Se dau următoarele 2 probleme:

La fiecare 30 de secunde o femeie din România este victimă a violenței domestice și cei mai mulți dintre români aud în cercul lor social de astfel de cazuri. Cu toate acestea, doar jumătate dintre români – 51,3% – cred că violența domestică este o problemă de interes public, unul dintre motive fiind acela că arareori fenomenul este tratat de media prin abordări care ies din zona știrilor standard sau a senzaționalului.

România este o țară a polarității educației: în timp ce câțiva elevi de top obțin punctaje foarte mari la testele naționale și internaționale și plasează România printre primele țări din lume la olimpiadele internaționale, aproape 50% dintre elevi nu reușesc să îndeplinească baremele minime la examenele naționale. Cum se echilibrează acest sistem și cum prețuiește el, în cele din urmă, viața unui copil care petrece în medie 15 ani în învățământul preuniversitar?

Și o Fundație, Friends For Friends, care ne încurajează să participăm cu propuneri de proiecte la cele două programe de burse jurnalistice pe care le oferă:

Burse_SuperscrieriAvon_visual_800x60

Organizatorii căută proiecte care să treacă dincolo de clișeele și prejudecățile care ne fac să privim cu detașare abuzuri grave, condamnate prin Codul Penal. Provocarea pe care o lansează este de a aduce în atenția publică această temă în variatele ei forme și simptome, răspunzând la întrebări de genul: care sunt costurile pentru societate atunci când martorii tac, cum se manifestă aspectele mai puțin explorate (violența economică, socială, psihologică), sau care sunt posibilele soluții – de la cele care presupun implicarea statului la soluții/inițiative venite din comunitate?

800x600_burse_Superscrieri_ BRD2016

Scopul organizatorilor este să aducă în dezbatere aspecte revelatoare pentru majoritatea dintre noi, cei care beneficiem de acest sistem, care să poată constitui un punct de plecare pentru modele de urmat în viitor. Exemplele de proiecte căutate pornesc de la explorarea întrebărilor și a temerilor pe care le au părinții în ceea ce privește viitorul școlii și al copiilor lor, sau a acelor aspecte care ne pot face să înțelegem cum și de unde pot veni formulele de reformare a sistemului din interior (fie că ne referim la modele de management, la relația profesor-elev, la cei care experimentează sau la modele concrete de performanță).

ÎNSCRIERI PÂNĂ PE 5 MAI, la adresa bursele.superscrieri@ffff.ro. Detalii pe linkurile de mai sus. Și poate participa orice autor din România – indiferent că este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprimă prin cuvânt sau prin imagine, publică pe platforme tradiționale ori exclusiv în mediul digital.

Pentru inspirație:
–   Cei de la Fundația Friends For Friends și-au întrebat prietenii cum reacționează când sunt puși în fața unui caz de violență domestică sau ce îi oprește să reacționezeau adunat aici câteva dintre mărturisirile lor.
–   Apoi i-au rugat pe alți câțiva prieteni să ofere sistemului de învățământ preuniversitar de stat o bilă albă și o bilă neagră.

Așadar:

Superscrieri
SPOR și SUCCES!