o astfel de zonă verde în mijlocului orașului ar fi fost super îngrijită și aducătoare de bani. Când am ajuns acasă, am căutat să văd ce proiecte de amenajare a zonei Văcăreşti există și-am dat peste articolul acesta din igloo.ro, vi-l recomand.

Lacul Vacaresti

(poza e de duminică, da)

Dar azi citesc cu și mai mare bucurie că Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern prin care se constituie Parcul Natural Văcărești. Motiv pentru care Asociația Parcul Natural Văcărești salută decizia autorităților și anunță actul drept un succes al rațiunii pus în slujba interesului public.
Înființarea Parcului Natural Văcărești este exemplul clar că o inițiativă civică, promovată cu perseverență și competență, poate fi finalizată cu succes în ciuda numeroaselor obstacole birocratice.
Campania de înființare a Parcului Natural Văcărești a durat 4 ani. Aleluia! Aleluia! Aleluia!

Proiectul de a pune sub protecția legii și a administra pe principii ecologice o oază de natură formată spontan în 25 de ani în centrul Capitalei a demarat în mai 2012 după publicarea articolului „Delta dintre blocuri” în National Geographic. Articolul, semnat de Cristian Lascu şi Helmut Ignat, a dezvăluit publicului larg biodiversitatea locului și a lansat ideea de parc natural categoria V IUCN pentru “groapa” Văcărești.

Campania a continuat prin eforturile unui grup de experți și activiști de protecția mediului – Cristian Lascu, Helmut Ignat, Florin Stoican, Dan Bărbulescu, sprijiniți de patru organizații – Kogayon, National Geographic România, Asociația Salvați Dunărea și Delta și Ecopolis.

Aceștia au mobilizat resurse, specialiști și know–how întocmind în anul 2013 Studiul de fundamentare științifică pe baza căruia Academia Română a recunoscut importanța și valoarea de patrimoniu a ecosistemului Văcărești.

Membrii grupului de inițiativă – oficializat  în anul 2014 ca Asociația Parcul Natural Văcărești, au realizat un lobby continuu și transparent, prin mijloacele specifice demersului civic: numeroase expoziții de fotografie, conferințe pe teme de protecția mediului și urbanism, acțiuni de teren cu voluntari, distribuirea de broșuri și alte materiale de informare, comunicare publică pe site-urile de socializare. Acțiunilor de comunicare publică s-au adăugat numeroase întâlniri de lucru cu funcționari publici sau demnitari de rang înalt din Ministerul Mediului, Primăria Generală și Primăriile de Sector. De mare importanță a fost și sprijinul presei. Principalele televiziuni au realizat reportaje și dezbateri despre Parcul Natural Văcărești, au apărut numeroase articole în presa scrisă, emisiuni radio. Și nu în ultimul rând, zecile de mii de bucureșteni care au semnat liste de sprijin și au participat la acțiunile asociației.

Ce urmează?

Ceea ce a realizat deja natura trebuie protejat neîntârziat prin eliminarea activităților umane cu impact negativ, precum tăierile de arbori, incendierile de stuf, braconajul, diferite forme de poluare, relocarea câinilor comunitari, soluții acceptabile pentru cei ce  locuiesc vremelnic aici. Nu în ultimul rând, trebuie clarificate toate dosarele de revendicare a terenurilor şi găsirea soluţiilor legale de despăgubire a celor în drept.

Pentru a deveni un parc funcţional, aria naturală protejată va trebui amenajată de către viitorul administrator, în limitele prevăzute de lege pentru categoria „parc natural” (“arie naturală protejată, administrată pentru conservarea peisajului și recreere” – Anexa 1 – OUG 57/2007) și în baza unui plan de management aprobat de ministerul mediului.

Înființarea unui parc de 184 ha (egal cu Herăstrău), în plină epocă de distrugere a spațiilor verzi, este fără îndoială un moment istoric pentru orașul București. Aleluia! Și mulțumesc celor care au făcut asta posibil!

Credit foto Helmut Ignat