Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, la un click distanţă.
Cum votăm?
Vom primi două buletine de vot, unul pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților.
Pe fiecare în parte vom găsi listele de candidați, propuse de fiecare partid, în circumscripția electorală din care facem parte, în ordinea priorității lor la funcție. Practic, votăm întreaga listă propusă de partid, nu anumiţi candidați. La finalul buletinului de vot sunt listaţi candidații independenți.
În funcție de domiciliu, vei găsi alte partide/candidați pe buletinul de vot, de aceea poți vota doar pe raza circumscripţiei tale electorale (41 judeţe, Municipiul Bucureşti sau Diaspora).
Află care este secția ta de votare:
https://www.registrulelectoral.ro
(Ghidul alegătorului român din străinătate e disponibil aici: goo.gl/5RqBQD)
Dacă încă nu te-ai hotărât cu cine să votezi, te ajută votez.info
Alegi circumscripţia în care votezi, vezi partidele şi listele de candidaţi propuşi, îi compari şi alegi ceea ce îţi doreşti pentru următorii 4 ani. Pentru tine.
Poţi să pui şi filtru pe cei care nu au probleme penale, să iţi fie mai uşor să te decizi.
Te vor reprezenta pentru următorii 4 ani, vor lua decizii în numele tău şi iţi vor influenţa viaţa.
De ce ar trebui să votăm la alegerile parlamentare?
- Pentru că depinde de noi ce fel de oameni ajung în Parlament. Dacă vrem ca ei să ne reprezinte cu adevărat, trebuie să acordăm votul nostru de încredere celor pe care îi considerăm cei mai potriviți pentru a gândi legile în funcție de care, până la urmă, funcționează societatea în care trăim;
- Pentru că, dincolo de legi, parlamentarii au un cuvânt de spus și când vine vorba de alte două instituții fundamentale ale statului: Guvernul și Administraţia Prezidențială. Așadar, dacă vrem să avem un Guvern și un Președinte care să ne reprezinte, trebuie, mai întâi, să alegem un Parlament care să ne reprezinte;
- Pentru că de votul nostru depinde eliminarea corupției din Parlament, care duce la blocarea a numeroase cazuri anchetate de DNA.
- Mai multe despre Parlament, aici.
Cum te asiguri că votezi corect? (Câteva reguli scrise de Vio, din experiența lui de Vice de secție la prezidențiale în 2012 și Observator la locale în 2016).
1. Asigura-te ca stampila are tus suficient. La locale a fost o problema adevarata, era prea slab si distigeai greu daca e vot valid sau nu.
2. Asigura-te ca buletinul de vot are stampila sectiei pe el, altfel votezi degeaba pentru ca va fi considerat nul.
3. Asigura-te ca buletinul de vot este gol, nu are nicio stampila inaint sa votezi tu.
4. Asigura-te ca votezi in interiorul chenarului si nu depasesti marginea acestuia.
5. Si prea mult tus poate fi o problema: verifica ca nu s-a imprimat prea mult pe partea din spate (de multe ori pica fix in alt chenar). Sa vedeti adevarate dezbateri intre membri daca e vot pentru partidul X sau Y de fapt.
Câți oameni s-au prezentat până acum la vot?
http://radar.ithub.gov.ro (momentan Teleorman e pe primul loc)
Imediat după alegerile parlamentare, platforma va oferi informații despre prezența la vot din ziua alegerilor și apoi poate contribui la verificarea informațiilor de pe teren și transparentizarea procesului electoral.
Pentru sesizări și consultanță electorală:
http://votcorect.ro (Call center 0800 080 200, gratuit, funcționează azi între orele 6 și 22)
Programul secţiilor de votare este 7:00-21.00. Așa că hai la vot!
(surse foto & info: Votez.info)
Nu ați menționat pragul electoral și cum se face redistribuirea voturilor.
Intr-adevar. Am gasit aici o explicatie detaliata: http://www.mediafax.ro/politic/alegeri-parlamentare-2016-prevederile-legale-privind-pragul-electoral-si-distribuirea-mandatelor-16022674