Un subiect deloc de neglijat la nivel global este risipa alimentară. Obișnuim să aruncăm mâncare. Multă mâncare. Gândiți-vă doar la momentele în care mergeți într-o zonă de Food Court, unde vedeți o grămadă de resturi de mâncare. Gândiți-vă la alimentele pe care le aruncați la sfârșit de săptămână.

Iar acum, gândiți-vă la oamenii străzii care jinduiesc la măcar o parte din mâncarea aruncată. Gândiți-vă la economiile pe care le-ați putea face dacă ați cumpăra doar ceea ce aveți nevoie.

În trecut, mi se întâmpla și mie să arunc destul de multă mâncare. Cauza principală era faptul că nu eram destul de organizată. Însă, mi-am dat seama că aruncând din mâncare, arunc până la urmă niște resurse. Costuri legate de transport, de procesare, de timp etc. Totodată, e ca și cum aș arunca și cu banii pe fereastră. Și asta devine deja ceva destul de personal. Oare cine muncește ca să arunce banii la gunoi? Chiar dacă ni se pare că am aruncat lucruri nesemnificative, atunci când facem un calcul complet, suma nu mai e chiar așa de ignorat.

Astfel, în timp, m-am setat mental să nu mai ajung până la punctul de a arunca alimente. Cum fac asta?

Iată câteva sfaturi pentru reducerea risipei alimentare:

  • Realizați o listă cu ingredientele necesare pentru o săptămână

La fiecare final de săptămână, fac cumpărături pentru săptămâna care urmează. Nu merg niciodată la cumpărături fără o listă pe care să o respect întocmai.

Acasă, mă uit înainte la 5 rețete pe care vreau să le gătesc în acea săptămână. Mă gândesc și la micul dejun și la prânz și planific rețete rapide (paste, omletă, supă etc.). Iau în calcul că 2 zile pot ieși să mănânc în oraș sau pot comanda.

Îmi notez ingredientele necesare și cumpăr doar ce e trecut pe listă. Chiar dacă e vorba doar de 3 cartofi sau o roșie și poate părea ciudat. Totuși, nu vreau ca ingredientele nefolosite să ajungă la gunoi.

Totodată, nu cumpărați niciodată mai multe produse la promoții dacă nu aveți cu adevărat nevoie de ele.

·       Congelați

Dacă ați cumpărat multă mâncare și știți sigur că nu o să o mâncați în următoarele zile, e indicat să le păstrați în congelator până când aveți nevoie.

Un sfat bun ar fi să puneți carnea/mâncarea gătită în porții mai mici pentru a folosi doar cât este necesar data viitoare.

·       Folosiți alimentele rămase în diferite rețete simple

Dacă la final de săptămână rămân ingrediente nefolosite, integrați-le în rețete simple cum ar fi omlete, smoothies, tarte de fructe sau de legume, compot, crutoane.

·       Donați alimente

Dacă gătiți/cumpărați alimente pe care nu le mai folosiți, le puteți dărui oamenilor străzii sau puteți căuta inițiative, asociații care se ocupă de donarea alimentelor. De exemplu, grupurile de Free Cycle sau aplicații mobile precum « Olio ».

·       Cereți pachet de la restaurant atunci când nu puteți consuma toată mâncarea

Se întâmplă ca atunci când ieșim în oraș la restaurant să nu terminăm tot din farfurie. Nu e absolut nicio rușine să cerem la pachet mâncarea și să salvăm astfel o masă. Economisim bani, dar și timp pe care l-am fi petrecut în bucătărie.

O altă idee ar fi să nu comandați foarte multe feluri de mâncare deodată, doar pentru că vă este foame. De multe ori, farfuria rămâne pe jumătate plină atunci când acționăm din acest impuls.

·       Cumpărați produse care expiră în viitorul apropiat

Dacă aveți cu adevărat nevoie de acele produse, puteți să le luați, profitând astfel și de prețuri mult mai reduse.

Prioritizați și consumați întotdeauna produsele mai vechi din frigider.

·       Împărtășiți cu ceilalți informațiile pe care le cunoașteți despre reducerea risipei alimentare

E important să fim conștienți de consecințele risipei alimentare și de modalitățile prin care putem combate risipa alimentară. Toți avem de câștigat din asta: bani, un mediu mai curat, timp. De aceea, ori de câte ori se ivește ocazia, vorbiți cu ceilalți despre acest subiect.

Acestea sunt câteva sfaturi pentru reducerea risipei alimentare. Sunt gesturi mici, dar care contează și care realizate de mai mulți oameni, pot duce la o schimbare în bine.

 

Voi ce faceți pentru reducerea risipei alimentare?

 

Guest post scris de Laura, de la Flori din călimară

Sursă imagini: Pexels