Iulia & Eugen sunt prietenii noștri care au vândut o casă superbă din Corbeanca și s-au mutat împreună cu cei trei copii într-o casă veche din Belgia, pe care au cumpărat-o și renovat-o în plină pandemie. Dacă citiți articolul ăsta despre familia de români care și-a găsit casa visurilor într-un sat din Belgia, o să vă gândiți probabil că au foarte mulți bani și o ard arogant prin cele mai luxoase magazine de design interior. Nu zic c-o duc rău, însă multe dintre lucrurile & obiectele din casă sunt recondiționate, adunate cu mult tact & pasiune de-a lungul unor ani buni. Când se plictisește, Iulia mai dă câte o fugă în weekend pe la câte un flea market:

„Să cumperi tot felul de lucruri second hand în Belgia, Olanda și chiar și-n țările din jur, este ceva absolut normal. Mai toată lumea cumpără de la second hand.

Multe haine pe care le cumpăr pentru mine, dar și pentru copiii noștri sunt second hand. Nu mai zic de toate hainele pe care le-au tot purtat unul de la altul. Într-adevăr, cumpăr și multe lucruri noi, mai ales lucruri intime (chiloți, șosete etc). În Belgia nu este deloc o rușine să cumperi haine second hand, câteodată poți să găsești niște haine atât de frumoase și speciale. Într-o zi încercam să-i povestesc Ilincăi (8 ani), de ce este bine să refolosim lucruri sau să reciclăm și mi-am dat seama că nu-i așa ușor de explicat. Dar copiii învață din ce facem împreună, mai multe decât credem noi. I-am spus în drum ce mergeam la magazinul de vechituri că dacă toți oamenii de pe pământ ar refolosi măcar un pic din lucruri, ar ajuta enorm planeta. Nu s-ar mai genera atâta poluare, gunoi, deșeuri etc.

Și cu reciclarea, ne-a luat ceva timp până să ne obișnuim cu atâtea pungi de gunoi și tomberoane diferite. Aici reciclăm separat așa: compost (resturi vegetale), hârtie / carton, plastic (peturi, dar și cutii de iaurt, pungi etc), sticlă, și restul este pus în alt tomberon. Pentru gunoi mai mare (mobilă foarte deteriorată, haine rupte, resturi vegetale mari etc.) sau chiar gunoi de șantier (moloz, nisip, etc) sunt centre de colectare / sortare (Container Park).

(Așa sortam noi gunoiul acasă: Galben – carton, hartie / Gri – resturi / Verde – compost / Pungi albastre – peturi, plastic, pungi etc. / Sticla)

Revenind la obiectele second hand, în Belgia, dar și în țările din jur, sunt magazine unde poți să donezi tot ce nu foloseșți (haine, farfurii, unelte, ghivece și accesorii de grădină, mobilă, corpuri de iluminat, tablouri, jucării etc.). Pot avea mici defecte de uzură, dar trebuie să fie cât de cât ok. Nu primesc “gunoi”. (Pentru gunoi sunt centrele de colectare/ sortare – Container Park). Aceste magazine (Kringwinkel / Kringloop) sortează tot ce duci și apoi pun un preț modic pentru fiecare obiect. Pun preț pentru ca să-și poată plăti angajații, întreținerea clădirii etc. Pentru mobila mai mare și mai voluminoasă pe care vrei să o donezi către ei, suni la magazin pentru o programare și ti-o ridică de acasă. Și așa recirculă multe lucruri. O chestie super bună și cred că ar fi ceva bun de implementat și în România.

Atenție la tablourile de pe pereți, cuier, geanta mea, mașina lui Tudor, toate sunt pre-iubite 🙂

Noi avem foarte multe jucării din lemn, tablouri, mici piese de mobilier, accesorii și o groază de haine pe care le-am tot cumpărat de-a lungul timpului de la aceste magazine second hand. Dar am și donat multe lucruri, plus câte ceva din mobilierul pe care l-am găsit în casă înainte să ne apucăm de renovare.

Cel mai mult îmi place să caut cărți. Se găsesc atât de multe cărți de artă, grădinărit, romane, cărți pentru copii etc. Majoritatea sunt într-adevăr în limba olandeză (flamandă) și franceză, dar am găsit și în engleză, spaniolă și italiană (limbile pe care le stăpânesc eu mai bine).

(stânga: raionul de cărți second hand la magazinele Kringwinkel în Belgia & Olanda; close-up pe cărtile mele preferate (colecții de artă), toate găsite la second-hand (Picasso, Monet etc.); dreapta: biblioteca mea, combo de second hand și cărți noi)

Ilinca are și ea o colecție de cărți pentru copii, cu multe cărți noi, dar și multe second hand.

Așa că dacă ajungeți prin zonă, dați o fugă și pe la second hand-urile de aici, măcar de curiozitate. Dacă aveți propriile magazine preferate, lăsați-le în comentarii.”

Pentru mai multă inspirație vintage, dați o fugă pe Instagram la Iulia, n-o să vă pară rău.