La început de august voiam să plecăm în vacanță cu toți bunicii Marei, iar valea Buzăului mi s-a părut o idee bună – e o zonă frumoasă, aproape de București (la 2h distanță) și mai puțin aglomerată, mai ales în plin sezon. Am întrebat-o și pe Narcisa Dumitru ce cazări ne recomandă în zonă, ne dăduse mai multe drăguțe, dar nu erau disponibile când voiam noi.

Așa că am dat un search pe Booking și am ajuns la Cervus Măgura. Inițial mi s-a părut ciudat că nu avea niciun review, dar pozele erau bine făcute și mi-au atras atenția (și câștigat încrederea).

(Am realizat ulterior că pozele erau făcute chiar de Călin Stan, le văzusem și pe profilul lui, cu ceva timp în urmă. Lume mică, deh.)

Ne-am simțit tare bine la Cervus Măgura, a fost de vis. Totul e nou și făcut cu bun gust. Se vede că cineva (Cristina Podoreanu, aveam ulterior să aflu) a petrecut mult timp bătându-și capul cu design-ul, detaliile sunt chiar obsesive pe alocuri 😊 Dar dincolo de tapet, baie, leagăn, foișor, cred că cel mai mult mi-a plăcut cum au integrat ușile de la grajdul bunicului în noua poveste. Am văzut asta pe Instagram și-am știut că vreau să aflu mai multe, vreau să știu toată povestea din spate.

(Before)

(After)

  • De ce Măgura Buzău? Când și cum ți-a venit ideea?

În primul rând fiindcă aici e locul unde am copilărit, pentru că mereu am fost atașată de Măgura și de familia care locuiește aici și niciodată nu aș fi zis ”nu” posibilității de a mă întoarce acasă. Bineînțeles că și potențialul zonei a avut un rol important, sunt multe locuri ce merită vizitate, deși nu sunt atât de cunoscute. Și este aproape de București.

Am început cu un Airbnb, o mansardă pe care o aveam amenajată pentru prietenii care voiau sa rămână peste noapte. Într-o zi cineva a oprit întrebând de o cameră liberă unde să se cazeze, insistând să rămână aici. Mi s-a părut ciudat, dar am acceptat și i-am prezentat mansarda pentru oaspeți, care era într-un corp separat. A fost foarte încântat și în ziua următoare am pus-o pe Airbnb și Booking, iar oamenii au început să facă rezervări. Toți cei care au stat la Natura Guest House erau încântați de decor, de atenția la detalii și acesta a fost un aspect care mi-a dat curaj. Asta se întâmpla în iunie 2021 și de atunci în fiecare weekend era cererea mai mare decât puteam eu oferi. Astfel, am avut un alt motiv, am văzut că e o zonă căutată și sunt șanse de succes. După câteva luni am luat decizia, destul de spontan, de a începe construcțiile.

Pasiunea mea pentru călătorii, cazări deosebite și obiecte de decor au fost alte aspecte care m-au ajutat în luarea deciziei. Cumva, în sufletul meu, mereu mi-am dorit o unitate de cazare, un loc așa cum eu mi-aș dori să găsesc, doar că îmi era teamă, sincer. Nu știam ce să fac să fie frumos, să atragă, să meargă. Apoi m-am gândit că majoritatea locurilor din județ sunt de 2-3 stele și nu sunt cazări individuale, așă că am făcut ce am considerat eu că lipsește. Cu siguranță cererea nu este la fel de mare ca la o cazare de 200 lei pe noapte, însă scopul nu este să mă îmbogățesc, ci să văd că oamenii sunt încântați de ceea ce găsesc aici.

  • Cât a durat construcția propriu-zisă?

Jumătate de an. Pe 27 noiembrie 2021 am început construcția. De fapt, cam 6 luni și 3 săptămâni, dar ultima lună a fost de decorat interior, amenajat grădină. Pe 18 iunie 2022 am făcut deschiderea.

 

  • Care a fost cel mai complicat lucru de realizat până acum?

Au fost multe momente de cumpănă. A fost o perioadă în care eram anxioasă, nu puteam să dorm pentru că erau multe probleme la construcție, despre care nu știam cum ar trebui rezolvate.

Îmi amintesc de domnul care a făcut ușile interioare, că îi spunea mamei mele, care încerca să îl convingă că trebuie să facă așa cum îmi doresc după ce avusesem niște diferențe de opinii cu el, că ”daaa, multe case a mai făcut ea la viața ei și știe”. Și avea dreptate, în afara unei renovări la o casă nu aveam prea multă experiență. Cumva toată construcția în sine a avut momente dificile; știam ce vreau, dar nu știam cum să cer sau cum se face. Mai bine zis colaborarea cu zecile de constructori a fost complicată, fiind și fată, tânără, de multe ori simțeam că nu sunt luată în serios. Iar eu eram foarte strictă, perfecționistă și îmi doream să terminăm cât mai repede.

