In ziua de azi nu ducem lipsa de informatii (ba din contra, gasesti pareri pro si contra pe orice subiect, dar mai ales pe teme legate de cresterea copiilor), insa uneori ne ajuta sa avem o sursa de incredere care sa trieze informatiile. Iata mai jos cateva idei transmise azi in cadrul conferintei Bloggers & Parenting Conference 2022:
Alergii si intolerante alimentare la copii (Alexandra Alexandru, dietetician nutritionist)
Rinita alergica se intalneste in prezent in procent de 2-50% din populatie. Astmul 5-30%.
La baza aparitiei alergiilor sta de fapt acest teren atopic – predispozitia genética de a dezvolta o alergie la un aliment sau altul
Terenul atopic e mostenit, dobandit – in special in familii cu un singur copil.
Atentie la citirea etichetei – de ex, in sosurile din comert, pate etc. se poate intalni amidon din grau.
Alergia la proteinele laptelui de vaca e diferita de intoleranta la lactoza. Cele 2 afectiuni pot coexista!
Intoleranta la lactoza: lipsa de capacítate a organismului de a digera in mod dorespunzator lactoza.
Mamele pot reduce riscul bebelusilor de a dezvolta intoleranta la lactoza, daca in primele 6 luni mama care alapteaza consuma alt tip de lactate, nu de vaca.
Homeopatia si medicina integrativa (Dr Raluca Ghionaru)
Cu ce frecventa ar trebui sa ne facem analizele, in functie de varsta pacientului?
Preventie! In primii ani de viata, analizele nu sunt necesare atat de des, pentru un copil sanatos, care are toate achizitiile. O data la 2-3 ani pentru un control de rutina sau mai des daca apar anumite probleme.
Produsele de puericultura – intre mit si realitate (Liliana Bock)
Cum ar trebui sa se pregateasca parintii pentru venirea unui copil? Cu intelegere pentru ei insisi. 😊
Ce n-ar trebui sa lipseasca din casa? Produsele de ingrijire: forfecuta de unghii, unghiera, termometru, pompa de san. Pompa de san ajuta si mamele care vor sa alapteze.
De la 18 luni trebuie sa renuntam la tetina. Nu exista caria de biberon, ci carii de la lichidele dulci baute.
Nu trebuie sa ne temem de suzete, cata vreme suzetele au forma potrivita (respecta spatiul dintre limba si cerul gurii) si sunt schimbate la 2-3 luni. La ce varsta e recomandat sa renuntam la suzeta? Ortodontii spun ca pana la 3 ani, daca suzeta e adaptata varstei.
Dermatita atopica la copii (Dr Monica Paun)
E o boala cronica – evolueaza pe o perioada mai lunga de timp. Exista o componenta genetica, dar si factorii de mediu contribuie. Se poate declansa de la nastere.
3 mari caracteristici:
- Roseata (eritem)
- Uscaciunea pielii
- Mancarime
Se diagnosticheaza clinic – la medicul dermatolog/pediatru. Se poate asocia cu alergii, deci apare si alergologul in peisaj.
Factori declansatori care intretin acest proces inflamator: lana, tesaturile sintetice, perioadele stresante, infectiile.
Rutina: un produs de spalare tip crema/gel, eventual pt piele sensibila atópica. E importanta si emolierea – dupa fiecare dus. Preferabil iarna se face de 2 ori, datorita schimbarilor de temperatura.
Cat de des ar trebui sa le facem baie bebelusilor? “Eu consider ca dusul se face zilnic” – conditie : dusul sa nu dureze mai mult de 5-10’. Apa calduta, nu fierbinte. Fara burete de baie.
Ce ingrediente naturale sunt recomandate? Barba dragonului, untul de shea, viola tricolor.
Exista studii care au demonstrat ca barba dragonului reduce cu 40%.
Se vindeca vreodata? Nu. Insa intra in remisiune de cativa zeci de ani.
E recomandata expunerea la soare, ore blande, intotdeauna cu factor de protectie.
Tratam diferit in functie de sezon, dpdv al produsului emolient & al frecventei. Iarna balsam/unguent/crema grasa/aplicare de 2 ori pe zi.
Sesiunea de sanatate emotionala
Sanatatea emotionala a mamei (Petronela Rotar)
Pentru mine mama inseamna femeia care are deja bebelusul in burta. De sanatatea emotionala a mamei depinde sanatatea emotionala a copiilor.
De felul in care ne simtim noi depinde felul in care se vor simti ei.
Cam 20% dintre mame ajung sa sufere de depresie post-partum. Petronela cred ca in realitate situatia e si mai grava. Doar ca nu prea se vorbeste despre asta. Unul dintre simptome e deconectarea de copil.
E foarte greu de stat cu vinovatia ca fac ceva pentru mine.
Sa cerem ajutor cand simtim ca nu mai putem. Sa avem puterea sa zicem NU. (Nu am chef acum, te sun eu)
Si la un an de la inceputul depresiei, daca nu am cerut ajutor, suntem in continuare tot acolo.
Daca eu nu sunt conectat la mine, cum pot sa fiu conectat la copilul meu ? De unde sa am energie, putere, sa fiu pe aceeasi frecventa cu copilul meu?
Cum putem identifica inca de la o varsta frageda anumite afectiuni emotionale ale copiilor si cand ar fi cazul sa mergem la un specialist? (Diana Stanculeanu)
Asteptarea ca ai nostri copii sa fie mereu fericiti e complet nerealista.
Screening national TSA la 12 luni/24 luni
ADHD – nu acceptati un astfel de diagnostic inainte de varsta de 4 ani!
