Din 2010, România sărbătorește pe 11 ianuarie Ziua Artei Fotografice sau Ziua Națională a Fotografiei, cum mai este cunoscută. Data aceasta de 11 ianuarie nu a fost aleasă la întâmplare, ci reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (n. 1812 – d. 1887), primul fotograf al României, omul care a surprins unele dintre cele mai cunoscute cadre cu familia regală a României.
Pentru a afla cum se vede România prin obiectivul unui fotograf, în cinstea zilei de azi, F64 a adresat întrebări şi a primit 23 de răspunsuri interesante. Sunt oameni care și-au impresionat sau captivat fanii și colegii de pasiune cu cadre realizate în munți, pe drumurile satelor românești sau în orașele aglomerate ale țării. Iată, deci, ce le place să fotografieze în România, cât de ofertantă și fotogenică li se pare și cum o văd acum față de atunci când nu erau fotografi:
Dragoș Asaftei susține că România se vede drept unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. “Un amalgam de locuri surprinzătoare, care nu ezită să te încânte, în care găsești de multe ori oameni dispuși să-ți fie alături. România e acasă. Cea mai frumoasă casă”, mai spune el.
Andrei Baciu vede în fotografie limbajul selecției și al decupării, astfel că și percepția asupra României este una implicit subiectivă și selectivă. “România este țara în care Paradisul poate coborî în orice clipă. Acesta este sentimentul pe care îl încerc de multe ori, fără să-mi fi propus, când o fotografiez”, afirmă fotograful.
Dorin Bofan spune despre România că este o țară cu o diversitate naturală greu de egalat în Europa, sălbăticia ei oferind multe oportunități pentru imagini inedite. “În fiecare imagine bună se fierbe un amestec savuros de muncă, stoicism, suferință, haz și curiozitate. Deși pare ca o vacanță, sau nebunie în funcție de privitor, și pentru noi, fotografii de natură, e tot așa. Departe de casă, cu rucsacul în spate, pe urmele unui cadru nedescoperit, România nu doar se vede, ci e trăită pe de-a-ntregul”, explică el.
Gina Buliga caută să surprindă prin obiectiv ceea ce ea trăiește în locurile prin care trece și pe care le fotografiază. “Dintre toate locurile mă simt într-un fel aparte pe Transalpina, unde mă bucur că am ajuns în toate anotimpurile. Natura este singura care te ajută să te deconectezi de tot stresul și toate grijile. Acolo sus, pe deal, este liniște, iar România nu încetează să mă uimească”, spune Gina.
Ștefan Chirobocea găsește în satul românesc nu doar un izvor de nemurire, ci și un întreg tărâm românesc cu fărâme de eternitate în el. “Am văzut-o magică, am văzut-o sacră, am văzut-o dornică de a fi descoperită. În fața lentilelor mele s-a așternut o Românie cu nuanțe asemănătoare picturilor lui Grigorescu sau Luchian, o Românie cu dealuri și văi asemenea celor descrise în basmele românești, o Românie cum numai în poeziile lui Eminescu mi-a fost dat să privesc”, conturează acesta imaginea țării pe care o surprinde în cadrele sale.
Bogdan Comănescu susține că România, dincolo de oraș, are acea atmosferă naturală, încă nealterată de turism. “În România îmi plac satele, viața rurală în mod special. Acolo simt că regăsesc cel mai puternic trăsăturile neamului meu cu tradițiile lui, meșteșuguri care s-au păstrat în mii de ani, viața simplă dar frumoasă”, menționează Bogdan.
Dan Dinu amintește de Delta Dunării, Carpați, aceste locuri incredibile ale României. “Prin munca mea am încercat mereu să promovez locurile de la noi, iar multe din proiectele mele se axează pe natura de aici. Stăteam într-o zi și mă gândeam că am în portofoliu imagini cu animale rare precum balena albastră sau rinocerul negru, însă niciuna cu un urs în sălbăticie. Iar din păcate mulți dintre fotografii români de natură sunt în aceeași situație, pozează locuri îndepărtate și mai puțin propria țară”, susține fotograful.
Vlad Eftenie spune despre el că este călător și explorator al orașului, poate cel mai viu, interesant și dinamic spațiu de acțiune fotografică. “De când fotografiez am învățat unde este nordul cu ochii închiși, știu orele de răsărit și de apus, urmăresc starea vremii, caut locuri pentru a poza apusul, privesc cerul și mă bucur de fiecare experiență”, descrie acesta mediul în care își realizează fotografiile.
Sorin Onișor găsește în satele românești ce a mai rămas autentic în România, prin locuitori și obiceiuri. “În ultimii ani, publicând fotografii cu satele românești pe diverse medii virtuale, am observat un feedback foarte puternic din partea celor care au plecat de aici, care aproape că au uitat, și văzând fotografiile și-au adus aminte cu dor și nostalgie, și-au revăzut locurile natale, locurile copilăriei și mi-au scris de foarte, foarte multe ori și mi-au mulțumit că fac acest lucru și că public, împărtășesc imagini frumoase, care le încântă sufletul”, spune Sorin.
Călin Stan vede prin obiectivul său o Românie fotogenică și tradițională. “Dacă stai să cauți, găsești ceva frumos în fiecare colț al țării. Tradițional sau… adaptat. Și, până la urmă, chiar și «adaptarea» aceasta are farmecul ei. Totul este să vrei să vezi frumosul, oriunde ar fi el!”, crede Călin.
Pe blogul F64 sunt disponibile și mai multe astfel de povești despre România și frumusețile ei, așa cum le-au fost martori fotografii români. De asemenea, pe pagina de Facebook F64 vor fi prezentate, într-un album special dedicat Zilei Artei Fotografice, imagini surprinse de membrii echipei F64, însoțite de o caracterizare din partea fiecăruia a locurilor și lucrurilor care sunt fascinante și frumoase în România. Kudos, F64!
Iar la final, chiar dacă mi-e jenă că fac asta după fotografii de mai sus, am selectat și eu rapid 10 fotografii pentru a ilustra România frumoasă prin obiectivul meu: