E vreunul dintre voi care să nu fi visat vreodată la o vacanță în jurul lumii? La o lună sau un an sabatic, departe de civilizație așa cum o știm noi, explorând și cucerind teritorii noi, mai ceva ca incașii?

Well… Alianţa aeriană Skyteam, reprezentată in România de Air France, KLM și TAROM, a lansat un planificator al vacanțelor în jurul lumiiPentru pasageri, zborul cu o alianţă presupune tarife mai mici (rezultate din costuri de operare mai mici), transferuri mai rapide, puncte de fidelitate obţinute pe toate zborurile companiilor partenere, acces la mai multe lounge-uri şi posibilitatea de a cumpăra bilete Round The World.

 

Cum funcționează biletul Round the World Skyteam?

Round the World este un bilet de avion special, care ne permite să facem înconjurul lumii. Ce frumos sună. 🙂

Aeroportul de plecare trebuie să fie și cel de întoarcere (spre exemplu, dacă plec din București, după 10 zile/1 lună/3 luni sau cât decid eu să stau (maximum un an de zile), mă voi întoarce tot în București, la finalul călătoriei)

Avem la dispoziție nici mai mult, nici mai puțin de 16.323 zboruri zilnice către 1052 destinații din 177 țări. Adică zborurile celor 20 de companii aeriane, membre Skyteam: Aeroflot (Moscova), Air Europa (Madrid), Air France (Paris), Alitalia (Roma), Czech Airlines (Praga), KLM (Amsterdam), Tarom (Bucuresti), MEA (Beirut), Saudia (Jeddah), China Airlines (Taipei), China Eastern (Shanghai), China Southern (Guangzhou), Garuda (Jakarta), Korean Air (Seul), Vietnam Airlines (Ho Chi Minh/Hanoi), Xiamen Air (Xiamen), Delta (Atlanta, New York, Los Angeles, Cincinatti), AeroMexico (Mexico DF), Aerolíneas Argentinas (Buenos Aires), Kenyan Airways (Nairobi).

Ceea ce-nseamnă că nu putem ajunge chiar oriunde în lume cu biletul ăsta, trebuie să ne rezumăm la aeroporturile care-s parte din rețeaua SkyTeam. (sau, odată ajunși la destinație, în zona pe care vrem s-o explorăm, ne complicăm un pic viața și cu un low-cost local, autobuz sau tren. Sau mai știu eu ce formă de tuk tuk sau transport pe monorai.)

Se plătește în funcție de numărul de mile zburate. Astfel, exista patru niveluri diferite de tarifare:

total fare RTW ticket skyteam

Putem face până la 15 opriri (16 segmente în total).

Zburăm fie spre est, fie spre vest. Dar trebuie să avem musai un zbor transpacific și cel mult un zbor transatlantic.

Bagajul acceptat: 23 kg.

Bine de știut: Round the World Skyteam nu este singurul tip de bilet de avion în jurul lumii, dar fiindcă Tarom este membră a alianței Skyteam, este singurul care permite plecarea și returul din România.

Mai multe informații găsiți în ghidul de aici, pas cu pas.

 

Cum ar arăta traseul meu în jurul lumii cu Skyteam?

Păi, mai întâi am pus vreo 14 destinații (pe ruta București – Moscova – Ulaanbaatar – Busan – Tokyo – San Francisco -> America Centrală & Latină), ca lacoma, moment în care aplicația mi-a dat peste mână și mi-a zis: „Potolește-te, femeie!”

potoleste-te

Așa că am tras aer în piept și-am pus mai cu simț de răspundere destinații pe itinerariu: București – Moscova – Tokyo – San Francisco – Caracas – Buenos Aires – Salvador – Santiago – Ciudad del Carmen – Havana – București.

rtw - 5000 euro

(Go back to the random list of cities & create the shortest route m-a salvat de câteva sute bune de euro.)

Mă încadrez, așadar, în planul tarifar ăl mai scump, dar eu tot am încercat să văd dacă nu cumva pot să pun și Africa pe listă. Am încercat cu Nairobi, capitala și cel mai mare oraș al Kenyei, fiindcă e hub-ul companiei Kenyan Airways. Dar nu m-a lăsat, chiar dacă renunțasem la Ciudad del Carmen, din golful Mexicului.

nairobi

Rămân așadar cu cele 15 zboruri de mai sus, 9 destinații, 34.851 mile (56.087 km!) și 3 continente: Europa – Asia – America (cu toate cele trei zone: America de Nord, America Centrală și America de Sud). E ușor de văzut că cea mai mare parte a timpului mi-aș petrece-o în America Latină, hai-hui. Și chiar dacă în Brazilia am petrecut deja două luni, tot vreau să merg în Bahia, să calc pe urmele lui Copolovici, să încerc bucătăria afro-bahiană la ea acasă (vatapá,  caruru, acarajé, bobó-de-camarão, moqueca baiana etc.) să beau iar agua de coco și să dansez samba pe o plajă, la întâmplare. Cert e că mi-aș lua minimum două luni pentru o astfel de călătorie, ca să nu fug dintr-un loc în altul, și ca să nu sufăr constant de jet lag. 

Dar traseul vostru cum arată? Care-s orașele sau zonele alea de pe hartă, în care vreți neaparat să ajungeți?

Click pe configurator și jucați-vă. 🙂

(foto: © Bazzier | Dreamstime.com – Around The World Photo)