Din punct de vedere psihic pot spune că a fost o perioadă, prin martie cred, când am descoperit câteva greșeli la construcție, care au trebuit refăcute, ceea ce a însemnat, bani și timp pierdut. Plus câteva instituții care mă tot amânau cu avize, aprobări.

Din punct de vedere fizic, cred că cel mai complicat a fost demolarea grajdului bunicului, care era pe locul unde acum se află foișorul. Deși m-am implicat fizic în fiecare etapă și am muncit alături de constructori, zilele acelea au fost crunte.


  • Dar partea cea mai frumoasă?

Momentele în care conștientizam că e real, de prin aprilie așa când totul începea să prindă formă mai specifică, apoi când am început să mobilez. Cred că unul din momentele de care îmi amintesc cu drag este alegerea culorii pentru lambriul exterior și interior. Am făcut cu seringa atât de multe amestecuri de nuanțe și eram atât de încântată.

Apoi ultimele săptămâni când mi-am cumpărat scule de tâmplar și am început să modific blaturile de la bucătărie, treptele de la scări, obiectele din foișor și să le tratez cu tot felul de uleiuri pentru protecție.

  • Cât costă, d’le, să-ți deschizi o pensiune în 2022? Cash / Credit ipotecar / Fonduri europene, cum ai procedat?

Pfuu, mult, mai mult decât speram / credeam. Nu aș vrea să spun suma totală, deși am un Excel în care e notat fiecare cui când a fost cumpărat, de unde și la ce preț. 🙂 Însă pot să spun că a fost mai mult decât dublul sumei inițial stabilite. Desigur, nici estimarea nu a fost cea mai realistă, am și adăugat multe care nu erau în plan (spre exemplu, foișorul) și am și prins vârful prețurilor la materialele de construcție. Erau oameni care întrebau dacă am băgat mai mult de 70 000 euro și mă enervam, căci nu era nici jumătate din sumă, dar probabil e greu de estimat atunci când nu ai o minimă experiență în domeniu.

Nu am putut accesa fonduri europene, consider că acolo se merge pe ”să moară și capra vecinului” și dacă nu e ceva de câștigat, mai bine să nu câștige nimeni.

Au fost o bună parte bani personali plus ajutor din partea părinților, care sunt și proprietari. Eu am închiriat de la ei construcția finală. Sunt aici și banii din primele mele alocații. De mică am fost foarte zgârcită, am economisit fiecare ban pe care îl primeam, din perele pe care le-am vândut la poartă, apoi bursele și salariul de pe timpul facultății, iar toți banii i-am investit constant. Am lucrat de la 18 ani și recunosc că tot timpul am avut o mare susținere din partea părinților și am reușit să economisesc cât mai mult. Însă așa cum am zis, nu erau suficienți banii mei, mai ales datorită cheltuielilor neprevăzute, așa că au completat părinții mei. Deci singurul împrumut (ca să zic așa) este la ei, sunt datoare pe viață la ei. Și la propriu și la figurat.

 

  • După cât timp crezi că vei ajunge să faci profit?

Conform calculelor mele după amortizarea investițiilor și scăzând cheltuielile, perioada cea mai pesimistă este de 9 ani. S-ar putea și mai devreme, dacă voi avea mai multe rezervări, însă nu mai devreme de 5 ani.




  • Dacă ai lua-o azi de la zero, ce ai face diferit?

Aș face cabana cu un metru mai lată 🙂 Sunt câteva detalii minore care mă deranjează și evident că le țin minte, însă nimic ce să regret atât de tare.

 

  • Ce planuri de viitor ai, ce a mai ramas de făcut?

Multe planuri am, îmi doresc să dezvolt Cervus Măgura. Mă întrebai de profit, nu mă interesează să scot investiția, cum spun toți, ci să îmbunătățesc totul, ba chiar să mai fac o cabană. Stația electrică de încărcare pentru mașini doar ce a ajuns, urmează un jacuzzi, amenajarea grădinii și pădurii de deasupra foișorului și încă o cabană, mai mică, pentru un singur cuplu.


Dacă v-a plăcut ce ați citit și vreți să planificați o vacanță la Cervus Măgura, pe Cristina Podoreanu o găsiți aici.

Ca idee, oricare dintre cele 2 cabane (fiecare cu câte 2 dormitoare) se rezervă doar integral, tariful actual e de 840 lei/noapte și include și accesul la foișor, printre altele. (în caz de nevoie, se poate folosi și canapeaua de la parter ca pat pentru o persoană) Mâncare bună găsiți la 1′ distanță (cu mașina), la Restaurant Belvedere Măgura. Enjoy!