De cel puțin un an de zile visam la o tură cu caiacul pe Neajlov, de la Calugăreni până la Comana. Când ne-am plimbat anul trecut cu bicicleta pe-acolo, chiar ne întrebam cum ar fi să coborâm de pe potecă, să fim și noi pe apă, în sălbăticie.

Și iată că s-a întâmplat, ieri! Ne-am trezit cu noaptea-n cap, la 6.20. La 7.30 îl luam pe Dan de-acasă, la 8.15 eram în Otopeni, luând în primire caiacele pre-închiriate. Pe la 9.40 am ajuns în Călugăreni, am ansamblat bicicleta pusă în portbagaj, Dan s-a dus să ducă mașina la punctul de sosire, în Comana, și s-a întors pedalând, ca apoi să-și lase bicicleta legată, timp de câteva ore, undeva la drumul principal, pe E85.

La 11 fix eram toți patru gata echipați, mâncați, lansam caiacele la apă, de sub pod.

Prima parte a traseului trece prin pădurea Călugăreni, unde e liniște. Multă liniște. Apoi am înaintat pe apa netulburată a râului Neajlov, după care am urmat meandrele către Balta Comana. Faptul că apa curgea ne-a ajutat să înaintăm ușor.

Cu caiacul pe Neajlov (1) Cu caiacul pe Neajlov (2) Cu caiacul pe Neajlov (3)

Pe măsură ce ne-am apropiat de Comana, și-a făcut apariția stuful. Am trecut prin canale de stuf de lățimea caiacului. Era atât de îngust încât abia aveam spațiu să băgăm padelele în apă. Un peisaj complet sălbatic, specific Deltei Dunării, cu păsări care cântau și zburau în toate direcțiile. Singura noastră problemă era lanul de urzici. Eu am scăpat ușor, cu câteva pișcături. Dar Alex zice că la un moment dat pur și simplu nu le mai simțea, devenise imun.

Deh, pe stânga stuf, pe dreapta urzici, nu prea aveai de ales. 🙂 Iar curbele strânse, pentru niște începători ca noi, erau motiv de râs cu gura până la urechi, pentru că pur și simplu nu reaușeam să ne oprim la timp și intram câte un pic cu caiacul prin vegetație, până se oprea singur. Arma noastră era râsul. Uneori ne trezeam cu urzici în caiac, alteori cu mici crustacee. În caiacul prietenilor noștri a sărit inclusiv o broscuță.

Am dat și de plauri, dar cu ajutorul tehnicilor împins în padele, agățat de stuf și du-te-vino, am reușit de fiecare dată să trecem mai departe.

În rest, apă limpede, foarte mulți fluturi (majoritatea albaștri, superbi!), multe libelule care se coțăiau, câteva vaci care pășteau în apă, țestoase, câteva sunete de porci mistreți, lebede, nuferi galbeni… și multe păsări pe care n-aș ști să le identific corect. Dar în total Delta Neajlovului ocupă locul doi ca biodiversitate după rezervația Delta Dunării, găsindu-se acolo 141 de specii de păsări, 13 specii de pești și 31 de specii de mamifere.

În total, traseul de aproximativ 15 km, ne-a luat cam 5 ore. Dar nu ne-am grăbit nicăieri, ne-am mai și oprit din când în când doar ca să ne bucurăm de liniștea ce ne înconjoară.

cu caiacul Calugareni - Comana

La întoarcere am descoperit în Jilava o fabrică de pâine (Koksal) cu produse foarte ieftine și culmea, bune, cireșe potrivit de coapte cumpărate de pe marginea drumului și restaurantul La Trei Măgari, cu specific orice-la-grătar-sau pe-vatră.

Detalii tehnice: 

Caiacele le-am închiriat din Otopeni, 140 lei/zi. Prețul include: un caiac dublu, 2 scaune pentru caiac și 2 padele. Vă pot da contactele dacă vreți. N-avem sistem special de prindere a caiacului pe mașină, dar am prins fără probleme 2 caiace unul peste altul pe barele de la suportul de bicicletă, cu ajutorul unei chingi. Și am mai folosit și o coardă, de siguranță.

Eu m-am îmbrăcat cu pantaloni lungi (deși se anunțau 30 de grade), fiindcă știu că nu-mi plac insectele pe pielea mea 😀 N-am încălțări speciale pentru apă, însă mi-am folosit sandalele de trekking, care au mai fost și altă dată testate prin noroi și rezistă destul de bine. O altă variantă de mijloc ar fi papucii simpli. Cert e că o să vă udați oricum și n-are sens să vă luați pantofi sport.

Crema cu factor mare de protecție e obligatorie! Ar fi bine să mai aveți cu voi o șapcă/pălărie/ceva de pus pe cap.  Țânțari n-am văzut, dar poate că într-o altă perioadă a anului ar fi util și Autanul.

De asemenea, foarte utili sunt săculeții etanș pentru telefon, aparat foto sau cheile de la mașină. Noi am folosit câteva pungi de bucătărie, cu închidere ermetică, din IKEA, inclusiv pentru hainele de schimb. Da, să vă gândiți și la câteva haine de schimb, mai ales dacă plănuiți să vă urcați în mașină imediat după ce terminați tura. S-ar putea să fiți uzi. 🙂

PS: Dan are un telefon Evolveo durabil şi rezistent la apă, despre care nu era convins că e chiar rezistent la apă. După tura de ieri știm sigur că e rezistent la apă. Mai ales după 5 minute de căutări sub apă. 🙂