Vitor si Abilio – cei doi tipi portughezi care ne ajuta oricand avem nevoie – ne-au trimis ieri niste SMS-uri care pareau absolut normale: ” Today at 21.30 in front of Technology School there will be a traditional academic ritual to welcome the new students ( the „caloiros” ). Everybody is welcome to come see how the freshmeat are „tortured”! It will certainly be much fun. See you later! ”

Noi, romancele, am fost punctuale, ca intotdeauna aici. „The freshmen” erau deja aliniati si incet- incet au inceput sa soseasca si ceilalti Erasmusi. Eu, sceptica de fel, le spun fetelor ” In seara asta or sa ne faca si noua ceva – e imposibil sa nu!”

DSCN4432 DSCN4431

DSCN4435 DSCN4438

Buuun…mai stam noi pe acolo, facem cunostinta cu seful asociatiei de studenti ( apropo, n-am vazut AIESECeri pe aici, doar AEGEE ) si nu mai dureaza mult pana ne invita in fata.

DSCN4445 DSCN4441

Initial, priveam de aici:

DSCN4448 DSCN4447

La un moment dat, toti „caloiros” ne-au urat „Bem vindem Erasmus!” A fost un gest frumos, am zis! Dar apoi ne-au pus in prima linie:

DSCN4450 DSCN4451

De acolo, ii priveam foarte frumos pe ceilalti cum faceau flotari, abdomene, dansuri

DSCN4463 DSCN4452

DSCN4468 DSCN4464

DSCN4462 DSCN4459

Am inteles aseara ca aceste ritualuri sunt pentru distratie si pentru cunoastere. Si pentru a le arata celorlalti ca statutul de student la una dintre universitatile portugheze este o mandrie. O ora – atat am participat noi la ritualul lor si ne-am simtit bine. Ne-am relaxat si ne-am distrat, chiar daca noi aveam inca un statut special( de dansat am dansat, dar flotari/ abdomene n-am facut 😀 ). Iar apoi, petrecerea a continuat intr-unul din puburi. Acolo bobocii sunt in voia lor. Se distreaza cot la cot cu „seniorii”. Dar canta cu aceeasi mandrie de 5, de 10 sau de 50 de ori pe noapte Imnul Facultatii.

DSCN4461 DSCN4460

Punctul culminant al serii trecute a fost insa MIMA! Am facut 3 cercuri mari, iar in mijloc, pe rand, cate un student mima ceva ce toti ceilalti incercau sa ghiceasca. O tipa incepe sa mimeze ceea ce parea a fi

a) un fotomodel

b) o pitzi de la noi.

Toti propuneau ( cadru organizat – o mana sus ) variante, insa a durat ceva pana unul dintre „boboci” a ghicit. Tipa mima o studenta Erasmus! TOUCHÉ!

Si-uite asa am plecat eu de acolo intrebandu-ma: „Oare ce parere au portughezii studenti la IPB despre noi? ”

Ieri, la cursul de Multimedia, o alta tipa m-a intrebat direct: ” Esti din Romania?”. „Da”, i-am raspuns eu frumos, dar scrie cumva pe fruntea mea?