21 noiembrie 2021: începutul unei călătorii în jurul Europei, 2 adulți și 2 copii (4a7l, respectiv 2a9l), într-o rulotă.
“Fix, fix acum ne pregătim să părăsim România în încercarea de a face un fel de ocol al Europei. Cu autorulota, haha! Ne visăm în seri călduțe pe coastele sudului și am vrea și pe sub pături groase la luminile nordului. Și la Moș Crăciun.”
Așa am plecat din fața blocului!
Cu multă veselie și cu baloanele de rămas-bun de la grădi 🙂
Baloanele și ordinea. Zilnic era ordine, altfel nu mergea rulota. 😂
Oana, cât a durat planificarea excursiei? Ce surse de informare ai folosit?
Doamne, nu au trecut nici 6 luni, dar pare acum o viață etapa de planificare, am trăit mult și multe de atunci.
Nu-mi amintesc, cinstită să fiu, vreo mare planificare sau organizare referitoare strict la excursia cu rulota. Poate și fiindcă noi ne-am și mutat, la propriu, din apartament în rulotă, iar focusul a fost pe mutare.
Ce știu sigur că am făcut a fost un research pe ofertele de autorulote din piață. Știam că vom fi plecați o perioadă lungă și aveam nevoie de tot confortul posibil într-o astfel de “casă”. Principalele interese au fost legate de poziționarea paturilor, canapelelor (unde urma să montăm scaunele auto ale copiilor) și a mesei. Noi mai fusesem cu autorulota o singură dată, câteva zile, aveam o idee (vagă 😅) despre ce presupune logistic.
Tips & Tricks am mai aflat de prin grupuri de travel pe Facebook, de la GreenCamper, de unde am și închiriat autorulota și din aplicații dedicate vieții de camper, rulotist, nomad ș.a.
În oglinzile din spate se poate vedea motivul veseliei noastre 😅
Câte țări ați parcurs în total? Câți km?
Direcția, destinația, itinerariul au fost ideea de la care am pornit. Pentru că noi urmează să ne relocăm într-o țară din afara Europei, ne-am gândit să profităm de ultima ocazie și de timp (ni s-au aliniat planetele fain la joburi) de a vedea ce avem pe wishlist-uri și de a avea o super aventură cu copiii.
Am avut Portugalia în minte din start, apoi ne-am gândit și la Spania, Italia, coastele din sud, de fapt. Alt vis a fost Laponia, Moș Crăciun & Aurora Boreală și ne-am imaginat cum traversăm Alpii Elvețieni ca să ajungem acolo. Ne-am propus să pornim și să mergem unde și cât putem, cu locurile astea în vizor, care, de altfel, au fost și punctele în care am petrecut timp, cu excepția Elveției – ea n-a mai avut loc, dar n-a fost bai.
În cifre & statistici, am trecut prin 18 țări (Bulgaria, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Belgia, Olanda, Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria), am campat în 8 dintre ele și am dormit, doar, în alte 4, iar pe restul de 6 doar le-am tranzitat.
În total au fost 13,000 de km parcurși în 47 de zile, din care 9 zile adunate de condus (vivat șoferul!).
V-aș fi arătat și pe hartă dacă n-aș fi uitat de cel puțin 367 de ori să pun niște pin-uri pe undeva.
Rolling in Barcelona, sau cum s-ar zice: “pe cai mari”
“Dear Diary. Day 4.
Life is beautiful at the beach… with a camper!
O zi minunată, pur și simplu! Suntem “cazați” într-un camping superb pe malul Mării Tireniene (tot Mediterană, de fapt). Plaja este fascinantă, așa pustie, nisipul este fiiiin și ud, perfect pentru castele.
“Curtea” noastră este o pădure superbă de pini, cu alei de plimbat în tihnă. Domnișoarele au explorat nestingherite: dimineață au făcut fix pe mijlocul aleii un “experiment” numit “Atohapa” (sper că am reținut corect) cu bețe, frunze, pietricele, s-au plimbat prin toată pădurea cu bicicleta, după-amiază au desenat pe nisip și au fugit de valuri (plaja e la aproximativ 100 de pași, literalmente), pe seară s-au dat în balansoar și au făcut plimbări de mână. Daaaa, doar ele două, singure (parenting level today: ↘️). La evenimentele zilei bifăm un val peste picioarele Evei rezultat cu un udat până peste glezne și niște lacrimi și învățat de pedalat pe bicicletă în dreptul Ziei, sfârșit cu multe chiote de bucurie și niște coloane avariate.
N-aș bifa încă acel “slowliving” la care visez, e greu să ne oprim motoarele (fizic avem scuză, e mult de treabă cu rulota și 2 copii), mai lucrăm la mindfulness, dar e mai bine, oricum.
Și profit de ocazie și setez intenția:
“Vreau să ne întoarcem din rulotă 2 oameni mai senini, mai calmi și mai calzi, mai conectați la noi și la ceilalți 3 membri ai familiei. Și care nu mai țipă!”