Kit de supravietuire al parintelui in burnout parental (Alina Pop)
Burnout-ul parental de foarte multe ori poate fi confundat cu depresia. 99% suntem in risc de burnout. (Studiu intern) E o tulburare de stres.
Solutii: Ajutor specializat, largirea orizontului (Totusi, ce merge bine in viata mea ?), timp de calitate pentru sine, timp de calitate cu partenerul, timp de calitate cu copiii, prieteni care sa te sustina (ajutor exterior).
Daca e burnout parental, stresul meu se manifesta in relatia cu familia. Daca e burnout legat de locul de munca, noi nu ne mai simtim bine acolo. Pot aparea si in acelasi timp, iar atunci e cu atat mai mult nevoie de ajutorul unui specialist.
Cum sa cresti increderea in sine a copilului tau (Gabriela Maalouf – Autorul cartii Mati si Capitanul Incredere)
Foarte multe conflicte vin din neintelegerea a cine suntem noi. Gabriela ne recomanda sa facem teste de personalitate.
Increderea in sine este o abilitate – cum poate sa creasca/scada aceasta competenta?
- Apreciaza efortul indiferent daca pierde sau castiga
- Incurajeaza antrenamentul si practica
- Lasa-l sa se comporte conform varstei pe care o are – incurajeaza autonomía (pregateste copilul pentru drum, nu drumul pentru copil)
- Ofera copilului noi provocari – incurajeaza curiozitatea
- Invata-ti copilul ce stii tu sa faci
- Stabileste reguli si fii consecvent
- Educatie posturala (macar 2’ sa exersam o pozitie de putere)
- Sarbatoriti orice succes!
Daca tu tot timpul ii spui Bravo, compulsiv, indiferent ce a facut, atunci poate te mai gandesti. Dar daca ii spui Bravo din toata inima pentru ceva extraordinar, in niciun caz nu trebuie sa te feresti.
Cum ne calmam nervii nostri si ai copilului pentru a mentine o relatie armonioasa (Urania Cremene)
Cum ajungem la explozie? Evenimente care nu ne satisfac cele 3 nevoi psihologice de baza.
Furia distructiva rupe relatii si face rau organismului.
3 pasi pentru gestionarea constructiva:
- Prevenirea incarcarii negative (Ia-ti constient timp pentru relaxare. Zilnic daca se poate. Constient. Planifica ce-ti face placere. Copilul se relaxeaza in functie de temperamentul lui.)
- Coboara din copac (Vorbeste la nivelul copilului, contact visual. Intai te conectezi, apoi corectezi. Imbratiseaza-ti copilul) Evita sentimentele de rusine, vinovatie, umilinta, frica.
- Eliberarea furiei in mod constructiv (Miscarea fizica este cea mai potrivita metoda pt relaxare, cat si pt manifestarea constructiva a furiei. Maifesta constructiv compartamentul pe care iti vine sa-l manifesti distructiv. Directioneaza copilul catre activitati constructive. Transforma manifestarea furiei, nu-i pune capac!)
Ce este un tantrum? Pierderea capacitatii de control pe baza unui sir de evenimente.
Tantrumurile sunt de 2 feluri:
- Reale (oboseala, foame, acumulare de stres, frustrare, lipsa satisfacerii celor 3 nevoi)
- Lupte de putere
Intrebari de verificare: Daca ii oferi copilului ceea ce doreste, se opreste din tantrum? Daca se opreste, sunt sanse foarte mici sa fie un tantrum. E doar un mecanism pe care l-a invatat. Comportament invatat.
Dar ce facem? In primul rand, ne oprim din a ne gandi la ceilalti. Te bagi intr-o bula, tu cu copilul tau. Te dai jos din copac, empatizezi cu copilul tau, “eu sunt aici langa tine pana te linistesti si esti gata sa plecam acasa. Te iubesc mult.”
Foarte important, cand se termina episodul, trebuie reluat si purtat o discutie. « Mai tii minte cand… Data viitoare as vrea sa stii ca… »
Educatia de acasa si nu numai, cu sau fara activitati extracurriculare. Un panel format din: Dana Papadima, Adrian Asoltanie, Elena Caloian, Catalina Bucur si Gabriela Maalouf.
- Cei 7 ani de acasa reprezinta 50%
- Anturaj 20%
- Scoala doar 15-20%
In primii 2 ani se pun bazele atasamentului. (Dar chiar daca am dat-o in bara, nu e ceva ce nu se poate repara) Ce-i dau copilului din ce am si din cine sunt eu?
Pana in 7 ani sunt niste ferestre de oportunitate (De ex: invatarea unei limbi straine)
Inainte sa duci copilul la o actívate, ar trebui sa cantaresti motivul pentru care-l duci.
Exista vreo diferenta intre copiii care merg la gradinita de la 2 ani si cei care fac home-schooling? Da, pentru ca invatarea este personala, dar si sociala. Un mediu poate fi extrem de stimulativ pentru invatare.
Varsta de la care putem vorbi cu copiii nostri despre bani? Copilul da singur semne, uneori la 3 ani, alteori la 10 ani. Exista jocuri: Monopoly, Cashflow etc. Implicati copilul in niste activitati in care chiar sa-l implicati financiar, cu responsabilitati.
Copiii sunt mult mai capabili decat credem noi.
Cam atat pentru azi. Daca ai ajuns pana aici, sper c-a fost cu folos! 🙂
In acest articol au fost foarte multe informatii utile pe care le pot aplica. Multumesc!
Atat informatiile, cat si produsele de puericultura, prezentate astazi la Bloggers & Parenting Conference 2022, au adus o perspectiva adevarata, pertinenta si la obiect si cititorii au ramas mai informati si mai bine pregatiti pentru a-si creste copilul. Multumim pentru aceste informatii importante!