Cancerul la san este prima cauza de deces prin cancer in randul femeilor din Romania. In fiecare an, aproximativ 6.000 de femei se imbolnavesc de cancer la san si peste jumatate pierd aceasta batalie, cauza principala fiind diagnosticarea bolii in stadiu avansat. Diagnosticat in faza incipienta, cancerul la san poate fi tratat relativ usor si fara urmari, chiar vindecat. Descoperit in stadiu 0 sau 1 poate fi vindecat in proportie de 94%.

In plus, potrivit studiilor internaționale, varsta la care se depisteaza cancerul de san a inceput sa scada dramatic. Cazurile de cancer mamar sunt depistate tot mai des in categoria de varsta 25-35 de ani, chiar daca pana recent acestea erau mai frecvente in categoria 40+.

Stiind lucrurile astea, m-am prezentat si eu în martie la o ecografie mamara la Donna Medical Center, Centru de Excelență pentru diagnosticul afectiunilor mamare si ginecologice. Si, in timp ce asteptam acolo, s-au intamplat 2 lucruri care m-au frapat:

1)      Pana sa intru la doamna doctor, am auzit-o de cateva ori pe tipa de la receptie programand oameni la control tocmai in luna mai. Si am fost un pic socata. Eu stiu foarte bine unde o sa fiu peste 2 weekenduri, la fel si peste sase. De fapt, pana la finalul lunii august am cam toate weekendurile planificate, cu vreo doua exceptii, ca sa-mi permit sa fiu imprevizibila. 😛 Dar nu mi-am facut niciodata cu atata constiinciozitate o programare la medic. Nu se poate de pe azi pe maine? Nu-i nimic, mai amanam. Ce, ori e sanatatea mea la mijloc?

2)      Cand am intrat in cabinetul doamnei Dr. Elena Claudia Teodorescu, primul lucru pe care mi-l amintesc dupa “Buna seara” a fost replica: “Sper sa aveti cei mai sanatosi sani pe care-i vad azi”. Moment in care I stepped back and asked myself: adica e posibil ca sanii mei sa nu fie sanatosi? Eu eram convinsa ca vin doar la un control de rutina…

Gandul asta infiorator m-a determinat s-o intreb pe doamna doctor, care are o experiență de peste 15 ani in imagistica sânului:

Cat de des vi se intampla sa puneti diagnosticul de cancer mamar?

In ultimii doi ani aproape ca nu trece o zi fara sa nu depistez cel putin un caz de cancer mamar. Sunt zile in care se intampla sa intre in cabinetul meu chiar si mai multe femei la care sa descopar cancer mamar. Sunt din ce in ce mai multe cazuri si din pacate se afla deja in stadii avansate cand vin la mine.

Numarul tot mai mare al femeilor cu cancer mamar care ajung la noi este cauzat de mai mulți factori. In primul rand, pentru ca atat la nivel global cat și local, exista o tendinta in creștere a incidenței cancerului mamar, in al doilea rand pentru ca noi suntem recunoscuți ca centru de excelenta in diagnosticarea acestei afectiuni si astfel aici ajung multe doamne cu recomandare. De asemenea, echipa noastra de medici supraspecializați este cunoscuta si recomandata pentru diagnostiul de tip second opinion, asa ca o parte din doamnele care sunt diagnosticate cu cancer mamar au deja o suspiciune si asteapta, de fapt, o a doua opinie.

Iar la barbati, cat de des se dezvolta cancerul la san?

Cancerul mamar la barbati nu este o afectiune comuna, insa, nu trebuie neglijata. Aproximativ 1% din totalul cazurilor de cancer mamar diagnosticat in lume este depistat la barbati. De regula, din cauza faptului ca in gandirea colectiva e atipic ca un barbat sa aiba cancer la san, acestia nu obisnuiesc sa se autoexamineze, sa se autopalpeze si, prin urmare, sunt diagnosticati in stadii avansate.

V-ati gandit sa deschideti si o clinica dedicata sanatatii barbatilor? 

Trebuie sa recunoasc ca nu m-am gandit la acest lucru. In primul rand pentru ca de 15 ani lucrez pentru sanatatea feminina si fondarea Clinicii Donna a fost o miscare naturala, si in al doilea rand pentru ca atunci cand vorbim de sanatatea barbatilor, exista o singura specialitate dedicata exclusiv lor: urologia. Pe cand in cazul sanatatii femeilor vorbim de mai multe specialitati aparte – obstetrica-ginecologie, senologie etc. si atunci este de inteles de ce avem nevoie de centre medicale dedicate.

Acestea fiind zise, ii multumesc doamnei doctor pentru raspunsuri, iar voua va reamintesc: atentie la prioritati!