Și ultima bifă azi: sunt recunoscătoare că suntem împreună, că suntem sănătoși și că trăim aventura vieții noastre (de până acum).
Iar mie îmi sunt recunoscătoare că azi am făcut ciorbă și am spălat toate hainele 😅 (da, în spatele glumei se ascunde dificultatea mea de a-mi fi recunoscătoare mie).”
După 17km de biciclit în Valencia: “Am nevoie de o pauză de alergat, că am obosit pe bicicletă”
Care a fost momentul tău preferat, clipa în care ai zis “This is it”?
Dacă trec mai mult de 2 secunde și devin rațională e imposibil de ales, fiind diferite experiențele și bucurându-ne de toate, efectiv. Dar dacă închid ochii și mă întreb ce-a fost “it”, răspunsul e clar Portugalia. Oceanul, valurile sparte, peisajele… de neîntrecut pentru mine; a fost extraordinar totul în Portugalia.
Târg nemțesc de Crăciun, clișeul cel mai mișto
Dar fetițele, unde s-au simțit ele cel mai bine?
Dacă le întrebăm pe ele, sigur ar fi o dispută între Disneyland și Laponia Moșului, unde aveau sclipiri în ochi de fericire. Nouă ni s-a părut că s-au simțit cel mai bine în natură: pe plaje în Portugalia, în pădurea de pini sau în livada de portocali din Italia, chiar și la săniuș în satul Moșului – noi dârdâiam, ele pe derdeluș.
Magia Laponiei
Care a fost momentul în care ai zis “Gata, vreau acasă!”?
Cu certitudine, coborârea din Finlanda a fost șocul. Aveam cel puțin vreo 2 săptămâni de standarde central-nordice (Olanda -> Germania -> Danemarca -> Suedia -> Finlanda). Stockholm și Helsinki sunt, după părerea mea, mai nemțești decât nemțeștile – impecabil totul. Din momentul în care am intrat în Țările Baltice a căzut orice standard și moralul nostru odată cu ele, dar ne-am revenit destul de repede – în Polonia.
Verdele celebru
E complicată logistica unei astfel de călătorii? Sigur că la prima vedere așa pare, dar aș vrea să înțeleg mai multe.
Complicat sau nu e o chestiune de optică, de perspectivă, cu siguranță. Mie nu mi s-a părut. Da, au fost schimbări, mi-au lipsit lucruri din confortul casei, dar n-aș putea spune că am făcut eforturi.
Gătitul e minimalist, debaraua e mai mult decât încăpătoare, dar resursele sunt limitate – gaz, apă.
La igienă n-am făcut rabat, dar asta a implicat organizare bună pe partea de alimentări – apă, gaz, și (MAI ALES) goliri – apa reziduală. “Mai ales” e cam ironic în acest context, fiindcă am pățit o nepățită la Polul Nord, când ne-a înghețat rezervorul de apă reziduală, din cauză că am mers cu el plin în temperaturi de -30 de grade. Majoritatea rulotelor sunt echipate corespunzător pentru iarnă, cu sisteme de încălzire a instalațiilor, numai că noi am fost la mama iernilor și a fost suficient un singur pas greșit. Nu faceți ca noi!
Pe scurt, aș zice că pentru noi era important să ajungem o dată la câteva zile într-un camping – pentru organizarea logistică: gătit pe mai multe zile (Instant Pot a ajutat muuult), umplut/golit/, odihnit. Aaa, sigur că sunt spații dedicate nevoilor rulotelor chiar și în benzinării, în unele țări, dar tot simțeam și nevoia de odihnă din când în când, când nu vizitam.
E scump? Cam câți bani ar trebui cineva să aibă de cheltuială, pe zi?
Călătoritul cu autorulota nu e ieftin, asta e sigur! Ai un hotel pe roți, come on! Daaar… e iarăși chestiune de percepție – mai ieftin decât un city break, de exemplu, păstrând proporțiile, desigur. Apoi depinde și de obiectivele turistice pe care ți le propui. Partea nordică din călătoria noastră a fost cheltuiala substanțială, mi-ar fi și greu să estimez un cost zilnic, din cauza diversității mari a traiului din sud vs nord.
Back Home – Cluj
Ce sfaturi ai pentru cineva care se gandește să încerce genul acesta de experiență, cu copii?
Să nu mai stea pe gânduri! Este o experiența SU-PER-BĂ, cu multe lecții și mai ales amintiri. Eventual să testeze câteva zile înainte, prin apropiere, să fie siguri că li se potrivește!
Și încă unul, funny: să alimentați la timp! Noi am rămas fără motorină la 4 km de benzinărie 😂, dar… ne-am întâlnit cu un român. Very funny story și amintiri de neprețuit.
Fața de dat la pedale 20 de min până la benzinăria la care n-am mai ajuns 😂
Foarte tare, big like!
Content de nota 10, big like pentru postare!
Super content, big like!
Super, foarte interesant!