-E după moțoțoiul ăsta. 

-Ăla nu e un moțoțoi, e ditamai muntele.

———————————————————————–

Sâmbăta trecută, pe la 6.30, într-un sat de pe lângă Sibiu.
Dana, trezită din somn, morocănoasă și ușor iritată, îmi zice:
– Ela, oprește și tu alarma aia, ai setat-o greșit.
– Dar asta nu-i alarma mea, eu am setat-o corect, la 7.30.
– Adică ăsta-i cocoș d-ala, de-adevăratelea?

După o porție zdravănă de râs (cu îndesat capul în pernă, ca să mă opresc din râs), am adormit la loc și ne-am trezit la 7.30. Am pregătit sandvișurile pentru drum, ne-am bucurat de micul-dejun (cu brânză topită și gem, ca-n tabere) și pe la 9 eram în poartă la un nene, dădeam mașinile personale pe un TV.

Și cum urcam noi 12 oameni într-un TV, claie peste grămadă, spre cariera dinainte de cabana Negoiu, deodată ne depășesc 4 mașini fițoase și Iohannis ne face cu mâna. 🙂

Iohannis pe Negoiu

(La fel de bine puteam sa scriu: Senzațional! N-o Să-ți Vina Sa Crezi Cu Cine Ne-am Întâlnit Pe Munte. Da CLICK aici ca sa vezi cine era în Mercedes!)

Custura Saratii

La 10.30 am intrat propriu-zis în traseu, la 12.05 eram la cabana Negoiu, aruncând cât colo rucsacii grei. După o scurtă pauză, la 13.05 am pornit iar la drum. Și i-am zis Irinei: „Irina, mă bazez pe pozele tale; mi-am uitat camera foto acasă…” Și Irina s-a responzabilizat și mi-a făcut muuulte poze. Așa se face că am aproape tot traseul imortalizat:

Custura Saratii_20

Custura Saratii_19  Custura Saratii_24

Custura Saratii_32

Custura Saratii_35

Custura Saratii_36

Custura Saratii_46

Custura Saratii_48

Custura Saratii_51

Custura Saratii_55

Custura Saratii_57

Custura Saratii_63

Custura Saratii_70

Pe varful Serbota

Custura Saratii_82

(Pe vârful Șerbota)

Custura Saratii_74

Custura Saratii_88

Custura Saratii_98

Custura Saratii_110

Elena Cîrîc _ Custura Saratii

Custura Saratii_144

Ăsta a fost momentul în care Dan ne-a zis: Băi, eu am chef să mă duc pe Negoiu. E atât de senin afară, cu greu o să mai prindem o vreme ca asta. Și e fain apusul pe Negoiu, am mai făcut asta o dată și e mișto tare. Mă duc singur, nu vă supărați pe mine. 

Dar, ce să vezi? Alți nebuni i s-au alăturat. Inițial eu nu voiam, mă înspăimânta ideea de a începe coborârea de la 2.535 m pe beznă completă. M-a mai prins noaptea pe munte și-altă dată, dar chiar să aștept voit întunericul? Am zis că eu mă mai gândesc, am timp să iau o decizie până ajungem în Şaua Cleopatrei. Obosită nu eram (adică eram, dar nu epuizată, știam că mai pot), doar mi-era frică de întuneric. Pe drum, însă, mi-am amintit de Mont Blanc și de ora la care am pornit pe traseu: 2.20 am, adică pe beznă totală, pe o urcare destul de periculoasă, prin Grand Couloir. Deci de fapt acum îmi lipsea motivația.

Când am ajuns în Şaua Cleopatrei le-am zis că rămân și eu să văd apusul pe Negoiu.

Și-a meritat.

Custura Saratii_139

Custura Saratii_148

Custura Saratii_168

Custura Saratii_152

Custura Saratii_159 (când ziua se amesteca cu noaptea…)

Pe varf ca acasa _ Negoiu

Custura Saratii_165

Custura Saratii_183

(ăștia suntem nebunii care-am rămas în urmă, să vedem apusul pe Vf. Negoiu, să coborâm pe beznă, să ne întrebăm din când în când Are we there yet? și să mâncam ciorbă rece la cabană)

Custura Saratii_189

Happy end 🙂

Observații:

Drumul forestier din Porumbacu de Sus până la carieră e practicabil, dar noi am preferat să nu ne băgăm mașinile pe acolo.

Ca timp, noi am făcut:

  • De la cariera de piatră – Cabana Negoiu (1.546 metri) – 1h35′ (cu rucsaci grei în spate, aveam de sărbătorit)
  • Cabana Negoiu (1.546 metri)  – Vârful Şerbota (2.331 metri) – 2h20′ (cu tot cu pauzele de mâncat afine)
  • Vârful Şerbota (2.331 metri) – Custura Sărăţii – Şaua Cleopatrei (2.430 metri) – Vârful Negoiu  (2535 metri) – 2h30′ (grup mare, ne-am așteptat unii pe alții)
  • Vârful Negoiu – Şaua Cleopatrei –  Cabana Negoiu („Drumul Zmeilor”) – 2h30 (pe întuneric total)

Custura Sărății este marcat ca traseu dificil. Nu-l recomand începătorilor sau celor cu frică de înălțime! Însă e unul dintre cele mai frumoase trasee pe care le-am parcurs eu. M-am îndrăgostit. 🙂 

Ca să nu stați aproape 12 ore pe traseu, ca noi, recomand să dormiți o noapte în plus la cabană, ca să puteți pleca spre Vf. Negoiu dis-de-dimineață. E mai plăcut așa, în tihnă.