Iaca a trecut un an de la intrarea în vigoare a legii care interzicea fumatul în spaţii publice închise (baruri, restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, unități de învățământ şi sediile firmelor) Cum e, cum vi se pare, cum vă face să vă simțiti?

Personal, nu pot decât să mă bucur de normalitate. De normalitatea ieșitului în oraș fără să mă întorc acasă duhnind a fum de țigară. Dar eram curioasă să citesc niște statistici, niște efecte ale acestei legi. Și am găsit așa:

  • Cifra de afaceri a barurilor a crescut cu 5.1% în şase luni de la interzicerea fumatului în spaţii publice şi cu 10.6% în comparaţie cu anul 2015.
  • Cifra de afacere a restaurantelor a crescut cu 9% la şase luni de la aplicarea legii şi cu aproape 20% în comparaţie cu anul 2015. (sursa: stirileprotv.ro & horeca.ro)
  • A scăzut numărul de externări pentru boli atribuibile fumatului în 2016 versus 2015, ceea ce se traduce prin mai puține îmbolnaviri acute provocate de tutun: cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puțini adulți spitalizați pentru boli ischemice coronariene, cu 11,5% (88 cazuri) mai puțini adulți spitalizați pentru accident vascular cerebral, cu 1,7% (638 cazuri) mai puțini adulți spitalizați pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm și cu 5,4% (708 cazuri) mai puțini copii spitalizați pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecție acută de cai respiratorii superioare (IACRS). Așadar, 1.993 adulți și 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015. (sursa: stirileprotv.ro, 29 decembrie 2016)

Observăm, iată, atât efecte legate de sănătatea publică, cât și un impact pozitiv asupra comercianților. Excelent. Sper ca treaba asta să ducă, încet-încet, și la scăderea procentului de români care mor anual din cauza fumatului. Mai exact, vorbim de 42.000 de români, în prezent. Adică 115 români zilnic, în medie.