Acum vreo 3 ani, când eram studentă Erasmus în Portugalia şi ieşeam cel puţin o dată pe săptămână în club, dansam de fiecare dată pe un anumit cântec cu Andre, un brazilian care se ambiţionase să mă înveţe forró. Apucasem să dansez o dată cu el, iar apoi, ori de câte ori DJ-ul punea „melodia noastră„, ne căutam cu privirea prin club şi ne întâlneam la mijlocul distanţei dintre noi.
Forró n-am învăţat atunci prea bine, fiindcă nici Andre nu era cel mai bun dansator în viaţă (sper să nu citească; şi dacă totuşi citeşte, sper să accepte adevărul), dar am rămas cu o pasiune pentru stilul acesta de dans.
Aşa că iată-mă astăzi în Brazilia, întorcându-mă acasă (şi prin „acasă” mă refer la casa din Juiz de Fora) după cel de-al treilea curs de forró! Pentru că da, m-am înscris pentru o lună de zile la un curs de forró, la Cercul Militar din Juiz de Fora. Eu şi alţi aproximativ 20 de brazilieni de peste 55 de ani, în medie. 😀
Cercul acesta militar e un fel de căminul cultural de la Cazasu, unde încă se organizează baluri la care lumea vine să danseze. Dar să revenim la curs: am plătit 55 de reais (90 lei) şi merg de 2 ori pe săptămână, lunea şi miercurea, de la 20-21:00. Iniţial am fost să privesc cum se desfăşoară toate cele 3 cursuri de acolo (dansuri libere cu tentă de funk, dansuri de salon şi orele de forró), dar în mai puţin de 5 minute am fost invitată să mă alătur, ca să aleg în cunoştinţă de cauză. Şi cum mie mi-e un pic jenă să dau din fund pe funk ( 😛 ), am ales forró.
Iar zâmbetul pe care-l am acum pe faţă se datorează vorbelor profesorului de dans, Henrique Goncalves de Almeida. La finalul fiecărui curs ţine o mică predică despre ce-a fost bine şi ce-a fost rău, făcând diverse observaţii, pentru toată lumea. Iar astăzi, după ce un brazilian blajin îmi spusese deja că-i e ruşine să danseze cu mine fiindcă eu ştiu mai bine ca el, m-a lăudat şi profu’ în faţa tuturor. Că cică am venit aşa timidă la primul curs, zicându-le că nu ştiu să dansez şi nici portugheză nu vorbesc prea bine, dar că le-am arătat că se poate; că a fost nevoie de o româncă să le arate cât de uşor se învaţă forró-ul. 🙂
Adevărul e că-mi place şi probabil că se vede. Şi prind repede. Şi Eugen Cristea, profu’ de tango tandem din România, m-a invitat la grupa de intermediari după primele 3 săptămâni. Dar dacă tango-ul e cu bătaie lungă, forró sper să dansez acceptabil până plec din Brazilia.
aaa ce frumos, sa vii cu noutati si cu poze din Brazilia
Atunci cand ai un talent inascut, tehnica se prinde foarte repede de tine. Spor la lectiile de dans si distractie placuta 🙂
@Irina nu cred ca am vreun talent inascut… :))
Simpatice miscarile de forro. Eu sunt inscrisa la o scoala de dansuri latino de aici din Bucuresti si incercam acum pe youtoube sa imi dau seama cu care dintre stilurile pe care le-am invatat(salsa si bachata) seamana mai tare dar tind sa cred ca are din ambele.
@Iulia, ce fain ca faci dansuri. Sper ca din ianuarie sa ma apuc si eu din nou.
Din cate imi dau eu seama, da, seama un pic si cu salsa si cu bachata. 😀
Buna Irina,
m-a bucurat mult povestea ta cu dansul Forro. Iti scriu pentru ca si eu am inceput anul trecut sa dansez in Gemania (Aachen) unde am fost foarte surprinsa sa vad ce comunitate mare exista de forro. Am intalnit dansatori foarte buni, bineinteles din Brazilia dar tin sa mentionez ca si cei din Germania danseaza foarte bine.
Din pacate nu mai sunt acolo, curand ma mut la Bucuresti si m-as bucura mult daca poti sa imi dai ceva detalii in cazul in care sti sa existe cluburi de dans forro!
@Alexandra, trebuie sa-mi dai un miel de Paste! Numele meu e Elena 🙂
Nu stiu sa existe un astfel de club in Bucuresti, din pacate, insa, am putea organiza noi ceva, in parteneriat cu Ambasada Braziliei. 🙂
Buna Elena,
Sunt ceva noutati in legatura cu posibilitatea de a invata Forro in Bucuresti? 🙂
Multumesc.