Astăzi m-am trezit într-o cameră în care miroase a lemn proaspăt lăcuit. Am deschis ochii și m-am uitat spre geamul imens, fiindcă muream de nerăbdare să văd priveliștea care ne înconjoară. Auzisem că e fain locul, că e plin de verde crud, că e liniște și pace, văzusem fotografii, dar voiam să văd cu ochii mei ceea ce n-am putut vedea aseară, când bâjbâiam cu bicicleta, pe întuneric.

Pensiunea Potcoava

Suntem în localitatea Runcu, județul Dâmbovița, la poalele munților Leaota, pe un vârf de deal, la 3 km de cea mai apropiată casă. 

Calarie la Potcoava

Pensiunea care ne găzduiește, Pensiunea Potcoava, e specializată pe turism ecvestru. Se pare că proprietarul, Ionuț Popescu, un tânăr bucureștean, și-a dorit cai și până la urmă a ajuns să construiască împreună cu fratele său un complex unde turiștii pot călări. Caii sunt 10 la număr, toți din rasa Haflinger. În fața pensiunii e un manej descoperit, dar de aici se pleacă și în plimbări călare, pe trasee montane.

Calarie _ Pensiunea Potcoava _ Dambovita

De dimineață am avut o primă lecție de călărie, m-am împrietenit cu Steward. 🙂 Spre deosebire de alte dăți când m-am suit pe cai, acum chiar mi s-a părut că Steward mă ascultă. Se oprea când voiam eu, făcea stângă pe unde voiam eu, mergea frumos pe lângă gard, păstra distanța față de calul din față, perfect.

13507166_1369250116422059_1169734433323549996_n

13439218_1369250103088727_127455821568674590_n

Calarie _ pensiunea potcoava_17

Iar apoi am avut plăcerea să-l vedem pe Miron – vrăjitorul de cai – Bococi, un antrenor talentat, care va susține mâine un spectacol de dresaj în libertate.

Cal alb _ Miron Bococi

Miron Bococi - dresaj cai - Potcoava

Miron Bococi 2

Miron Bococi _ Pensiunea Potcoava

Miron Bococi _ Pensiunea Potcoava _ Dambovita

Miron Bococi

Miron Bococi 3

Pentru că pe dealul din fața complexului se va organiza mâine Haidook Summer Fest, eveniment de o zi, la care accesul e gratuit. Deci, dacă n-aveți planuri pentru mâine și locuiți cât de cât în zonă, v-așteptăm la sărbătoarea câmpenească. Mâncare aburindă la ceaun, băutură rece, muzică live (Mihai Mărgineanu), spectacole de volteo și dresaj de cai, rime și multă voie bună… Ah, dacă sunteți fani Game of Thrones, să știți că tocmai l-am văzut pe coordonatorul bătăliilor din sezonul 6, Guillem Fernàndez Valls. Mâine își va demonstra și el talentul într-un spectacol ecvestru! 🙂

Cum ajungeți aici? 

De la Târgoviște o luați spre Fieni – Runcu – Brebu. Pensiunea se află la 32 km față de Targoviste, 35 km față de Sinaia, 78 km față de Ploiesti, 81 km față de Brasov, 102 km față de Pitești si 115 km față de București. #pișentru

Dacă mergeți cu Waze, e posibil ca după Fieni să vă direcționeze pe alt drum, foarte prost. Dacă ajungeți la o troiță și vă sugerează să părăsiți asfaltul prin stânga, să știți că trebuie să țineți dreapta, tot pe asfalt. Deci NU faceți stânga.

Cât costă cazarea?  

Complexul are 13 camere, a câte 2 locuri. Deci camere duble, care costă aproximativ 180 lei/noapte. Fără televizor, dar cu un balcon care va transmite niște peisaje superbe. Puteți rezerva pe booking.com. (doar că pentru weekendul acesta e fully booked)

Cum e mâncarea?

Răspunsul scurt: delicioasă! Rață pe varză, mămăligă cu brânză și smântănă, ciuperci umplute, ciorbă de pui a la grec, supă cremă de ciuperci, cartofi copți, curcan la cuptor, ceaun haiducesc, berbecuț la ceaun, vinete umplute (pe grătar), negresă, brioșe, plăcintă cu mere, clătite, toate au fost foarte foarte bune. Mai ales că sunt pregătite pe loc. Negresa, de exemplu, o prăjitură banală, ne-a fost servită caldă, abia scoasă din cuptor, cu multe nuci.

Ce mai puteți face prin zonă? 

Noi am adus bicicletele și în curând vom porni în explorare. Pe dealuri, pe asfaltul proaspăt turnat, pe lângă case, alături de caii liberi care se văd în depărtare…

Dupa-amiază vom face o plimbare prin sat să descoperim câțiva oameni și mesteșuguri autentice. Zona este încă necunoscută din punct de vedere turistic așa că vom avea parte de o după-amiază foarte liniștită.

Iar mai târziu, dacă mai e timp, ne putem bucura de saună, jacuzzi, salină și masaj… 🙂

Acest articol a fost scris în infoturul “#RomâniaAutentică: călărie și relaxare la Potcoava” organizat de Turism Market și Potcoava, în parteneriat cu Romanian Art & Craft.